MIM 2

Een proefstukje met rails | spoor Z 1:220

2. Draden, wissels en servo's.

Module nummer één met de draaischijf is weg naar Gonard. Hij gaat er rails op leggen terwijl ik met de tweede en derde module verder ga. Die moeten nog helemaal uit de oude worden gemaakt. Eigenlijk blijven alleen de modulekoppen intact, de rest wordt helemaal vertimmerd.

Op de oude modulen was het soldeer van de kabels aan de rails vaak afgebroken. Ook waren de lassen veel te opvallend aan de zijkanten van railstaven geplakt. Gonard verbetert op module één meteen al die lassen.

Go Gonard:

"Ik heb een proefstukje gemaakt met draden. Gaat niet verkeerd. Samen met ballast zie je er niets meer van. Ik had ook nog even gekeken naar wisselaandrijvingen. Je ziet veel met Arduino. Is nog wel een dingetje volgens mij..."

Een proefstukje met rails | spoor Z 1:220

Wisselaandrijvingen? Servo’s? Daar had ik nog helemaal niet aan gedacht. Natuurlijk! Die dikke schakelkast eraf en alles netjes onder het maaiveld. Leuk dat ieder met zijn eigen inbreng komt. Die dingetjes worden straks gaaf!

Railverbinders

Ro Robert:

"Zou je de draadjes ook aan de railverbinders kunnen solderen? Dat lijkt me lekker flexibel.

Dat staat op de DVD "Modellbahn-Bibliothek" bij Anlageplannung onder de titel, "Mit Märklin ins Gebirge", nr 1/2001 op pag. 24."

Draadje aan de railverbinding | spoor Z 1:220

Go Gonard:

"Draadjes aan joiners solderen gaat wel, maar het vervormt ze af en toe zo erg dat ze er onbruikbaar van worden. Aan de rail zelf is degelijker. Als je ze voor het solderen maar goed schoonkrabt laat zo’n soldeertje nooit meer los. Het eerste gedeelte van de rails ligt al. Waar nodig zitten er aan de onderzijde ook al draden. Maar de draaischijf heeft een veel grotere diameter dan jij opgetekend had!"

Draaischijf op de modulbaan | spoor Z 1:220

Dra(ai)ma

Ro Robert

"Sorry, ik had ooit een draaischijfje gefabriekt van een CD en die had in mijn tekening een diameter van 11cm. Die van Märklin heeft inbouwdiameter 14,5cm. Dat scheelt dus weerszijdig 17,5mm. Krijg je dat nog een beetje leuk opgelost? Hij moet wel een stukje verschuiven anders wordt de inrijbocht te krap. Je kan hem vrijwel helemaal tegen de spoordijk aan leggen. Dat los ik dan weer op met een keermuur en een smal perronnetje met een trapje en een telefooncel of zo. Zo houd je nog een beetje ruimte voor de locloods..."

Servo's

Go Gonard:

"Ik bedacht van het weekend dat ik de wissels die al op hun plek liggen toch nog los moet maken. Ik moet nog een gaatje onder wissels maken om de servo’s te monteren.

Dan ga ik binnenkort maar een lading servo's bestellen. Ik gebruik één soort servo’s voor meerdere hobbies. Jij kunt ze straks ook voor de seinpalen gebruiken. Worden dat ouderwetse?"

 

Afbeeldingen seinpalen

 

Ro Robert:

"Ja, ik ga binnenkort eens een antieke Länder-bahn-seinpaal tekenen voor de servootjes. Heb jij een tekeningetje van zo'n servo, of de maten?"

Servo's voor wissels | spoor Z 1:220

 Go Gonard:

"Ik zal de servo’s monteren op een metalen hoeklijntje dat we dan onder het schuim plakken. Nu nog een schakeling bedenken. De bediening kunnen we per module regelen zodat je ze onafhankelijk kan gebruiken."

 

Ro Robert:

"Perfect idee! Met twee componentenlijm zit dat muurvast en aan die hoeklijn kunnen we ze dan mechanisch vast zetten. Als je servo's bestelt neem er dan meteen 12! Ik heb al een schets voor module drie en daarop zitten ook weer 2 wissels. Dus 7 voor module één, 3 voor module twee en 2 voor module drie. Later doen we die seinpalen er nog wel mee en de deuren van de locloods. We nemen geen al te grote voorraad. Wie weet komt er wel een nieuw (nog beter) type."