MIM 6

Waterrad | spoor Z 1:220

6. Een houtzagerij

In het openluchtmuseum Rosenthal staat een houtvestershuis dat door de burchtbouw werd gehalveerd. De familie Schulz verhuisde en begon daarna een houtzagerij bij de spoorbrug. De houtzagerij floreerde nog eeuwen lang...

Terwijl de drie modulen nu en dan van locatie wisselen om te worden opgetuigd heb ik af en toe gelegenheid voor het fijnere werk op module drie.

Tekening brugmodule met houtzagerij | spoor Z 1:220

Ro Robert:

"Ik ga intussen door met de houtzagerij. Het zou leuk zijn als die het echt ging doen, met zo'n verticale houtzaag en een waterrad. Ik heb historische houtzagerijen gedownload. Daar maak ik nu bouwtekeningen van. De plattegrond is al af. Het waterrad wordt straks 'aangedreven' door een beek die onder de brug door weer verdwijnt. Ik heb een excentertje bedacht om hem 'echt' te laten zagen.."

 
Tekening houtzagerij | spoor Z 1:220
 

Hoe begin ik eigenlijk?

Ik heb een restantje triplex in de vorm van een neus, een langzaam lopend micro motortje van Sol Expert, een paar lego steentjes en nogal veel scrap. Dat is materiaal dat je bij de bouw van andere dingen overhoudt. Er is een stripje aluminium bij, een paar messing asjes, een rubber ring, koperdraad, een elastiekje etc. Je begint hoe dan ook met een ontwerp. Ja, mijn tekening was écht erg mooi geworden... Maar tijdens het afkoppelen van een usb-stickje raak ik hem zomaar kwijt en heb ook nog eens geen backup. Dat levert een hele avond extra tekenwerk op en dan nog twijfel ik of die eerste nou niet toch een klein beetje mooier was...

Plattegrond houtzagerij | spoor Z 1:220

Legosteentjes

Volgens de nieuwe tekening doorboor ik twee op elkaar gezette legosteentjes voor de motor. Die zit er dus gewoon tussen geklemd. Op de uitgaande as maak ik een excentertje, een staafje koper met een gaatje uit het midden. Links en rechts plak ik een flens zodat later de zaagarm er niet afloopt. De zaagarm maak ik van een stripje aluminium. Er komt een soort sleutelgat in om hem op de pulley te schuiven. De sleuf is dan voor de excenter.

Bouwen van een houtzagerij | spoor Z 1:220

Het scharnierpunt (in de foto onder) wordt een stukje messing u-profiel waar de arm los in staat. Vervolgens boor ik nog een gaatje door de bovenste legosteen voor het asje van het waterrad. Door een blokje dat de zaagarm opsluit boor ik hetzelfde gaatje. Op het asje voor het waterrad komt een rubber wieltje met groef. Daar omheen een elastiekje naar de uitgaande as van de motor. Daarmee is de aandrijving van het waterrad klaar.

Bouwen van een houtzagerij | spoor Z 1:220

Nu moet al die "high tech" nog worden ingepakt. Dat doe ik door het eerste gebouw er los omheen te plaatsen. Daar vanuit wordt de houtzagerij ‘aangedreven’ door het waterrad. Onder de as komt een sleuf zodat hij eraf kan. Zo kan ik later nog eens een elastiekje vervangen.

Eerste gebouw van de houtzagerij | spoor Z 1:220

eerste gebouw houtzagerij | spoor Z 1:220

Interieur

Natuurlijk wordt het niet gewoon een kartonnen blackbox, maar krijgt hij een interieurtje met op de 1ste verdieping een kijk-plateau met balkon (groene vloer op de foto). Dat zie je dan van buitenaf door de open deur, want er komt ook licht in. Aan de voorkant komt het waterrad onder een overkapping, een bouwwerk op zich.
De pannendaken zijn van karton. Sommige pannen liggen scheef of ontbreken (uitgekrast).

Woonhuis

Herenhuis overkapt deels de houtzagerij | spoor Z 1:220

Ook het woonhuis en de zaaghal worden afneembaar. Huize Schulz wordt een vakwerk huis van drie verdiepingen met een erker. Het is eigenlijk de historische voortzetting van het houtvestershuis. Dat verhaal komt aan de orde bij het diorama openluchtmuseum: De familie Schulz is rijk geworden door de houtzagerij en heeft dit herenhuis en zelfs een villa in Rosenthal.

Herenhuis overkapt deels de houtzagerij | spoor Z 1:220

Het herenhuis overkapt aan de achterkant een deel van de zagerij. Het vakwerk bestaat uit smalle repen bruin fotokarton van 0,8mm en de stijlen uit fineer van dezelfde maat. De glas-in-lood ramen print ik in antieke kleuren op sheets. De overkappingen zijn opgetrokken uit echt houten spantjes en gedekt met kartonnen pannen.

Dakspanten

Sjabloon met maten van de spanten | spoor Z 1:220

Nu is de beek zodanig omgeleid dat hij onder de zaaghal doorloopt. Daar komen de ongezaagde stammen binnen van het spoor terwijl de gezaagde producten aan de voorkant van de zagerij weer op het perron worden gezet. Voor de zaaghal ontwerp ik een sjabloon en print dat uit zodat ik de maten voor de fineerspanten kan aflezen. Tenslotte maak ik nog een schuur van houtfineer, ook met kartonnen dakpannen. Lees meer over het zelf bouwen van schuurtjes in:

"gelaser in de schuurtjes"
Schuurtje van houtfineer | Z modelbouw 1:220

Het waterrad

Ontwerp waterrad | Z modelbouw 1:220

Dat waterrad moet iets speciaals worden. Ik speur wat bij andere modelbouwers, maar maak tenslotte mijn eigen tekening. Het waterrad bestaat uit gebogen fineer en karton. Het zit op de uitgaande as van de zagerijmotor en draait mooi langzaam.

Het waterrad | spoor Z 1:220

De houtzagerij is globaal af, maar de vele details komen nog.

De houtzagerij in aanbouw | spoor Z 1:220

Dan komt er een mailtje binnen van Gonard: door de groter uitgevallen draaischijf past de locloods niet meer... Wat nu?