MIM 3

Module met Stationsdiorama | spoor Z 1:220

 

3. Diorama's opZ modulen

Het timmerwerk voor station Rosenthal, is achter de rug. Module twee is nu ook 120cm lang en klaar voor het rails leggen. Hij is het spiegelbeeld van Gonards module qua modulekoppen.

Ro Robert:

"Misschien kan ik er een paar van mijn prefab diorama’s van het dorpje Rosenthal op gebruiken. Dat ziet er leuk uit. Gonard, heb jij al ideeën over jouw module? Ik brainstorm vast een beetje over wat er op jouw module kan. Vooral zo'n autobaantje wordt dikke pret. Als je wil kan ik vast wat schetsen maken."

 

Go Gonard:

"Ik vind het in het geheel niet erg als je al een schets maakt. Ik heb daar voorlopig toch geen tijd voor. Ik had de afgelopen beurs ook nog 12 locjes ter reparatie gekregen. Die moet Ik nog in orde maken..."

Schets van Gonards module | spoor Z 1:220

Gonard's module

Als je de module van links naar rechts overziet valt eerst het indrukwekkende brugseinhuis op met op de voorgrond een depot waar diesellocs worden behandeld. (Klik op de kaart.)
Daar heerst allerlei bedrijvigheid en er moet uiteraard ook een olietank komen (opslag). Naar achteren toe is een vrij steile heuvel met veel bos, waar tussen zich de autoweg slingert. Auto’s stijgen en dalen daar in een haarspeldbocht. De dalers beginnen daar aan de magistrale boulevard die langs een romantisch stadspark loopt.

Daar kan nog een fontein in of iets van een kinderboerderijtje met hertjes en konijnen. Vervolgens kom je bij het stoombedrijf op de voorgrond waar locs hun slakken lossen en worden voorzien van water en kolen voor ze via de draaischijf op stal gaan. Ook daar wordt druk gerangeerd. Op het zijspoortje naast de locloods staat nog een reservetender en verderop een sneeuwschuiver die op de winter wacht.

Tussen het stadspark en de draaischijf heb je een rotonde met monument. De auto’s rijden daar omheen, maar ook over het drukke verkeersplein op de achtergrond waarachter de andere module met station Rosenthal begint. De bebouwing breidt zich naar voren uit met een winkelgalerij en een trots hoekpand waar de auto’s echt omheen moeten. Ze komen dan in een “doorkijkstraat”, een echte stadsstraat met op de achtergrond brouwerij Thalbrau, ook weer op de module van station Rosenthal.
 

Eén van de rijrichtingen rood breidt zich daar uit en komt door de stadspoort weer terug. De andere blauw blijft alleen op deze module. Achter de driestandige locloods, met servo deuren, loopt het stadsbeeld nog een beetje door. Helemaal rechts is een fabriek of een AW, een Ausbesserungs-Werk, waar spoormaterieel wordt gereviseerd. Ook daar weer een rangeerplek voor stoom en diesel.

Go Gonard:

"Geweldig!"

Ro Robert

"Hier een paar plaatjes van module twee:
- station Rosenthal en zijn lokstation.
- verwisselbaar diorama woud en weiden.

- verwisselbaar diorama Thalbrück tolbrug.
De verwisselbare diorama's kunnen op deze zelfde module. Alles sluit nu
ook aan bij de vele andere diorama’s die ik al heb."

Diorama woud en weide (detail) | spoor Z 1:220

Roberts module

Om station Rosenthal op deze module te leggen moet ik mijn eerdere diorama slopen. Dat is wel even slikken aangezien daar alles al tot in detail was uitgewerkt. Het probleem is, en dat was het vroeger ook al, dat sporen geen onderdeel mogen uitmaken van verwisselbare diorama’s.

Diorama delen | spoor Z 1:220

De sporen komen dus nu vast op de module. Station Rosenthal én het locstation, dat is Länderbahn taal voor locloods, worden nu twee aparte diorama’s. Het locstation staat los op de voorgrond van de onderste foto. Daarachter staat station Rosenthal. Het was een dagje zweten, maar zonder al te veel schade gelukt.

Module met statin Rosenthal | spoor Z 1:220

 

Diorama Woud en weiden

De diorama's Woud en weiden en de Thalbrück zijn tweelingen. De Thalbrück ziet er zo uit:

Module met diorama Thalbrück | spoor Z 1:220

Nu grenzen deze twee ook aan meerdere gelijkvormige diorama’s: landbouw, bosbouw en veeteelt én bovendien aan een diorama Koetjes in het water. Het is vele dagen werk om al die dioramagrenzen te camoufleren. Daarna moet ik Woud en weiden zélf nog detailleren.

Dat is gigantisch veel werk, maar ik doe het in gedeelten als ik er zin in heb. Het moet wel leuk blijven. De beschrijving volgt later. Morgen begin ik aan een derde module, want ik wil er een beetje vaart achter zetten.

Drie gelijkvormige diorama's | Z modelbouw 1:220