MIM 7

Locloods op demodule plaatsen | spoor Z 1:220

7. De locloods

De houtzagerij is globaal af, maar de vele details komen nog. Dan komt er een mailtje binnen van Gonard: door de groter uitgevallen draaischijf past de locloods niet meer...
Wat nu?

Ro Gonard:

"Inmiddels heb ik de draaischijf zodanig geposi-tioneerd dat de uitrijsporen een beetje gunstig uitkomen. Dat is vooral puzzelen. Ik heb de vier sporen rond de draaischijf wat verlengd."

Nu blijken in die verlengde sporen ook dioden te moeten waardoor locomotieven in de locloods bijtijds weten te stoppen. Daar had ik niet aan gedacht, maar Gonard wel:

"Van links naar rechts heb ik om het stuk met de diode te verlengen bij de:
1e 1x de 8503 en 1x de 8504 gelegd.
2e 1x 8500 gelegd
3e 1x de 8503 en 1x de 8504 gelegd
4e 1x 8503 gelegd.
Deze vier sporen kunnen uiteraard weer worden ingekort als dat nodig blijkt."

Ro Robert:

"Nou, petje af hoor. Er ligt ongeveer net zoveel rails op jouw module als straks op de andere twee samen!"

Ruimte-avontuur

Maar door de groter uitgevallen draaischijf past de locloods niet meer... Wat nu? Wel Gonard, nu is mijn vraag: welke locloods heb je dan? Is het de driestandige ‘ronde’ locloods van Märklin?

De locloods plaatsen op de module | spoor Z 1:220

Ro Robert:

"Maar ik zie nu vier sporen voor de locloods, of komt er nog een daarvan buiten te liggen?"


Ro Gonard:

"Ik heb, denk ik, een driestandige locloods maar die ligt uit elkaar. Hij is slecht gelijmd. Als ik van die plattegrond uitga hou ik te weinig ruimte over tussen schijf en loods. Hoe kunnen we dat oplossen?"

Ik vind het nu tijd voor flauwe grappen en stuur Gonard een ideetje

Locloods XXL | spoor Z 1:220

Ro Robert:

"In de bijlage vind je een ideetje voor een locloods. Dit is de BW Dresden: een dubbele, doorsneden draaischijf met twee gekoppelde ringloodsen. Doen?"

Maar ik doe er ook nog een serieuze bij, een plattegrond. De hoeken gaan van de loods af:

"Dat lijkt me wel een spannend gebouwtje zo. In het midden kun je de langste loc kwijt. Voor de deuren kunnen nu in ieder geval 3 pacifics staan. (pacific = 2'C1' = stoomloc met 2 voorloopassen, 3 drijfassen, 1 naloopas)"

Idee voor een locloods op de module | spoor Z 1:220

Het vierde, een tenderspoor, lag oorspronkelijk rechts van de locloods, maar komt nu links. Gonard stopt de losse delen van zijn locloods in een flinke envelop. Dan kan ik eens zien of ik er iets mee kan...

Ro Robert:

"De envelop met de locloods is vandaag binnen gekomen. Ik heb er even een plakbandloods van gemaakt. De kunststof is al zo oud dat het zo broos is als glas. (zie plastic-pest) In principe zijn er wandjes genoeg. Helaas ontbreken de poortjes van de voorkant. Heb je daar niks meer van? Anders verzin ik ze er wel bij."
 
Locloods globaal in elkaar gezet | Z modelbouw 1:220
 

Nu maak ik een stevige bodem uit karton die de sporen volgt zoals ze liggen en puzzel een hele tijd met stukken en brokken. Ik stuur Gonard een lange mail met foto’s:

Ro Robert:

"De locloods heeft inmiddels gestalte gekregen: Zo was het veranderde ontwerp met links het tenderspoor. Op de module heb ik het ontwerp uitgetekend voor het park, de autobaan en de stad. Maar bij de locloods werd het dan weer allemaal te krap. Daar kom je in conflict met dat losse linkse vierde tenderspoor. Je ziet zo dat het tenderspoor de stad en de autobaan verdringt.
 
Probleem op de module | spoor Z 1:220
 

Ik heb dus een schets gemaakt vanuit het midden van de schijf. Het ruimtegebrek is op te lossen door de locloods slim op te zetten. Er komt dan voor het tenderspoor juist weer ruimte aan de andere kant. Het was effe puzzelen, maar het is een snoepie van een locloods geworden! Je ziet nu dat door het ontwerp van de nieuwe locloods het tenderspoor inderdaad weer rechts kan. (het spoor kan nog langer, maar dit is maar even voor het idee). Overigens had de locloods hier nog geen "voortandjes" zoals je ziet.

Locloods positioneren | spoor Z 1:220

Die poortjes moest ik er nog bij maken. De locloods heb ik samengesteld uit de brokken. Hij is ongeveer zeskantig geworden. De hoeken aan de achterkant zijn er dus af.

Zeskantige locloods | spoor Z 1:220

Dakspanten

Ik heb de muren mat geschuurd en "gevoegd" met grijs. Daarna de kieren gedicht en de zaak geverfd, zodat het er als écht  metselwerk uitziet. Er zitten ook nieuwe ramen in: geprint op sheet en gefixeerd met de spuitbus. Nu kan je zowel door de ramen als het dak de (verlichte) locs zien staan. Leuk!

Locloods | Z modelbouw 1:220

Boven elke ingang heb ik een schoorsteen gemaakt en ook een op de achtergevel. Elke schoorsteen is getuid met vier draden (0.05mm) en zwart geschilderd.

Detailleren locloods | spoor Z 1:220

De loods heeft trouwens ook een mooie achterkant die helemaal tussen de sporen past (schöne Rücken können auch entzücken!) Hij is geweatherd en heeft ook rooksporen.
Je ziet dat door de vorm en plaatsing er nu best wel aardig ruimte is gekomen voor het tenderspoor. Ook zie je dat de rotonde, het monument en de "doorkijkstraat met stadsgevels" nu gewoon weer kunnen doorgaan. Voor de autobaan is dan ook voldoende ruimte. De schets is wat moeilijk te zien, maar de stippellijnen zijn de autobaantjes. Ruimte genoeg dus.

Autobaantje aangeven op de modulebaan | spoor Z 1:220

Tenslotte zie je hoe de loods aan de draaischijf ligt met voldoende ruimte vooraan voor een lange loc. (een grote Pacific 2'-C-1' zoals de Br01) Ik heb nog een mechaniekje gemaakt waarmee zo'n servo de deuren van de loods kan openen. Hou er dus maar drie apart."

Ro Gonard

"O ja, die servo’s:
Ik moet het schema nog zien te doorgronden. De onderdelen heb ik ook al eens gebruikt voor het openen van de locloodsdeurtjes."

De locloods is passend gemaakt | spoor Z 1:220

Met die loodsdeuren komt het dus vast wel goed. Ik weet niet precies hoe het kan, maar opeens is er ruimte zat. Op het zijspoortje rechts naast de locloods kan nu nog makkelijk een reserve tender en zelfs nog een sneeuwruimer die op de winter wacht...

Zo Gonard, nu past de loods weer bij de schijf. Bovendien kunnen de grootste locs er nog in en is het een apart modelletje geworden.