MIM 4

De brugmodule | spoor Z 1:220

4. De brugmodule

Ik ben begonnen aan de derde module, want ik wil er een beetje vaart achter zetten. Deze module wordt maar 40x80cm, dus vrij beperkt aan timmerwerk. De baan wordt een halve cirkel met een brug over een dal.

Het idee vond ik op het internet. Voor mij wordt dat natuurlijk de Grosse Thalbrücke, maar ik ben benieuwd wat Gonard er in ziet.

Voorbeeld van een brugmodule

Hij heeft het originele idee om een houtzagerij op het spoor aan te sluiten. Die kunnen we hier mooi met een aftakking in het dal kwijt.

Tekening van de brugmodule | spoor Z 1:220

Nu moet het schuim er nog in en ga ik het landschap vormen. Het blijkt nog lastig om er een dal van te maken, aangezien de modulekoppen hier in het midden tegen elkaar aan komen zonder veel ruimte voor diepte. De kunst is, lijkt me, om de hoogteverschillen zo groot mogelijk te maken.

De stenen brug maak ik uit purfoam met een gatenzaag. Vervolgens komt er voor alle sporen een laag kurk op. De bedrading laat ik deze keer weg. Daar is Gonard handiger in.

Brug maken voor de brugmodule | spoor Z 1:220

Ro Robert:

"Hoi Gonard,
Deze brugmodule heb ik vandaag gemaakt. Hij staat te drogen. Morgen gaan de papieren rails erop, met een afrit naar de houtzagerij.."

Brugmodule met rails sjabloon | spoor Z 1:220

Go Gonard:

"Heb je die afrit niet te steil gemaakt? Inrijden gaat nog wel, maar eruit klimmen kan vooral voor stoomlocs lastig zijn."

 

Ro Robert:

"Je hebt gelijk! Ik had het verschil in hoogte zo groot mogelijk gemaakt. Afhankelijk van de doorrijhoogte onder de "stalen brug" die er nog in komt ga ik de helling aanpassen. Zo'n beetje tot nét iets meer dan de minimale doorrijhoogte. Dat is dan ca 25mm vanaf de bovenkant van de rail met bedding..."

De afrit naar de houtzagerij is nog geen meter lang en moet dus wel vrij steil zijn. De doorrijhoogte onder de hoofdsporen moet dus zo klein mogelijk zijn. Dat kan ook. Er komt geen bovenleiding en het gaat alleen om kleine werklocomotieven met hooguit één wagen.

 

Ro Robert

"Momenteel heb ik module drie klaar voor het rails leggen. Het spoor van de houtzagerij heb ik 10mm minder steil gemaakt. De brug heb ik bekleed met een soort rubber waarop steentjesmotief. Dat ziet er al best gaaf uit."


Brug bekleding is van rubber steentjesmotief | spoor Z 1:220

Dat is een soort knutselrubber van een creati-teitswinkel. Het is in Aken te koop.

Stalen boogbrug

Gonard heeft bij het rails leggen de stenen brug op gruwelijke wijze doorstoken met spelden, een soort acupunctuur, denk ik. Nu de rails liggen kan ik de stalen boogbrug gaan bouwen. Ik heb al een idee uit het Bayern Landerbahnreport deel 2 pag 74.

Idee voor een brug | spoor Z 1:220

Ro Robert:

"Ik heb al een ontwerp gemaakt voor de stalen brug. Die brug is nu nog een kartonnetje, maar wordt later gedetailleerd met reling en trappen. Waarschijnlijk maak ik hem uit een oude Märklin boogbrug.
 
Tekening modulenbaan | spoor Z 1:220
 
Het lijkt me leuk om nu voor november deze drie modulen af te maken. Dan maken we er volgend jaar samen nóg drie, waardoor we ook elk onafhankelijk kunnen rijden. Maar het leukst is het als ze ook dan met z'n zessen één geheel blijven. Dat gaat ons vast lukken!."
 
idee uitbreiding modulebaan | spoor Z 1:220