11 Vliegen over Thalgau

Thal Air is de vliegmaatschappij van Thalgau met een vliegveld ten oosten van de stad. Het vliegen heeft in Thalbrück een historie op zich. De eerste pogingen zijn al vroeg in de 19de eeuw. In het Thalgause Techniekmuseum Tal Tec kun je al in 1932 een bijzondere overzichtstentoonstelling bekijken:

thal air poster

 

1879 De eerste poging

vliegen02

Reeds in 1879 deed Smid Stern, een vurig bewonderaar van Leonardo Da Vinçi, zijn eerste vliegpoging met reuzenvleugels. Deze poging haalde zelfs het Thalgauer Tagblatt.

1880 De pronkballon

Wanneer koning Ludwig II te Thalbrück het schip de St Alexandra bezoekt vertrekt hij daarna met een pronkballon richting Herren-chiemsee. Meer dan een eeuw later nemen vrijwilligers de taak op zich om Ludwigs pronkballon nieuw leven in te blazen voor toeristen. Nu nog kun je in de zomer bij goed weer deze ballon weleens aan het zwerk van Thalgau zien verschijnen. De vliegtuigen komen later pas, maar voor het toerisme blijven ook de ballonvaarten. In het toekomstig infoblad: "Reizen door hete lucht" komt het verslag van een ballonreis over de Thalgau.

ballonfahren

 1914 de eerste Fokker vliegtuigen

10 Fokker D7Rond 1914 kwamen hier de eerste Fokker vliegtuigen landen, toen nog op gras. Mettertijd kwamen er grotere zoals de beroemde tante Ju op sloffen, die op de Thallsee kon landen.

tipZ tip!

13 vliegen over Thalgau Junckers Ju52

In die periode werd ook Thal Air opgericht. Het eerste vliegtuig van Thal Air was ook een Junkers 52, maar met wielen.

thal air opZ

  1930 Flugboot Do-X

Bijzonder is het verhaal van de reusachtige Flugboot Do-X uit 1929 die in de jaren dertig landt op de Thalsee en aankomt in de haven van Thalbrück. Hij trekt veel bekijks. In het filmpje hieronder zie je deze Dornier in een soortgelijke vlucht over Amsterdam in 1930 (Bron: Rick88888888).

In 1934, na een schade, vervoerde hij geen passagiers meer. Niemand weet dan nog dat hij jaren later zal verongelukken boven de Bodensee. Alle Do X-en werden verschroot. Er is nog één exemplaar te zien in technik-museum Tal Tec (gesponsord door Tallgau Erzwerk). Verder zijn er nog enkele fragmenten bewaard in het Deutsche Technickmuseum te Berlijn.

16 vliegen over Thalgau Dorniers DoX

lees meer in het infoblad: Vliegen over Thalgau of kijk in de Galerie hieronder om alvast een indruk te krijgen van de vliegtuigen opZ.

Meer vliegtuigen