Warme Wagens

info14

Hoe reisde je vroeger in een onverwarmde open trein? Hoe het warm werd in de trein lees je in dit infoblad.

De Paardenbaan

info19

Wat begon als bergpad, ontwikkelde zich rond 1820 tot de paardenbaan. Al voor 1848 werd de TBB opZ er overheen aangelegd.

De ware Adler

info12

Vanuit Thalgau kijkt men naar de eerste trein in Bayern, de Adler. Hier het verhaal en hoe ik de Adler maak opZ. Er is een bouwplaat bij.

Sneeuwruimen opZ

info15

Heel Thalgau was een winter sprookje. Lees hier wat opZ is ontwikkeld om de sporen vrij te houden.

Spoorwegperioden

info08

De spoorwereld kent 7 perioden, waarvan periode 1, 2 en 3 bekend zijn als het stoomtijdperk. Die zijn relevant voor Thalgau opZ.

Treinen Thalbrück 1

info13

Rond 1820 komt de paardenbaan naar Thalbrück en in 1844 de eerste trein. In 1972 komt Märklins Z spoor maar dat is niet de eerste opZ.

Treinen Thalbrück 2

Treinen naar Thalbrück 2

Na 1848 komt Ludwigs hoftrein naar Thalbrück. Rond 1992 komt die van Railex aan, maar ook veel zelf gebouwde zijn in Thalbrück thuis.

Diepladers opZetten 1

info31

Dit infoblad is bedoeld voor alle Z-bouwers. Het is ter inspiratie voor het opZetten van trafowagens naar allerlei diepladers.

Museumwagens+++ 1

info05

Er staan museumwagens+++ inTal Tec techniekmuseum. Dit zijn Märklin museumwagens, maar dan uniek gemaakt door ze op te Zetten.

Museumwagens+++ 2

info05

Dit verhaal gaat over de museale groei van Tal-Tec. Daar staan alle museum wagens, maar dan+++. Zo zijn ze net een beetje leuker.