Beeldhouwer Bespadäni

Bespädani is de Thalgause bijnaam van beeldhouwer Oltramontani die het beeld St Michaël en de draak heeft gecreëerd. Het gerucht gaat dat deze Italiaan altijd laat op was. Zo werd zijn naam: Bespädani: Besser Spät Dan Nie. Mogelijk vereenzelvigde Bespädani zijn draak met Thalbrück omdat hij bitter was over geldgebrek voor zijn zwevende Bellerophon. Tenslotte verviel hij in het imiteren van Donatello's David.

Bespa de speerwerper | Z scenery 1:220

Bespa' (wesp, om zijn stekelig humeur) maakte ook de Speerwerper, die vermaard werd om zijn dynamiek. Het is een 'provocativo', een beeld dat de kijker bedreigt. Het stond als fonteinbeeld in Thalbrück-stad, maar dat ging de bewoners te ver. Nu staat het op de Pryseplatz voor het station. In Een ander beeld vind je alles over beide beelden opZ.

St Michael en de draak | Z scenery 1:220

Sebastiansminiatuur

Bespädani's beeld van St Michaël ontstaat in 1506, ruim een eeuw na de eerste Sebastiansminiatuur. Opmerkelijk is dat de beeldhouwer het voorbeeld van St Michael en de draak daaraan heeft ontleend. Hij negeerde de stijl van Harmen Dabrück en de Rosenthaler beeldsnijders. Hun  voorbeeld vond hij te Gotisch.