KPEV T9.3 uit T12

twee KPEV T9.3 | spoor Z 1:220

KPEV T9.3 (Br91.3-18) uit T12 (Br74)
Al jaren lang heeft Märklin de Br74 ofwel de T12 op de markt. Sinds 2017 is er zelfs een Pruisische (88957)

met uitgebreid drijfwerk. Wie de titel hierboven kan lezen moet maar eens proberen zelf een T9.3 te maken. De T9.3 lijkt zo te zien sprekend op een T12. Hij is niét op de markt, maar ik wil hem ook graag hebben. Dat wordt dus ombouwen. Eerst is hier de Märklin-T12 in het blauw, mijn donor.

Donor T12 voor het bouwen van de KPEV T9.3 | spoor Z 1:220

Hieronder is een model T9.3 dat vrij goed de échte benadert.

Model KPEV T9.3

Als ik hun portretjes onder elkaar zet vallen er toch ineens enkele opmerkelijke verschillen op. Voor de duidelijkheid is hier nog de T12 op z'n Württembergs en een foto van de échte T9.3, klaar voor de sloop.

De Würtembergse T12

De echte KPEV T9.3

Zagen

Schema voor het bouwen van de KPEV T9.3 | spoor Z 1:220

Begin je eenmaal met zagen dan lijkt er geen einde aan te komen voor je mooie T12 eruit ziet als een lijk. Ik frees de lampen weg en ook de mengvoorverwarmer. Ook de stoomdom en de lichtmachine ga ik te lijf. Voor de oorspronkelijke T9.3 zijn dat allemaal anachronismen. Het opvallendste verschil is de smallere waterkast. Omdat ik onder de bufferbalk een échte ketel ga hangen moet ook de vóórste koppelhaak er aan geloven. Het daklicht spaar ik. Dat blijkt er bij sommige T9.3 ook te zijn. Nu lijkt het alsof er amper iets over is, maar hierna moet er weer van alles aan.

Plakken

Schema voor het bouwen van de KPEV T9.3 | spoor Z 1:220

Hier begint de echte metamorfose. Midden op de ketel komt een mooie messing dom en ook de schoorsteen krijgt een extra messing ring. Dan bouw ik de kolenkast schuin uit. Vooraan komt nu een echte ketel tussen die rare dekseltjes. Daarna de remluchtketel achter aan het chassis (blauw).

Hierna komen de kwetsbare details: Railruimers voor en achter, een écht houten verhoging van de kolenbak en een stoomfluit voor op de cabine. De hogere koperen stoombel wordt op de oude gelijmd. Dan de koperen leidingen op de ketel en onder de omloop. Daar komt ook nog een hangijzer met Schwinge. De extra drijfstangen laat ik voorlopig weg. Tenslotte werk ik de bufferbalk af met armaturen, een schroefkoppeling, opstappen om te rangeren en een beugel.

Verven

De laatste fase is het verven en afbiezen als het nog een Pruis is. In Epoche I wordt hij dan groen met een rode bies. Wie hem als DRG Baureihe 91.3 wil maakt hem gewoon helemaal zwart met rood drijfwerk. Die oude Pruis is moeilijker en veel modellen slaan qua kleur de plank mis.

Model KPEV T9.3 | spoor Z 1:220

Een loc belijnen is lastig. Een compromis bereik je door invisible tape rood te verven en in zeer smalle reepjes op te lijmen. Wanneer je zoals ik dat écht wilt doen ben je even bezig. Maar als je hem zijn eerste rondje ziet tuffen maakt dat alles goed.

Twee maal KPEV T9.3 | spoor Z 1:220

Hierboven staan ze dan: tweemaal de T9.3 van de KPEV opZ. Het was een manusje van alles in Pruisen, geschikt voor lichtere personen- en goederentreinen en zelfs rangeerwerk.

 Tekening KPEV T9.3

Meer locs