Góósse Herman ist doof!

herman2

Ik heb een hekel aan alles wat doodt, zelfs aan een spuitbus tegen insecten. De grootste weerzin heb ik van kanonnen, maar toch...

Als je zo’n spoorkanon van voor WOII op de rails ziet staan boezemt dat je toch een zeker ontzag in. Niet vanwege z’n vernietigingskracht, maar omdat het technisch zo’n ingewikkeld apparaat is. Ik hou dus wel van technisch ingewikkeld. En omdat ik weet dat ik er iemand een mateloos plezier mee doe, ga ik toch één der giganten bouwen, opZ.

Giganten

Ik vind informatie over een zekere ‘Leopold’ en ‘Anzio Annie’, beide kolossale 12-assers. Dan kom ik iets tegen over ene ‘Siegfried’ en dikke Bertha, beide gigantische 16-assers. Maar het kan nog veel groter! Ik stuit op ‘Gustav en Dora’, beide 40-assers! Dit ultieme excess van menselijke moordzucht werd gemaakt door Gustav Krupp, gehuwd met zijn Dora. Gustav is in 1942 écht gebruikt bij Sebastopol, Dora nooit. Ze werden opgesteld op twee sporen en konden granaten van 7 ton afvuren.

herman3

Zelf ontwerpen

Dora is me té complex, maar ik besluit er zelf één te ontwerpen opZ. Dat doe ik aan de hand van de bekende trafowagen van Märklin, die een 14-asser voorstelt. De onderstellen verwerk ik tot een voorwagen en een volgwagen met granaatbunker en kraan. De overbrugging ga ik bouwen van fotokarton en het kanon zelf wordt een puzzel van messing en verchroomde buisjes. Wat ik van de restanten van de trafowagen maak komt in een later infoblad aan de orde.

Grosse Herman

Hier besluit ik met het voorstellen van große Herman, een 14-asser. Hij is genoemd naar het beeld van de grote Germaan dat in de 19de eeuw werd opgericht in de omgeving van Detmold. O ja, het was voor mij onvermijdelijk weer net iets meer te doen dan alleen het kanon. Ik heb er twee kinderen opgezet, een jochie en een meisje, met een spandoek: "Kanone Zind Doof!" ("kanonnen Sijn dom!"). Ik kon het niet helpen. Ik heb nu eenmaal tóch een hekel aan alles wat doodt.

herman4

Meer wagens