Rheingold 90 jaar
Er ligt goud in de Rijn en ze geeft het niet terug! Toen Wagner in 1876 zijn opera Rheingold liet opvoeren lag het er al vijfhonderd jaar in. Dat zegt een 13deeeuws heldenepos, Daz Nibelungen Liet, over de schat der Bourgondiërs.
Opera Rheingold
De held, Siegfried de drakendoder verwerft vorstin Brünhilde van IJsland door een list voor Günther, de Bourgondier en bezitter van een goudschat. Alleen zó kan hij Kriemhilde huwen, Günthers zus. Maar Günther zet een zekere Hagen in om Siegfried op laffe wijze te vermoorden. Kriemhilde zint op wraak en wil Günthers goudschat veroveren. Deze stort hun goud in de Rijn. Vechtend gaan de Bourgondiërs ten onder...
De gezonken Rhein

Ergens bij Worms moet dat zijn of bij de plaats Rheinheim. Want daar was de Rijn ook al zo hebberig. Op 14 februari 1852 wil de firma Kessler zijn nieuwe locomotief Rhein per zeilboot afleveren, maar er steekt een onweer op. De boot kapseist en de hele Rhein verdwijnt in de Rijn. Met man en macht is in 2018 gewerkt om de oudst bewaarde locomotief te bergen, maar de eigenwijze stroom geeft hem niet prijs.
75 jaar Rheingold
Iets van die hebberigheid heb ik met de Rijn gemeen. In 2003 bracht Märklin een Rheingoldtrein uit opZ. Ik was er meteen weg van en zette hem op mijn wenslijst. Maar er hing een geheimzinnig fenomeen omheen. Steeds wanneer de set ergens opdook had ik de centjes niet en als ik die wel had dook hij nergens op. Vijftien jaar lang keek ik mijn ogen uit naar dat geheimzinnige diepblauwe blik waar de schat in moest zitten, een loc met vijf rijtuigen uitgevoerd in Elfenbein und Königsblau, das Rheingold!
Rheingold
Hij is bijzonder als laatste telg uit een dynastie. Al vóór 1928 reed een oerversie van de Rheingold van Hoek van Holland langs de Rijn naar Basel. Volgens de toenmalige wetgeving mocht er geen personenrijtuig achter de locomotief, dus werden er vóór en achter de trein zelf twee bagagewagens geplaatst om makkelijker te kunnen omkeren. Deze set gaf Märklin in 2002 uit onder nummer 81426. Vervolgens kwam de Rheingold vanaf 1928 geregeld op het spoor. Hij bestond uit luxe salonrijtuigen 1ste en 2de klasse en werd meestal getrokken door de Br18.4 van de D.R.G. In Märklin set 81330 is deze zwart-rood met zilveren ketelringen. Soms zette men er ook een Br18.2 voor, de vroegere Württembergse C. Ook deze schöne Jungfrau was nu een zwarte weduwe. Maar dan, in 2003, komt die beroemde set 81331, als jubileumuitgave 75 jr Rheingold in z'n blauwe blik.
Ik ben niet zó hebberig als de Rijn, maar men begrijpt dat de afgelopen vijftien jaren voor mij ondraaglijk moeten zijn geweest. Tot hij in december 2018 opeens weer opdook! Het was in Houten op de modelbouwbeurs bij Gonard. En... ik kón hem betalen, want bij Gonard is álles te betalen. Het was de trein die het langst op mijn wenslijst heeft gestaan. Mijn Rheingold is compleet en ik geef hem nooit meer prijs.
Net als de Rijn…
P.S. In 2019 bestaat Rheingold 90 jaar, reden voor Märklin om weer een prachtige set uit te geven (81332). Ik word nu alweer hebberig.