Auto's sporen niet

Auto's op het spoor | Z spoor 1:220

Iedereen kent wel een auto op rails. Ze zijn er legio. Vanaf de eerste auto's zijn overal pogingen gedaan om ze te laten sporen, want de voordelen zijn enorm. Je rijdt comfortabel, geen kuiltje in de weg. Je kan keihard, want er komt weinig van rechts. En je kunt in plaats van één aanhanger, je caravan, je boottrailer, je motorfiets op een karretje en je hele huisraad meenemen zonder dat je auto het kokend aflegt tegen zijn vracht...

Even voor de duidelijkheid: het gaat niet om voertuigen die op verschillende spoorbreedten kunnen, maar om motorvoertuigen voor op de weg die zo zijn aangepast dat ze ook op rails rijden. Ze sporen op wielen waarvan de banden worden afgelost door aangepaste of metalen wielen met flenzen die zich netjes gedragen op de rails. Maar soms is het ook nét andersom!

De T-Ford deed het al!

De T-Ford zette America in 1908 on wheels, maar Henry ging nog verder. Van vele auto's in die tijd waren de spoorbreedten van de voor- en achteras ongelijk. Maar zijn T kon zo on track! Je gooide de wielen eraf, monteerde metalen velgen met een flens en hopla, de Ford T kon het spoor op!

Auto's op het spoor | Z spoor 1:220

Op onderstaand Pathé filmpje zie je de T-Ford op rails rijden.

Nu waren de spoorwegen al nét zo zuinig als Ford. Ze schaften dat goedkope wagentje aan voor railinspecties en zelfs als trammetjes op minder drukke zijlijnen. Dat idee veroverde de wereld: In nieuw Zeeland zette men twee T-Fords op de rails en gebruikte ze als treinstellen met nrs RM4 en RM5. Ze werden ingezet op enkelsporige lijnen in landelijk gebied.Op het verre eindstation reed je het spoor af en er omgekeerd weer op, dus zonder dure draaischijf. Achter de bestuurder zat niet veel meer dan een houten kist van 3,35m lang en 2,13m breed waarin dan 10 zitjes werden gepropt. Het zag er Spartaans uit, maar woog toch 2,54 ton. Ze raasden met 48km/u door de weiden, wat tegenover de trage stoomtreintjes in die tijd aanzienlijk was.

03 Ford T NZ met spoorwielen

treinspoor Railbus Th9015 in Thalgau

Rond 1910 wilde de Sächsische Staatsbahn een gewone omnibus als railbus.

03 railbus

De toen nog massieve hard rubber banden, werden opgedikt met stalen spoorkransen. Verder kreeg hij de vereiste luchtdruk remmen met een zandkast en een flinke fluit en bel. Ook kwam er nog een derde voorlamp en aan de achterkant werd een sluitschijf bevestigd. Er is niet precies bekend hoe hij in Sächsen werd ingezet en dat laat ruimte voor zijn inzet in de Thalgau. Natuurlijk werd hij eerst ingezet rond Thalbrück als dienstvoertuig Th9015 voor spoorarbeiders. Maar toen het toerisme een vlucht nam drukte men er kaartjes bij voor het traject naar het Openluchtmuseum Rosenthal.

Auto's op het spoor | Z spoor 1:220

Na WOI reed Sä9015 al niet meer in Sächsen, maar tussen Thalbrück en Rosenthal spoorde de Th9015 nog lustig voort. De railbus had maar 18 zitplaatsen, maar dat was toen genoeg. De 30pk viertakt motor bleek uiteindelijk toch te zwak voor de steile klim naar Oberthalgau waardoor hij rond 1925 werd afgedankt.

 

Op schaal H0 was er rond 2009 zo'n railbus Sä9015 van Weinert, maar in de verkeerde kleur. Hij was er ook als gewone bus.

Auto's op het spoor

Bouwen opZ

Ik heb dit model opZ nagebouwd van een website over Triebwagen, maar nu als Th9015. Dat is eigenlijk maar half waar, want de cabine heb ik geleend van de Nigrin museumwagen uit 1997. Ik zaagde de achterste helft van de Daimler truck om er een aanhanger van te maken en hield de cabine over. Met kunststof wieltjes van Microtrains en en plaatje dun messing bouwde ik die cabine uit tot de Thalgause railbus Th9015.

Auto's op het spoor | Z spoor 1:220

De moord op al wat spoort

Vanaf WO I staat in de VS vast dat het spoor wordt vermoord door de auto en ook Europa moet er rond 1925 aan geloven. In 1927 heeft Ford er al meer dan 15 miljoen aan de man gebracht en krioelen de steden van het verkeer. Er wordt harder gewerkt aan meer auto's om harder te kunnen werken aan... meer auto's!

De spoorwegen voelen dat hun gouden eeuw voorbij is. Maar ze vechten terug met snelle en luxe treinen! Dat is precies waarom Ford ze uitlacht. Niet de elite, maar de massa maakt hem rijk. De Spoorwegen schrappen hun secundaire lijnen. Hoe vervoer je hooguit tweemaal per dag een handvol passagiers met een snelle luxe trein?

In de VS natuurlijk met de Galoping Goose! Hij waggelt, alles is er mager aan, maar zijn gemak heiligt weer het gebrek aan middelen.

07 railtruck

Tot 1950 toe deinen de Amerikaanse ganzen over onrendabele smalsporen. Want die zijn fraai genoeg voor een paar ton gans. Er zijn minder bielzen nodig en die zijn korter, dus goedkoper.

treinspoor Henschels railtruck voor de T.E.G.

In de Thalgau werd niet gewaggeld. Henschel ontwikkelde rond 1930 een railtruck met aanhanger speciaal voor de T.E.G., het spoor dus! De truck was stabiel, ijzersterk en vervoerde tot laat in de 1950er jaren flinke vrachten als dienstvoertuig op normaalspoor. De 120pk motor was krachtig genoeg voor een aanhanger. Met enkele aanpassingen werd hij rond 1932 geschikt gemaakt voor op de weg.

Railtruck met aanhanger | Z spoor 1:220

Dit gebeurde andersom dan bij de railbus waar een wegvoertuig werd omgebouwd voor de rails. Enkele van deze trucks werden zelfs na WOII nog door de VS ingezet als legervoertuig. Auto's sporen niet, bedacht men rond 1957 en bracht de rokende dieseltruck over naar technisch museum Tal Tec waar je hem nog kunt bewonderen.


De truck en zijn aanhanger heb ik beide gebouwd opZ, maar deze keer niet uit een eerder Märklin model. De railtruck is een van mijn eerste probeersels in messing.

Railtruck met aanhanger | Z spoor 1:220

Later kwam daar de aanhanger bij die een onderstel heeft van een draaistel en de Magne-Matic-koppeling van Microtrains.

Auto's op het spoor | Z spoor 1:220

Meer informatie over (Franse) auto's op rails vind je op de volgende website: Clive Lamming: Als auto's...

Meer triebwagen (Trw)