Sequoia van een cent
Ik wil best wat geks, maar niet te duur. Mijn zoon vloog met zijn nieuwe ega naar Californië en nam daar foto's van Sequoia's. Ze zijn indrukwekkend, vooral die Sempervirens met zijn bijna 116m hoog! Maar ze zijn totaal ongeschikt voor schaal Z, toch? Toch... wilde ik er stiekem wel eens ééntje maken. Maar wel goedkoop dus, een sequoia van een cent. Het klinkt als een fluitje van die prijs, dat we met iets gemakkelijks associeren, maar dan heb je 't dus goed mis! Sequoia's zijn een megaklus opZ!
Wat heb je nodig:
- (bruin) installatiedraad, resten of kringloopwinkel
- bloemendraad bruin of groen 0,5mm, ca 3m
- vloeibaar hout, bijv. notenkleur, of MDF-stof
- schuurpad of de harde laag van oude schuursponsjes, liefst bruin voor het fijne takkenwerk
- een rondje groen of bruin karton van 10cm
- een werkblad of grote tegel
- schroefmachientje, schaar, lijmnaald en twee lange pincetten
- secondelijm en gewone witte houtlijm
Draden draaien
Zo, dat ligt klaar. De stam van de Sequoia verjongt zich sterk naar boven toe. Hij wordt 115,6m hoog en 8m dik. Dat is opZ 525mm hoog en 36mm dik maar aan de top is hij minder dan 1mm. Van die 525mm hoogte is de eerste 425mm installatiedraad, maar je hebt tóch 525mm nodig want het krimpt bij het indraaien. Ik neem ca tien stukken van steeds 25mm korter. De kortste is dus 300mm
Met een schroefmachientje draai ik de langste twee in. De derde draai ik er met de hand omheen en dan de steeds kortere tot een dikke stam ontstaat die naar boven toe dunner wordt.
Onderaan buig ik de wortels uit tot een sterpoot van ca 40mm doorsnede. Ik neem ca 200mm bloemendraad voor het extra stuk van 100mm en leg dat midden om de top. Dan draai ik de onderhelft strak om de stam heen. Nu ga ik die spriet van bovenaf met bloemendraad opdikken tot de overgang naar de installatiedraad vloeiend is. Dan is het skelet klaar.
Bast metselen
Met wc-papier heb ik de stam opgedikt.
Nu schuur ik weleens MDF met een machientje dat het stof opvangt in een cassette. Dat zeef ik en stop het in een gripzak. Ik meng dat met houtlijm en een beetje water en metsel de bast van de boom op tot hij op de echte lijkt. Nu gaat er een laagje vloeibaar hout overheen, liefst donkerbruin. Daar kras ik dan in om de basttextuur te krijgen.
Takken maken
Ik neem een stuk of dertig stukjes van ca 50mm bloemendraad. Ik draai er steeds twee in vanuit het midden tot aan ongeveer 20mm. Dat stukje knip ik middendoor, zodat ik twee "vorken" krijg. Die waaier ik wijduit en elk van de takken in een mooie bocht. De ingedraaide 10mm vouw ik in het midden haaks om. Daarmee wordt de tak aan de stam gelijmd. Nu moet je de vorm van de boom redelijk in je hoofd hebben om van boven naar beneden steeds langere takken rondom de stam te lijmen. Dat gaat met secondelijm, heel weinig, anders moet je op elke tak zowat een uur wachten voor de lijm is afgebonden.
Als ze alle dertig op zijn, werk ik de aangelijmde delen weg langs de stam met een penseeltje vloeibaar hout. Het ziet er dan wel uit als een boom, maar hij blijkt hij nog veel te kaal naar mijn zin. Dus maak ik er nog een stuk of zeventig bij.
Met honderd takken in totaal begint het zowaar wat te worden. Bovenaan komen de korte, in het midden de langste die meer afhangen en onder weer kortere, nog schuiner omlaag. Nu ik de rest van mijn honderd takken afwerk met vloeibaar hout en de grootste ermee opdik, valt me op hoe tijdrovend het is. Het is écht een kolossaal complexe megaboom, ook opZ!
Waaiers pluizen
Van schuurspons knip ik kartelige repen en van die repen maak ik weer stukjes van ca 10mm. Eén voor één pluis ik ze uit met twee pincetten tot ze eruit zien als waaiers met een puntig uiteinde. Ik plak ze met de punt naar de stam op de takken en knijp ze met de pincetten vast tot de secondelijm hard genoeg is. Dat doe ik met alle takken tot de kruin geheel uit "opgestapelde" waaiers bestaat.
Fatsoeneren
De takkenwaaiers kun je nog fatsoeneren in grootte en wat verfijnen met een klein schaartje. Je moet wel af en toe de pincetten weer lijmvrij maken met een mesje anders willen je waaiers alleen nog dááraan zitten. Ik werk van globaal naar detail en verzand niet teveel in kleinigheden.
Boom afwerken
In dit stadium lijkt de boom al flink op een sequoia, maar nu ga ik hem aankleden. Ik bespuit hem niet met spuitlijm maar met blanke lak. Spuitlijm blijft heel lang kleverig. Na langere tijd ziet je boom er dan uit als een grauw en pluizig stofnest. Matte lak droogt hard en onzichtbaar op en verzamelt dan geen stof meer. Vooraf wel een stukje testen, want soms slaat lak wit uit.
Dan stort ik zeer fijne vlokjes sparrengroen (eigen maaksel) in een metalen schaaltje en strooi kleine plukjes tussen duim en wijsvinger van boven naar onder over de takken. Wentel je boom er niet doorheen anders zit in dit geval ook de stam onder het groen!
Voet metselen
Zijn al de waaiers flink groen dan wordt hij net zolang afgeschud tot hij een mooie sequoia is en vervolgens met secondelijm op zijn kartonnen rondje geparkeerd om te drogen. Nu werp ik me met mijn penseeltje vloeibaar hout op de wortels en maak daar een mooi grillig geheel van.
Hier kun je het bij laten, maar ik strooi nog een tweede keer, nu veel selectiever, met lichtere superfijne vlokjes (eigen maaksel). Daardoor lijkt het of de voorjaarsgroene toppen licht vangen. Ik benadruk dat nog verder door ze met lichtgroen gekleurd zand te bewerken. Van dat zand maak ik een papje met houtlijm. Met een penseel kan ik nu alle toppen en randjes verfijnen.
Tenslote ga ik alle waaiers met een penseeltje acrylverf accenten geven. De stam krijgt deels de typische redwood uitstraling, maar de groeven blijven donker. Er komen highlighs en donkere plekken tot de boom op de foto's van Sequoia's lijkt. Eigenlijk is de boom zelf nu klaar, maar ik wil zijn grootte nog benadrukken.
Functioneel detail
Van twee Preiser werkliedjes maak ik een paar echte boombeklimmers. Een staat onderaan om de draad te spannen, een tweede hangt op 35m hoogte te bungelen en een derde zit een beetje uit te puffen op 105m.
Daar weer boven zet ik zo'n typische adelaar. Verspreidt over de boom komen nog drie eekhoorns.
Aan de voet komt tenslotte een houten bord voor de Z-tourist met de naam van de boom: Zequoia.
Andere naaldbomen
Is een sequoia te groot voor de modelbouwbaan, dan zijn er gelukkig nog een heleboel bomen die wel op je baan kunnen. Hieronder vind je een tabel met boom formaten van verschillende naaldbomen.