Modulen typen

Modulekop Jörger

Op zaterdag 26 februari 2005 werd de eerste Nederlandse Z-moduleclub opgericht. Er werd gekozen voor modulekoppen van Jörger, maar ook voor een tabel met zoveel regels en beperkingen dat er nog maar weinig ruimte overbleef voor je eigen fantasie.

Hans wilde iets met een grote brug, Joop wilde Amerikaans en Robert wilde Periode I. Nederlanders zijn nu eenmaal individualisten. Maar het moest Duits middelgebergte worden, in periode III en in RAL-kleuren. In de praktijk waren er maar enkele stuurders en de rest haakte af. Het plan werkte ontmoedigend. Wat mij betreft zijn modulekoppen als afspraak voldoende. Maar daar zijn er een heleboel van.

modulen typen

Modulekoppen

Zist55-modulnorm, efw400, efw300, Jörger.
Z-club International, igz400
Z-friends-Europe, zfe300
Z-friends-US, zus300
universele (Z-fremoduling), uni400 en uni600
De drie cijfers slaan op de breedte. Je kunt je er dus een bijna oneindig aantal voorstellen.

Modulekop Z-Club International / IG-Z

Z-club international gebruikt een modulekop van 400mm diep, met landschapsprofiel. Het dubbel spoor ligt daar vooraan, op 100 resp. 125mm, dus goed zichtbaar voor publiek.

Z-friends Europe gebruikt een modulekop van maar 300mm diep, zonder landschapsprofiel, maar ook met de sporen vooraan op 195 resp. 220mm, zoals de messing hulzen voor paspennen aangeven. Deze bouwers gaat het dus eerder om de aanleg van lange trajecten dan om de diepte van het landschap.

Modulekop Z-friend Europe

Ook in de U.S. gebruikt men deze modulekop, maar nu met de sporen achteraan op dezelfde afstanden. Deze twee zijn gewoon elkaars spiegelbeeld. Dat noem je “reverse”.

Modulekop Z-Friends US

Fremodulen

Nu kun je opZ ook Fremodulen. Dat betekent in de praktijk dat álles kan, zolang de modulekoppen maar aansluiten. Zo ontstaan ook modulen in drie, vier of vijfhoeken, met drie of meer modulekoppen, etc. Ze zijn hier afgebeeld in twee breedten met de sporen op 133 resp. 158mm vanaf de voorzijde, maar bij toename van de kopbreedte is verder alles mogelijk. De kans dat je lotgenoten vindt waarop je kunt aansluiten wordt alleen gestaag kleiner.

Modulekop voor fremodulen

Modulekop voor fremodulen

Simpele keuzes

Wij kozen simpel: efw400 (systeem Jörger), omdat we die al in de oude modulen hadden. Nu worden verschillende modulekoppen reverse gebruikt, maar nooit die met een landschaps-profiel. Ja hoor, wij zijn weer eigenwijs! Dat is precies wat wij gaan doen: reverse bouwen met een modulekop in landschapsprofiel.

Modulekop Systeem Jörger

Wij zetten juist de hoge kant vooraan.

De railverbindingen blijken in de praktijk een kwetsbaar punt. Belgische bouwers (Benelux ZSMB) hebben daar een makkelijke oplossing voor. Flexibele rail 8592 lost alle verschillen probleemloos op. Wij houden van makkelijk.

Multisquaresysteem

De modulelengte zou officieel een veelvoud van Märklins 11cm-rail moeten zijn, maar in de praktijk kom je dan altijd nét een stukje rail tekort. Dus wordt het ca 11 x 11 = 121cm, afgerond 120cm, want dat past bij alle gangbare plaatmaten en de rails.
Bovendien kun je er een multisquaresysteem op bouwen. Bij multisquare is de modulelengte altijd precies een veelvoud van de modulekop. In ons geval: modulelengte = 3x een modulekop van 40cm.

Modulenbouw volgens het multisquaresysteem

Door die paar simpele keuzes ontstaat een wereld opZ waarin alles kan. Zo gaat Gonard een BW (baanwerkplaats) aanleggen met een stoom- en een dieseldepot in periode III. Mijn module blijft gewoon een ouderwets stationnetje in periode I. Gewoon maar eens lekker bouwen en daarna zien we wel weer hoe de wereld opZ groeit...Verschillende soorten modulekoppen

Meer modulen 

Meer diorama's