Modulen opZ bouwen

Twee diorama's die naadloos passen

Hier begint het verhaal van de wereld opZ in modulen. Maar aan dat verhaal gaat heel wat vooraf. Ik was tien jaar oud toen het modelbouwvirus me te pakken kreeg. Er was geen vaccin, maar mijn baanplan was gelukkig nog beperkt.

Op mijn zestiende ging ik de hééle wereld opZ na bouwen met een vriend. Maar hij kreeg opeens interesse in meisjes... In mijn eerste huis had ik een hele kamer voor mijn baan, maar er kwamen kinderen en de baan moest naar de zolder. Ik verhuisde naar een kleiner huis en weg was mijn baan. Toen wist ik het! Ik ga modulair bouwen. Ik ontwierp een baanplan in modulen van één vierkante meter die precies in mijn auto pasten. Maar toen kocht ik weer een andere auto...

Hieronder nog één vierkante meter module.

Z modulen van één vierkante meter

Een wereld opZ

Toch is de wereld opZ altijd blijven bestaan. Thalbrück is nog altijd de hoofdstad van de Thalgau en Rosenthal ligt nog altijd aan de Thalsee. Ik maakte namelijk diorama’s die ik nog steeds als puzzelstukken gebruik. Ze zijn onderling verwisselbaar en sluiten aan alle kanten aan. Straks komen ze op de modulen te liggen en vormen dan weer stad en landschap.

Verwisselbare diorama's

In het verleden ontwikkelde ik een set basisvormen voor diorama’s die als een puzzel op elkaar aansluiten. Hieronder zie je een afbeelding van zo'n basisvorm (de cijfers geven grenshoogten aan in mm).

Basisvorm voor diorama's op schaal Z

Als je ze verwisselt is het landschap opeens weer helemaal nieuw. Zo kun je bij voorbeeld een jachtslot en een bergkerkje gewoon verwisselen zie Reisgids Thalgau. De randen sluiten in beide gevallen helemaal aan.

Vijf verwisselbare diorama's

Er is zelfs een setje van vijf verwisselbare diorama’s die ook nog op alle andere passen. Een heel gepuzzel om alles naadloos te krijgen, maar zo ontstaat een oneindig variabele landpuzzel. Die vijf diorama’s in het bergland zijn bosbouw, veeteelt, wijnbouw, tuinbouw en de landbouw hieronder.

Z diorama de landbouw

Drie verwisselbare diorama's

Hieronder zie je nog eens drie verwisselbare diorama's. Elk diorama heeft een eigen infoblad met een historisch verhaal over thalgau en het maken ervan opZ.

Infoblad Diorama Heuvelhotel Der Blaue Rytter

Infoblad Diorama Heuvelweide

Infoblad Diorama heuvelhalte

Drie verwisselbare Z diorama's

Meer modulen 

Meer diorama's