Infobladen opZ

15 opZ infoblad

De infobladen van opZ vormen samen een rondreis door het fictieve land Thalgau en zijn historie.

Die rondreis begint al bij het infoblad Welkom in Thalbrück. Bij je zwerftocht langs de Kathedraal en Burcht met een beroemd Ander beeld van Bespadani is het stationshotel van de hoofdstad Thalbrück steeds weer je uitvalsbasis. Daar vind je in de bibliotheek alles over Spoorwegperioden en de Opzet van een trein opZ. Het verhaal van de Ware Adler brengt je bij Treinen naar Thalbrück. In dát verhaal lees je hoe de treinen naar Thalbrück kwamen. In dit infoblad zijn twee soorten historie: In een soort boekrollen lees je hoe de treinen historisch naar Thalbrück kwamen. In de andere tekst gaat het over hoe mijn zelf gebouwde treinen naar Thalbrück kwamen.

Historisch verhaal

Het historische verhaal begint met het verschijnen van de Paardenbaan op rails die mijntransporten verzorgt. Vervolgens komt de eerste paardentrein naar Thalbrück. In 1841 wordt de Thalgau Eisenbahn Gesellschaft, de TEG, opgericht en komt de eerste stoomtrein naar de hoofdstad. Tenslotte ontstaat uit de paardenbaan de Thalgau Berg Bahn, de TBB met een smalspoor dat ook op Station Thalbrück wordt aangesloten. Zo wordt deze stad een knooppunt voor allerlei beroemde treinen, waaronder de hoftrein van koning Ludwig II, in Treinen naar Thalbrück 2, de Oriënt Express en later nog meer.

Mijn maakverhaal

De andere tekst, mijn maakverhaal, begint met de Adler. Het sluit aan op het infoblad over de Ware Adler. Al een halve eeuw werk ik aan mijn modelbouw wereld. Eerst bouw ik uit afdankertjes van beurzen nieuwe wagons opZ. Dan ontstaat in mijn hoofd de wereld opZ en het land Thalgau met zijn hoofdstad Thalbrück. Ook begin ik zelf messing modellen te bouwen en zelfs materieel voor een smalspoor opZ. Al die treinen passeren de revue door ze op mijn zelf gebouwde station van Thalbrück te laten aankomen.

Welkom in Thalbrück

Je kunt natuurlijk bij Welkom in Thalbrück beginnen en de hele rondreis in infobladen meemaken. Er zijn zelfs nog extra infobladen die gaan over een Schip op Schaal, over de diergaarde Zootje in Z, over het opZetten van bomen of Museumwagens+++. Maar duik je in Treinen naar Thalbrück 1, dan kun je één van de twee verhalen kiezen of ze allebei lezen. In ieder geval wens ik je toe dat je aan de zwerftocht door Thalgau net zoveel plezier beleeft als ik.

Alle infobladen vind je onder de tab Infoblad

Top 5 meest gelezen infobladen:

info01

info06

info02

info13

info17