Fokker Dr1

Fokker DR1 op schaal Z

7 x Dr. 1 + 7 x 20'-containers = 1 x A4 !
Nee, ik plan geen snelcursus wiskunde voor modelbouwers, maar een zevental vliegtuigen. Eerder schreef ik een verhaal over de Fokker E.VII. en een Fokker E.I. Nu heb ik ook een Fokker Dr.1 uitgetekend en wel in zeven verschillende uitvoeringen. Die zijn allemaal perfect 1:220, dus opZ! Ik stel ze je hier voor.

1. Met de eerste Dr.1: 152/17 vloog Manfred von Richthofen, commandant van jachteskader 1 op 12 maart 1918 over Nauroy.

Fokker DR1 op schaal Z

Daar zijn talloze bouwpakketjes van, maar vaak met teveel rood. Alleen de bovenkant van de vleugels en de body zijn rood. De onderkant van alle vleugels zijn natuurlijk camouflageblauw.

Fokker DR1 op schaal Z

Pas later vloog de 'rode baron' von Richthofen met de Dr.1. 452/17 en die was inderdaad helemáál rood. Hij heeft een spanwijdte van zeven meter twintig. Dat stemt opZ overeen met de indrukwekkende spanwijdte van 32,7mm! Ja ja, hij is klein, maar als je de bijgaande instruxi alfabetisch afwerkt dan gebeurt het toch echt!

Fokker DR1 op schaal Z

2. Met de tweede Dr.1: 586/17 vloog Hans Kirchstein, van Jasta 6 in de lente van 1918. Deze ziet eruit als een zebra en heeft smalle wit omrande kruizen. De aan de zijkant uitstekende wingflaps maken het model wel interessant, maar vaak waren de Achillleshiel van het vliegtuig en werd hij onbestuurbaar. In mei 1918 verhuisde Kirchstein als tijdelijke commandant naar Jasta 4 en nam zijn vliegtuig mee. Toen hij later terugkeerde naar zijn eigen Jasta 6 liet hij deze Dr.1. na aan Udet en stapte zelf in een splinternieuwe DVIII.

Fokker DR1 op schaal Z

3. Glanzend zwart was de Dr.1: 450/17 van luitenant Josef Jacobs OC, van Jasta 7. Die heeft breed gerande zwarte kruizen op de vleugels en romp, maar als extraatje een vuur spuwende duivel opzij om hem nog aggressiever te maken.

Fokker DR1 op schaal Z

Dat glanzende zwart ziet er ook als model heel mooi uit, op 170 grams foto glanskarton tenminste. Jacobs jaagde met zijn vliegtuigje vanaf 28 februari 1918 tot hij op 19 oktober van dat jaar zelf werd neergeschoten door Camels. De kruizen waren tegen die tijd alleen nog witte omtrekken en ook de duivel was zwart geverfd, want de oorlog was al lang zo leuk niet meer.

4. Overigens waren er drie broers von Richthofen waarvan twee luchtwaardig. De volgende Fokker Dr.1: 454/17 is namelijk van luitenant Lothar von Richthofen, Jafu, Jasta 11 in maart 1917. Deze was felgeel, dat is opZ ook weer een vrolijk ding.

Fokker DR1 op schaal Z

5. De Dr.1: 419/17, van luitenant dr.Walther Goettsch, Jasta 19, Balatre Aerodrome, van april 1918, had alleen een gele staart. Goetsch vloog ermee tot 10 april 1918. Zijn hakenkruis wilde ik in het model om ethische redenen weglaten. 't Is wel niet zuiver historisch, maar een stuk leuker. Gelukkig kon ik dat oplossen door de versie te maken waarin hij later is veranderd: weer een zebra, maar nu met rechte strepen.

Fokker DR1 op schaal Z

6. De Dr.1: 193/17 van luitenant dr.Wilhelm Schwarz, OC, Jasta 13, van mei 1918 is een apart model. Hij had namelijk een blauwe staart (JgII), maar ook een groene motorkap (Js13) wat werd ingevoerd door Berthold. ook bijzonder zijn de klassieke kruizen die later bij andere vliegtuigen allang waren gestileerd.

Fokker DR1 op schaal Z
7. Met de laatste van de zeven, de Dr.1: 471/71 vloog luitenant Hans Pippart, OC, Jasta 19, im de lente van 1918. Hij had de bijnaam "Bulls Eye", dat was wel handig voor de tegenstander. De kleur ervan is niet zeker, maar de rode ring met de gele stip wel.


Fokker DR1 op schaal Z

Dat zijn ze dan: zeven Fokkers Dr.1. om zelf te bouwen. Ze pasten alle zeven als bouwplaatjes op één A4tje en dan had ik nog ruimte over. Daarom heb ik nog zeven 20-voets containers toegevoegd. Bovendien zit er bij de bouwplaat van elk model nog een schildje met de naam van het vliegtuig en zijn piloot.

Fokker DR1 op schaal Z

Meer vliegtuigen