Fokker D7 & E1
Mijn eerste vliegtuig stelde een Fokker DVII voor van 1918. Hij is ontworpen door R.Platz en wel 800 keer gebouwd. Vanaf april 1918 werd hij ingezet in WOI, als eerste door de eenheid van Manfred von Richthofen. In 1918 lukte het Anthony Fokker nog om 400 motoren en 120 Fokkers DVII naar Nederland mee te nemen. Daar ontwikkelde hij het vliegtuig verder als Nederlandse Fokker DVII*. Hij kreeg een stermotor van 200pk, nog zonder motorkap.
Nog tot 1936 vlogen er een stuk of twintig en zelfs in 1937 vloog hij nog als postvliegtuig naar Indië. De metalen cilinder onder de romp is dan geen torpedo, maar een soort koffer, waarin men de post transporteerde. Bij mijn model zit de piloot op de onderste vleugel te praten met het grondpersoneel. Bij het maken van de foto hing hij een beetje ongemakkelijk ondersteboven. Dat hebben we dus een beetje vlot moeten doen.
Mijn tweede...
Na verloop van tijd was ik niet meer tevreden met mijn Fokker DVII. Uit de documentatie bleek dat ik hem eigenlijk te groot had gemaakt,eigenlijk meer in de buurt van 1:200. Dus begon ik aan een tweede vliegtuig, de Fokker E.I. Ik zocht er eerst maar eens wat documentatie over:
De kleine groten van het luchtruim...
Dit is de Fokker ééndekker van serie E.I, een uniek vliegtuig waarmee in WO I Oswald Boelcke en Max Immelmann (de Vlaamse Valken) zich in 1915 helden waanden aan het westfront. Deze E.I. had een machinegeweer waarmee je door de propeller kon schieten (parabellum). Hij was buiten de cabine aan stuurboord (r) gemonteerd op het aluminium gedeelte van de tweedelige motorkap. Nu liep dat geweer soms ook weer niet zó synchroon, want in 1916 schoot Max Immelmann per ongeluk in zijn eigen propeller, wat hem het leven kostte. Maar een Immelmann is nog altijd een bekende manoeuvre in de vliegkunst (een zogenaamde slow roll over half looping).
Bouw van de E.I.
Onder zie je tekeningen van de E.I. met rechts het resultaat. De romp is in werkelijkheid een houten frame, bekleed met canvas. Het rust op een vrij complex buizen onderstel. Ook de vleugels zijn met canvas bekleed en opgespannen met metaaldraden.
Dit model lijkt sterk op de E.V. maar daarbij zijn de vleugeltips ronder. Boven op de romp zijn schokbrekers gemonteerd, elastische banden aan verticale staanders. Maar hoe maak je dat nu opZ. Ik vond dat de detaillering functioneel moest zijn (zie bij tipZ visueel nut). Wat je toch niet waarneemt moet zo eenvoudig mogelijk zijn, maar zo'n vliegtuigje bekijk je natuurlijk precies. Ik wil met mijn materiaal altijd zo dicht mogelijk bij de realiteit blijven, dus hout. Het onderstel is van metaal en ook de stermotor en de spandraden. De piloten en het grondpersoneel zijn verbouwde witte Preisertjes uit setje 88500 opZ.
Wil je de Fokker E1 zelf bouwen opZ. Dan vind je hier de bouwplaat.