De stoomcarrousel

Stoom carrousel | Z scenery 1:220

Op de jaarmarkt te Rosenthal kwam je hem tegen: de stoomcarrousel die hier al rond 1850 is gekomen. Ik neus weleens op andere websites dan opZ, ik geef toe, een dwaling. Zo vond ik een forum over karton en deze mooie ouderwetse stoomcarrousel. Het was een gratis bouwplaat van Kallboys en gratis is voor de rechtgeaarde modelbouwer een toverwoord.

Hij was reusachtig en totaal ongeschikt voor schaal Z! Fantastisch! Precies wat ik zocht. Als ik ernaar keek werd ik al draaierig: al die paardjes! Maar dat was nou juist de uitdaging. Ik loadde de pdf down (nl?) en verkleinde de hele bouwplaat naar 1:220. Vervolgens liep ik deel voor deel door en paste het aan tot ik er, dacht ik, iets mee kon opZ.

Stoom carrousel bouwplaat | Z scenery 1:220

Altijd maar knippen

Nu knipte ik de bodem, het dak, cirkels en diverse merkwaardige ringen uit. Ik sneed wat stroken, strippen en blokjes en warempel. De handleiding bracht mij werkelijk zover dat er één stond: mijn draaibare stoomcarrousel opZ. Maar het was wel een kale carrousel. Alleen nog even die paardjes erin, een koetsje, wat parasolletjes, kortom de details. Ik knipte blokjes met twee gespiegelde paardjes uit, lijmde ze dubbel en begon vrolijk te knippen.

Stoom carrousel paarden | Z scenery 1:220
Toen ik éénmaal zo’n paardje had uitgeknipt, rafelig nog, wegens gebrek aan ervaring, bedacht ik me dat ik er nog drieëntwintig moest! Toen zat ik dus als vent een hele dag achter een borduurschaartje, een soort neurotische tredmolen...

Altijd maar meer

Het is me uiteindelijk gelukt om er mijn 24 paardjes, een koetsje, een arrenslee en een paar coupéetjes in te stallen, om er een tweede etage in te maken met trappen, om er van die typisch geschilderde kermisborden in te hangen, de dakrand af te werken, er gedraaide zuilen en een gouden kroon op te plaatsen en het geheel te voorzien van de nodige schittertjes voor als hij écht gaat draaien.

Stoom locomobiel | Z scenery 1:220

Maar de aandoening die onze intensieve bezigheid met Z dicteert bracht me ertoe nog meer te willen. Voor het draaien wilde ik een ‘bovengrondse’ aandrijving onderbrengen in een bouwwerkje dat de kassa moest voorstellen. Van allerlei Kallboys restanten heb ik dat gebouwtje samen gesteld en er de typische Thalgause vlag op geplaatst.

Draaien maar

Maar zo is het draaien van de molen nog niet echt verklaard. In de dagen van deze carrousel kwamen de boeren met de locomobiel die ook hun landbouwmachines aandreef, zodat het molenpaard ook eens feest had. Die met stoom aangedreven locomobiel, van de Bauernverein Oberthalgau heb ik er dus ook maar bij gemaakt in dezelfde stijl. Tenslotte krijgt hij nog een drijfriem naar de carrousel, maar dat komt pas als ik de motor er heb ingebouwd. Voorlopig draait hij alleen nog met wijsvingeraandrijving..

Stoom carrousel | Z scenery 1:220
Meer kermis