De pronkballon van Ludwig II

Pronkballon | Z scenery 1:220

Ludwig II (1845-1886) wordt in 1864 koning van Beieren, maar het valt hem zwaar. Al twee jaar later wil Otto Bismarck Oostenrijk verdringen en dwingt Ludwig II aan zijn kant tegen Frankrijk.
wapen van het koninkrijk BayernLudwig krijgt er kiespijn van en zou er wel vandoor willen gaan, liefst met Sissi, zijn Taube. Maar zij, de tweede dochter van Hertog Max te München, is inmiddels Keizerin van Oostenrijk en trouwen met haar jongste zus Sophie benauwt hem ook al. Af en toe reist hij dan maar incognito naar Thalgau. Steeds stelt hij de verloving uit en in 1867 vlucht hij zelfs naar de wereldtentoonstelling in Parijs. Hij wordt daar geconfronteerd met iets nieuws: men had een onmogelijk hoge toren gewild maar het werd een opstijgende ballon! Ludwig gaat volko-men ‘begeistert’ huiswaarts. Als hij in 1869 een begin heeft gemaakt met kasteel Neuschwanstein keert die droom weer terug. De Adler wil vliegen!

“My door den Lugt in Werkelykheit te doen vliegen dat ware myne grootste Wens, aan den Aarde ontrukt, Jij en Ik...”

Pronkballon dradenschema | Z scenery 1:220

Voor de buitenwereld schrijft hij dit aan Maschinenmeister Friedrich Brandt. Hij wil niet alleen naar het Franse voorbeeld opstijgen, maar ook reizen als een vogel. Bij gebrek aan fantasie komt Brandts ontwerp niet verder dan een pauwenwagen op een draad:

“Als onze door Gas drijvende Luchtwagen in november niet voltooid te brengen is.. ..den Pauwenwagen te bestellen.. ..zo kunnen wij Hem middels Draden vliegen laten.”

Boek Ludwigs Traum vom Fliegen

De pauwenwagen aan draden van Brandt
op
de kaft van een boek van Jean Louis Schlim.

Zelfs dat mislukt want de constructie bezwijkt door zijn eigen gewicht. Psychiater Gudde grijpt dit voorval later aan om Ludwig gek te verklaren:
“Er hat ein Fogel im Kopf...“ (ziet ze vliegen).

Maar in 1870 is Pruisen, tegende wil van Ludwig, in oorlog met Frankrijk en dan gebeurt het:
Léon Gambetta, leider van het Nationale verzet, vlucht per ballon uit Parijs! Hij maakt een luchtreis! In 1873 koopt Ludwig het eiland Herrenwörth im Chiemsee en is van plan daar opnieuw geheime proeven te laten doen met de luchtvaart, maar het wordt niets.

Cosa Rara

Gefrustreerd reist hij, alweer incognito, naar Thalbrück en neemt een pronkslede mee die hij in Oberthalgau stalt bij een smid. Pas in 1879, zes jaar later, hoort hij dat juist die hoefsmid Stern te Thalbrück proeven heeft gedaan met een soort vlieger. Nu heeft de koning een lievelingspaard “Cosa Rara”, een zeldzaam geval.

Het ontwerp

Hij gebruikt dat paard als voorwendsel om de smid nogmaals te bezoeken als heer Adler. Mevrouw Taube reist mee met het nieuwe terrasrijtuig nr.5 om de pas ontdekte grotten onder de Weinberg te bezichtigen. Terwijl Cosa Rara in de hof van de smid alle verse rozenknoppen consumeert en de voor hen klaar gezette maaltijd, komt tussen de heren Adler en Stern het plan tot stand om een koninklijke ballon te maken. Wanneer de koning het jaar daarop te Thalbrück zijn pronkschip zal bezoeken, kan hij dan met de pronkballon vertrekken. Als de wind gunstig is zou hij zelfs in de buurt van de Herren-chiemsee kunnen landen. Ludwig is lyrisch!

Pronkballon bouwplaat | Z scenery 1:220

Terwijl smederij Albert Stern zich in het openbaar bezig houdt met een splinternieuw railvoertuig, zal hij in het geheim een luchtvoertuig ontwikkelen. Eindelijk zal de Adler een luchtreis maken. Slechts zijn wens om in zijn vlucht ook een Taube mee te nemen is nooit werkelijkheid geworden. Kini en Sissi zijn nooit samen aan de aarde ontrukt, Adler und Taube waren nu eenmaal niet vogelvrij. Treinen naar Thalbrück p15.

In 1886 kwam de sprookjeskoning door verdrinking om in de Chiemsee. Meer dan een eeuw later namen vrijwilligers de taak op zich om Ludwigs pronkballon nieuw leven in te blazen. Nu nog kun je in de zomer bij goed weer deze ballon weleens aan het zwerk van Thalgau zien verschijnen..Pronkballon | Z scenery 1:220

Meer vliegtuigen