Een mammoet in 7 stappen
Ten zuid oosten van Thalbrück ligt een klassieke 19de eeuwse dierentuin. Voor dit diorama heb ik zelf alle dieren gemaakt, omdat vrijwel geen leverancier voorziet in wilde dieren opZ. In het infoblad Zootje in Z deel 1 vind je de eerste serie dieren: bizon, buffel, eland, gnoe, neushoorn, panda, ijsbeer, zebra en zwijn. Ik werd zo enthousiast dat er al snel een tweede lichting volgde voor mijn klassieke Zoo.
Die vind je in Zootje in Z deel 2. Daar gaat het over kamelen, dromedarissen, giraffen, walrussen, toekans, een olifantenfamilie en een mammoet. Een mammoet? Ja, gewoon om eens te proberen. Al was het alleen maar voor de grootte op schaal Z. Daarmee kan ik ook het maakverhaal stap voor stap laten zien.
Dat maakverhaal gaat kortweg als volgt: eerst teken je een mammoet. Alleen de omtrekken van kop en lijf worden afgedrukt op fotokarton. Je scant als het ware laag voor laag door zo'n beest heen. De dikke beesten bestaan uit meer lagen dan de dunnere. Van elke laag teken je een silhouetje, afdrukken en dan maar knippen. De slagtanden en poten worden gemaakt van uitgerold soldeerdraad en er aangeplakt met secondelijm.
Stap 1
Teken de kop en romp van de mammoet uit een negental lagen. Plak de lagen op elkaar met houtlijm. Zo ontstaat een soort getrapte mammoet van karton, maar zonder poten. Die moeten nu worden gemaakt.
Stap 2
Maak de vier poten van soldeerdraad. Zet ze in de vorm, plat de uiteinden af om aan de romp te kunnen plakken. De voetjes maak je door de poten onderaan een beetje in elkaar te drukken. Je kunt ze rondom nog inkrassen om huidplooien te suggereren.
Stap 3
Maak de slagtanden ook van tindraad. Druk de draad plat tot “slagtanddikte” en snijd er dan twee lange wiggen uit, afronden en buigen tot ze eruit zien als slagtanden. Plat de eindjes weer af. Nu nog een paar oren van platgedrukt draad en een staartje. Plak alles op z'n plek en laat de boel dan drogen.
Stap 4
Nu is het frame klaar. Maak een oplossing van vloeibaar hout met water en een drupje houtlijm. Het moet de viscositeit hebben van dikke yoghurt en kan met een penseel worden verwerkt. Dik het frame in laagjes op tot er geen kartonrandje meer is te zien.
Stap 5
Zet met het penseeltje vloeibaar hout de details een beetje aan: ogen, oren, diverse spierbundels, huidplooien etc. Dan nog de onregelmatigheden wegwerken, putjes, rafeltjes en dergelijke, net zolang tot het er uitziet als een nette mammoet. Na het uitharden eventueel correcties aanbrengen met fijn schuurpapier of vloeibaar hout.
Stap 6
Nu is het nog wel een erg blote mammoet. Pluis met wat restjes bruine borduurzijde een slordige vacht bij elkaar. Plak het in kleine plukjes op de juiste plekken met houtlijm. Gebruik extra dun vloeibaar hout om de vacht met het geheel te vervloeien.
Stap 7
Is de zaak stevig, dan kun je de mammoet beschilderen met acrylverf in passende kleuren. De details maken het geheel echt af. Het schilderen moet wel heel precies gebeuren: ogen, oren, bek, schaduwtjes, huidrimpels, tenen aan de poten etc.
Nu heb je in zeven stappen een mammoet gemaakt en er is niets op tegen (voor ándere Z-fanaten) om een heel Jurassic Park te maken. Succes! En mail je mammoet eens als hij klaar is…
In de galerie kun je alle dieren bekijken die ik voor de dierentuin heb gemaakt.