Loodsje opZ

Loodsje op een onderstel | Z spoor 1:220

Wie geluk had heeft hem te pakken gekregen: een loodsje. Hij is er in vier kleuren: rood, groen, blauw en grijs. Nu moet je hem alleen nog bouwen. Hij is weliswaar klein, maar er kan veel fout gaan. Het is dus wel slim om dit eerst even door te lezen.

Eerst even lezen

Nog altijd is het aanbod aan kleine gebouwtjes opZ beperkt. Dat geldt zeker voor bouwwerkjes die je voor verschillende doelen kan inzetten. Dat is logisch, want voor producenten is het aanbod van een uitgebreid fabriekscomplex opZ wel zo winstgevend. Maar moeder aarde is rijkelijk begiftigd met dit type optrekjes. Dus als je een leuke blikvanger zoekt of een mini-diorama wilt bouwen voor jouw epoche dan is hier een juweeltje.

Loodsje bouwplaat | Z scenery 1:220

Dit bouwplaatje is afgeleid van een goederenwagen zoals die na afdanking her en der werd gebruikt voor allerlei doelen. Met wat fantasie en Märklins oude 'bananenwagen' kun je hem zelfs op een lokaalbaantje inzetten. Je kunt hem ook gebruiken als opslagloodsje op een BW in periode I of er een supermodern ding van maken op een industrieterrein.

Het prettige op je baan is dat het ook nog eens ultra weinig ruimte inneemt, zodat je er meerdere gekleurde varianten op kan maken, bij voorbeeld:
-een atelier met artiest die een dame schildert
-een uitvinder die het dak van zijn schuur blaast
-een klusser die er een tweede etage opbouwt
-een kantoortje bij een autosloperij
-een boothuis met klusser aan een speedboat
-een tuinhuis met kassen en honderd plantjes
-een bouwkeet op een kavel met alleen piketjes
-etc etc etc

Dan van start

In het pakketje bevinden zich verschillende materialen met een eigen karakter. Kijk het maar eens even door om er vertrouwd mee te raken.
De wanden zijn weer voorbedrukt, grapje, in Z-vorm! Je kunt ze zo al gebruiken of er vakwerk op plakken met de gekleurde sprietjes die er bij zitten. De echte purist kan ook reepjes metaal snijden, maar 0,6mm resp 0,8mm is extreem lastig.

Loodsje diorama | Z scenery 1:220

Het dak is van zilverkleurig karton, maar er is niks op tegen om het een passende kleur te geven of eens flink te laten roesten met pigment.

Loodsje bouwen | Z scenery 1:220

Hij kan 'koud' op de grond staan, maar ook op het onderstel van een oude wagen worden geplaatst als hulprijtuig zoals hieronder.

Loods voorbeeld

Een extra mogelijkheid is om hem op een 'stenen' sokkel te plaatsen als noodseinhuisje. Er is een buisvormig schoorsteentje bij met een kapje in kleur dat je moet proberen niet kwijt te raken. De ramen zijn gedrukt op inkjetsheet en als één geheel per wand te gebruiken zodat je geen lastig knipwerk hoeft te doen. De voordeur is van fotokarton en kan worden opengezet.

Ramen snijden

Wie dat nooit heeft gedaan kan eerst de tip: rillen & snijden doornemen op de website. Neem het karton met de wanden en snijd éérst de ramen en de deur uit. Pas later de wanden los snijden anders kun je ze niet vasthouden onder je snijliniaal. De ronde raampjes in de deuren en kopkanten gaan er met een (action) gaatjestang uit op 2,5mm.

tipZ Snijtip:
Begin in een hoek en snijdt dan tot de helft. Draai het karton een halve slag en doe hetzelfde nog eens van de andere kant. Zo schiet je nooit uit. Ben je er niet in één keer door herhaal het dan, kijk aan de achterkant of je er deels door bent en doe het dáár nog een keer. Knip de hoekjes evt bij met een klein puntig schaartje. Pas als alle ramen er netjes uit zijn snijdt je de wandjes los.

 

Ramen lijmen

Meteen valt op dat aan dit bouwplaatje geen plaklipjes zitten. Die zijn op deze schaal storend omdat je ze vaak niet scherp genoeg kunt vouwen. Als alle ramen en deuren eruit zijn snijdt je steeds twee wandjes tegelijk uit: één kop- en één zijwand. Waar ze de hoek om moeten ril je ze aan de binnenkant en vouwt ze alvast. Nu knip je de ramen (eerst als geheel) uit de sheet. Mocht je de deur open willen, dan moet dat gedeelte na het lijmen uit de sheet worden geknipt. Dan knip je natuurlijk alleen het raampje voor de deur dáár nog uit.

tipZ Lijmtip:
Plaklipjes zijn opZ storend, dus afwezig.
Er zijn twee specifieke methoden om te lijmen:
1 kopse kanten lijm je met secondenlijm gel
2 vlak-op-vlak wordt bestreken met houtlijm
bijvoorbeeld de versterking van een onderdeel
Gebruik in alle gevallen maar weinig lijm. Veel secondenlijm bindt ook veel trager af en veel houtlijm maakt veel droge bulten. De twee soorten lijm, secondenlijm en houtlijm, zijn met kleur aangegeven.


Het raampje van de losse deur lijm je er als eerste op, want wil je dat later dan raak je hem onherroepelijk kwijt. De rest van de ramen lijm je er daarna in. Doe dit met de geprinte (ruwe) kant naar boven toe. De lijm heel dun rond de raamopening aanbrengen, dan het wandje heel voorzichtig precies over het geprinte glasraam leggen, liefst op een witte ondergrond.

 Grijs loodsje bouwen | Z scenery 1:220

Profiel

De bijgeleverde sprietjes zijn het vakwerk. Er zijn twee soorten. De dikkere voor de buitenste staanders, de dunnere voor het tussenwerk. Je kunt steeds één kop-zijkant afwerken met die sprietjes, maar let op de hoeken. Het hoeft niet, maar het profiel voegt wel extra dynamiek toe aan je model. Lijm een dikkere spriet met de pincet op een hoek van boven naar beneden en snijdt die precies onderaan af. Als alle 'profielen' er op zitten zijn de wandjes klaar.

tipZ Lichttip
Eventueel kun je nu de binnenkant van de wanden zwart maken voor de ledverlichting, anders schijnen ze straks misschien door.

 

Montage

Lijm nu aan de rand van één zijkant de kopkant van de andere. (de kopkanten overlappen dus de zijkanten!) Er ontstaat een langwerpig doosje zonder bodem of dak. Met de snijresten van het karton kun je de wandjes vanbinnen nog wat versterken, maar let op dat je de ramen en deur niet dichtplakt. Handig is om van een stuk karton een bodem te knippen ter versteviging en hem daar op te lijmen. Die bodem kan natuurlijk ook het onderstel van een oude banenwagen zijn. Haal dan wel de wielen eruit zolang je aan het werk bent.

Wil je verlichting in dan moet er een gat in de bodem waar een ledje doorheen kan. Je kunt in de hoeken van de wandjes natuurlijk ook micromagneetjes lijmen en hem dan los op een onderstel plaatsen.

Snijdt dan het dak uit en rol dat om een viltstift o.i.d. zodat bolling ontstaat. Leg het dak er eerst eens los op om hem netjes symmetrisch te passen. Als de ronding overeenkomt met de kopkanten lijm dan eerst één kant op één kopwand om hem ook in de breedte precies te kunnen verdelen. Lijm daarna de andere kopkant zodat het dak exact recht ligt en pas daarna de zijkanten. Als alles klopt lijm dan de deur aan de scharnierkant. Als je de deur (wijd)open zet houd je natuurlijk wel de mooie kant in het zicht. Als dat is gelukt kun je een keer diep ademhalen: alles hierna is alleen nog detaillering.

Detailleren

Snijdt de twee dakluiken uit óf gebruik de bij geleverde geprofileerde dakluiken. Je kunt ze naar believen ook alle vier gebruiken. Lijm ze in de voorgedrukte vakken of waar je goeddunkt. De schoorsteen is een plastic buisje dat je naar je smaak op lengte kunt knippen. Lijm hem dan op het voorgedrukte cirkeltje en bekroon hem met de bijgeleverde kegelvormige kap. Nu zijn er op het bouwplaatje nog deuren en een luifel die je als extra details kunt gebruiken. De luifel kun je ook bol maken een plakken waar je maar wilt. Aan de voorkant kun je als hij op een onderstel staat nog voor een trapje zorgen.
Nu kun je je eigen fantasie nog verder laten werken: een vaantje plaatsen, een bord plakken. Plant hier en daar een plantenbak, een moestuintje of een fiets. Zet de artiest, uitvinder of klusser erbij en zijn vrouw met een gietertje in de tuin, etc. Maak er een leuk mini diorama van!

Loodsje diorama | Z scenery 1:220

Vergeet niet jezelf een pluim te geven als het allemaal is gelukt, maar... stuur ons ook een leuke (macro) foto van je resultaat opZ. In de galerie hieronder is een aantal voorbeelden van het loodsje gemaakt door Gonard. De eerste werd inderdaad een tuinhuisje, maar in de tweede zag hij een snackbar.

Loodsje diorama | Z scenery 1:220

De reclame borden haalde hij van internet, drukte ze verkleind af en fixeerde ze met spuitlak. Vervolgens nam hij een vw-bus van Märklin en toverde die om tot Ola-ijsbus om het diorama compleet te maken.

Vw busje | Z scenery 1:220

Of ik het wat vond? Nou, reken maar! Als je zijn diorama ziet verlang je gewoon weer naar de sfeer van een terrasje in de sixties. Dit soort dioramaatjes zijn op allerlei leuke plekken in te passen op je module of baan!
Heb jij dit loodsje al gemaakt? Mail je foto's!!! dan plaatsen we die ook in de galerie hieronder.
Wil je dit loodsje gáán maken, neem dan contact op met Gonard van Spoor-Z

Galerie loodsje opZ