Duizend en één Lanz

01 lanz op schaal Z

Dit artikel is een keuze uit de duizend-en-één typen Lanz, want dit bulldogje-van-alles is er mét dorsmachines, ploegen en nog veel meer. 

Het zijn er bij mij uiteindelijk 16 geworden opZ. De eerste vier waren 3D-geprinte prototypen. Daar zaten nog wat weeffoutjes in zoals voorwielen zonder naaf:

Nr. 1

Mijn eerste werd natuurlijk blauw met rode wielen, dat is standaard. Maar ik kon niet nalaten om er een voorruitje op te maken en een metalen trekhaak. Want inmiddels was er ook een giertank geprint met een nogal grove koppeling. Die moest er dus af voor een metalen oogje. Er kwam een boertje op in typisch Bayerische klederdracht.

01 Lanz bulldog met giertank op schaal Z

Nr. 2

Toen ik de tweede uit zijn printframe pelde spatte er een voorwieltje af en ook het zitje maakte een ruimtereis. Het wieltje vond ik terug. Dus kreeg deze ingestuurde wielen en een nieuw zitje. Er kwam een lintzaag aan de achterkant met een dakje en een bezige boer om hem te bedienen. Mijn eerste gewaagde kleurvariant: donkerblauw en rood.

02 Lanz bulldog met lintzaag op schaal Z

Nr. 3

Een bulldog met zijmaaier moet natuurlijk groen zijn. De maaier staat nog rechtop. Aan de achterkant zit een afvangbak en daarin legt de boer zijn schep. Ook hier een voorruit en een kam onder de vooras.

02 lanz Bulldog met zijmaaier op schaal Z

Nr. 4

Mijn laatste prototype tuigde ik op met een schep voor en een kraantje met grijpklauw achter. Opzij zit de bediening. Deze kreeg een ingestuurde vooras en natuurlijk de donkergele kleur van werkverkeer.

05 Lanz bulldog met kraan en grijpklauw op schaal Z.jpg

Nu komen er drie eindtypen binnen gerold:
-vier stuks standaard,
-vier met zitjes op spatborden
-en vier met een dakje.

Nr. 5

Eerst moet er weer eens de blauwe klassieker komen, maar nu mét spatborden en een échte trekhaak. Want inmiddels er ook een hooiwagen. Helaas heeft die een vaste dissel en koppeling. Dat wordt dus weer een metalen oogje. De wielen staan allemaal stijf rechtuit, maar deze speelse boer heeft wel rode koplampjes.

06 Lanz bulldog met spatborden en trekhaak op schaal Z.jpg

Nr. 6

Het is tijd voor een wilde kleurvariant: Lanz, bruin met elfenbein wielen en diezelfde hooiwagen, maar daar komt nu een hoge lading hooi op. De boer weet nog niet dat er purfoam in zijn vilt zit. Die vaste dissel bevalt me niet. Ik pak mijn schaartje en knip hem er voorzichtig af. Hij belandt in de gordijnen, maar wordt gered om hem draaibaar te maken.

07 Lanz bulldog met hooiwagen op schaal Z.jpg

Nr. 7

Nog gewaagder wordt een knaloranje bulldog met azuurblauwe wielen. Hier hangt de volle hooiwagen aan zijn trekhaak, maar nu heb ik de vooras inmiddels draaibaar gemaakt met een metalen dissel.

08 Lanz bulldog met draaibare vooras op schaal Z.jpg

 Nr. 8

Mijn gedistingeerd grijze bulldog krijgt een (nieuw) dakje, want de geprinte is gesneuveld. Er komt een kartonnen wagen bij met een extra remmerszitje en melkbussen van installatiedraad. De vooras stuurt naar rechts en de losse dissel volgt zijn trekhaak. Het maakverhaal komt nog in een derde artikel.

09 Lanz bulldog met dakje en melkbussen op schaal Z.jpg

Nr. 9

De laatste spatbordloze wordt weer geel en krijgt als aanhanger een zogenaamde Japanner. Dat is een soort grote kruiwagen op twee wielen. De boer kan hem vanaf de bulldog op twee stevige poten zetten en dan kiepen met een handle. Hij stuurt scherp linksaf.

11 Lanz bulldog met kleine aanhanger op schaal Z.jpg

Nr. 10

Een knalrode mét spatborden krijgt vooraan een houtvergasser met twee extra lampen. Dat was de oplossing voor olieschaarste. Deze keer is er weer een hooiwagen met draaibare dissel. Hij is maar half gevuld met groen dat wordt gedroogd als brandstof.

12 Lanz bulldog met houtvergasser vooraan op schaal Z.jpg

Nr. 11

Eén van de blauwe klassiekers met rode wielen, nu met een gedeelde voorruit, krijgt een aanhanger met diezelfde trekkerwielen. Het is een soort rugzak met spatborden en dezelfde zijzitjes. Die wielen moet ik dan wel van een andere bulldog kapen. Als dat maar goed gaat!

13 Lanz bulldog met aanhanger op schaal Z.jpg

Nr. 12

Ik heb nu een trekker zonder achterwielen over. Deze donor voor nr. 11 krijgt nu zogenaamde Halbraupen, halve rupsbanden achter, waardoor de boer over drassige grond kan. De vier achterwielen en de rupsbanden zijn van zelf geprofileerd karton. Deze keer wordt hij groen met rode wielen.

14 Lanz bulldog met halve rupsbanden op schaal Z.jpg

Nr. 13

Natuurlijk moet er ook zo'n Eilbulldog type D8531 komen. Deze krijgt aan de voorkant een lier en als aanhanger een groene giertank met vanaf de trekker bedienbare kleppen. De boer schept nét een luchtje.

15 Lanz Eilbulldog met lier op schaal Z.jpg

Nr. 14 & 15

Dit zijn soortgelijke luxe Lanzen, met dakje en spatborden, natuurlijk in de standaardkleuren, blauw met rode wielen. Deze gaan op transport met een zware 6-asser Ssyms80. Hoe die wordt gemaakt is te vinden in een artikel over de Ssyms80.

16 Lanz op een Ssym80 op schaal Z.jpg

Nr. 16

De laatste is ook een luxe Lanz, maar nu weer bruin met elfenbein wielen. Hier heb ik van twee giertanks één waterwagen gemaakt met een losse dissel. Voor de tweede tank zoek ik nog een idee. Reacties zijn dan ook zeer welkom.

17 Lanz met waterwagen op schaal Z.jpg

Want voor wie nog meer ideeën wil lanzéren zijn er nog een hele bull dogs. Kijk maar eens in de galerie.

Meer machines (Mch)