Graafmachine opZ

Graafmachine | spoor Z 1:220

 

Er wordt opZ tegenwoordig heel wat af ge-3D-print. Daar zijn fraaie producten bij, maar ook dingen waarbij Duitsers het woord 'klobig' laten vallen. 

Nu is het bijna onontkoombaar dat superkleine dingen printsporen tonen die de fijnste details verstoren. Bovendien moet je altijd wel schipperen tussen printbaarheid en een zekere degelijkheid. Je kunt een 3D-ontwerp niet maar compromisloos verkleinen zonder de grenzen van de resolutie tegen te komen. Het is ook jammer om na drie uur printen een ragfijn product fijn te knijpen. Dus moet een ontwerp als het ware deskundig worden vertaald naar schaal Z. Dat gaat niet ieder goed af, getuige de uitgesproken missers die vaak op internet worden aangeprezen.

Graafmachine | Z scenery 1:220

Maar waar het wel goed is gegaan is bij een graafmachine, althans bijna goed! Dat is het ragfijne product dat Spoor-Z (Gonard) aanbiedt.
Dat graafmachientje is geweldig!  12

Graafmachine | Z scenery 1:220

Het bestaat uit een los onderstel met rupsbanden en een bovenbouw met een vaste kraanarm. Er komt ook een versie met een ingevouwen kraanarm in de transportstand, zodat je hem op een platte wagen of dieplader kunt zetten. Zoiets maakt je werktrein wel helemaal af, natuurlijk. Maar op die stramme arm slaat mijn bijna goed en het enige puntje van kritiek. De kwaliteit van dit model schreeuwt gewoon om een kraanarm die uit losse delen bestaat zodat je hem zelf in allerlei standen kunt zetten. Doe er maar gewoon lange losse zuigers bij. We knippen ze zelf wel op maat als we er straks de motor inbouwen!

Graafmachine | Z scenery 1:220

Die kritiek is écht gerechtvaardigd omdat het model zonder meer subliem is gedetailleerd. Ik weet als ervaren tekenaar hoeveel werk dat is! De fijnste luchtroosters, deuren met scharnieren en knoppen, zelfs de tanding op de wielen in de rupsbanden en een interieur met stuurhandles, alles is er! Dat valt je niet zozeer op als het glasheldere model juwelig voor je staat te glinsteren. Maar zodra je begint te penselen tovert het opeens allerlei ragfijne details te voorschijn. Ik besloot hem in alle bescheidenheid knalrood te verven en werd helemaal lyrisch dat er zoveel te detailleren viel, want dat doe ik graag.

Graafmachine | Z scenery 1:220

Ik haalde voor de grap eens een heel oud metalen model uit de voorraad om te vergelijken en kon bijna niet geloven dat we dat ooit mooi genoeg vonden. Het doorbroken chassis, opengewerkte ramen, het interieur, leidingen, klinknagels, boutjes en moeren, in alles liet het geprinte model de overtreffende trap in kwaliteit zien.

Graafmachine | Z scenery 1:220

Uren was ik ermee aan het werk en het verveelde niet. Uiteindelijk heb ik hem voor de foto op een zelfgemaakte granietberg gezet en toen was ik stiekem enigszins verbaasd dat hij niet gewoon aan het werk ging. Hij is zo realistisch dat je verwacht dat die kraanarm gewoon gaat bewegen.

Graafmachine | Z scenery 1:220

Spit voor andere graafmachines het infoblad Thalgau Erzwerk eens door.

Wil je ook zo'n graafmachine, neem dan contact op met Gonard van Spoor-Z.  

Meer machines (Mch)