Duikboot U9
Modelbouwen is leuk, maar ik heb bijna alles al een keer gedaan. Huizen, treinen, auto's schepen, alleen nog geen duikboot. Dat ga ik nu doen!
Er bestaat op schaal een platte 6-asser Ssym46 met daarop een duikboot, genaamd de Seehunt. Zo'n duikbootje heb ik eens opgezocht. Nu blijkt er een heel arsenaal van die duivels destructieve bad-eentjes te zijn geweest. Maar al die bad ducks zijn qua afmetingen tamelijk nietig.
Zo is er de Biber, negen meter lang. opZ is dat maar 41mm. De Hecht, 10m40 wordt al beter, 47mm, maar is nog steeds onbetekenend. De Molch, 10m80 begint er op te lijken, 49mm, maar is slank en weinig boeiend van vorm. In de Seehunt, 11m90 ofwel 55mm, herken ik voor het eerst die van de zware Ssym46 die op andere schalen te koop is.
Maar voor mijn megalotone modelbouw manie zijn ze alemaal te nietig, weinig imposant. Ik wil een duikboot waar je U (boot) tegen zegt, want hij moet op 2 omgebouwde trafowagens komen. Ik stel me zoiets voor als Nemo's Nautilus in Jules Vernes boek: Twintigduizend mijlen onder zee. Er is één bezwaar. Die wordt dan weer 430mm lang.
Vervoer
Dit andere uiterste is weer niet vervoerbaar per trein en dat wil ik juist vanwege al die haringen. (de bijnaam van trafowagens, omdat Gonard ze me zo aanreikte op de beurs te Houten).
Het moet een duikboot worden ver buiten alle 'Lichtraum-profile', waar ze voor transport het halve land moeten afbreken. Dat klinkt misschien vreemd, maar daar zag men niet tegenop. Voor kanonnen als 'Dora' of de 'Grosse Herman' deed men dat ook inderdaad.
Dat zoeken we op
Zo één zoek ik op internet. Daar drijft de U9 uit 1908 van de Kaiserliche Marine (1903-1919). Hij werd gebouwd door Krupp op de Germania Werft te Kiel en was 27,1m lang, 3,9m breed lag 3,9m diep. Hij had twee 500pk benzinemotoren,twee schroeven en twee electro-motoren op 220 accu's en beschikte over zes torpedo's en een machinegeweer. De accu's wogen al 82 van de in totaal 194 ton (duikend 227m3).
Hij kon dagenlang tot 65m diep onder water blijven. Later werd hij vooral ingezet in de Noord- en Oostzee om de Soviets buiten te houden. Hij voer met ca 8 knopen in 26 jaar 161.000 zeemijlen waarvan 12.478 uur onder water, maar zonk in 1917 door een mijn. De eerste serie overtrof alle duikboten in WOI van andere landen. Na het verdrag van Versailles moest men er 176 afgeven en begon men weer bij U-01.
Kijk, dat is nog eens een duikboot, 27meter lang!
Tekenen
Nu moet ik mijn duikboot uittekenen. Ik volg daarbij een bouwplaatje van het internet. Het is vanwege de meervoudig gebogen vlakken nog een hele klus om hem naar karton te vertalen. Het gaat dan ook drie keer fout. Hij wordt 123mm lang, maar als ik het bouwplaatje volg wordt mijn eerste prototype veel te dik.
In werkelijkheid maakt hij een veel slankere indruk. Vergelijk ik de verhoudingen dan moet hij zeker 10% afvallen. De lengte handhaaf ik natuurlijk bij mijn tweede prototype. Het blijkt inderdaad te werken. Nu past hij ook qua breedte, 17,7mm nog net op de omgebouwde trafowagens.
Bouwen
Het bouwen in metallic karton is bijzonder lastig, ook weer vanwege de meervoudig gebogen vlakken. Ik doe dat stapsgewijs rondom mijn scalpel die ik tot lijmnaald heb verbouwd. Maar het is weerbarstig spul met een eigen willetje.
Het lijmt ook zeer moeilijk. Ik heb zelfs een speciale lijm methode moeten bedenken om hem stapsgewijs in elkaar te krijgen. Apetrots zat ik het resultaat te bekijken toen ik een fout ontdekte. Ik had één zijde gekopieerd en gespiegeld, maar was vergeten de belettering terug te spiegelen. Die moest dus wéér opnieuw. Uiteindelijk is het dan toch gelukt. Ik heb nog een tweede gebouwd voor de leverancier van mijn haringen, Gonard.
Nu moet hij nog ergens op. Maar er is geen enkele dieplader of draagsnavelwagen groot genoeg. Al eerder had ik uit twee trafowagens een dieplader Sst06 gebouwd met 18 assen. Hiervan ontwerp ik nu zelf een variant, de zogenaamde Sst08, à la 1931. Die is natuurlijk maar twee maal gebouwd en wel in Thalgau. Hij is in totaal 153,5mm lang ofwel 33m77. De U9 past er toevallig precies op.