Een veekraal

Veekraal op schaal Z

Het maken van een veekraal wordt al gauw geassocieerd met Amerikaanse banen, maar vee levert op alle banen prachtige plaatjes op. Bij Micro-trains weten ze dat. Ze bieden dus een hoogst internationale livestock pen kit aan, setje 799 90 903, bij Gonard voor de spotprijs van €3,50. Als ik zo'n houten laserframepje bekijk raak ik al geheel verrukt want ik ben dol op detail en hier zijn de mogelijkheden van het laseren tot in de verste hoekjes benut.

De kwaliteit ervan is heel hoog. Er zit een keurig gelaserde kolossale bodemplaat bij (voor Z-begrippen). Die ga ik niet gebruiken, want mijn plan is nog kolossaler. Ik print een ruime kartonnen plaat uit, met een industriestraatje in zandkleur en teken met een vulpotloodje (0,3mm) de hele plaat, inclusief gaatjes over.

Veekraal op schaal Z

Houd het simpel

Alles past perfect en wijst zichzelf, al is het wel opletten wat je waar gebruikt want vooral de zijkanten van de loopbrug lijken sterk op elkaar. Wanneer je ze correct op de portalen plakt krijg je er ook nog een loopplank (voor de cowboys) langs. Bovenop die portalen kun je braaf vrij lompe dwarsplanken leggen, maar ook hier ben ik uit esthetische overwegingen voor simpel gegaan.

Veekraal op schaal Z

Alles loopt gesmeerd, maar dan zijn er klaphekjes die uit twee lagen hout moeten bestaan. Omgerekend worden die dan zo'n twintig centimeter dik. Dat noemt men in Duitsland 'klobig', maar ik weet er wat op. Ik neem alleen het kader en plak daar fijn metaalgaas in. Jawel, in een hele rol op een rommelmarkt gekocht, superfijn metaalgaas voor een habbekrats. Daar houd je het vee wel mee binnen.

Veekraal op schaal Z

Zodoende houd ik na afloop nog een heleboel hekwerk over. Dat geeft me de mogelijkheid uit te breiden met een tweede kraal.

Veekraal op schaal Z

Hekwerk uitsparen

Om nog meer hekwerk uit te sparen maak ik het aan de kant van de industrieweg van licht horrengaas. De kunst is om de dingen zo door elkaar te gebruiken dat er toch weer een aannemelijk geheel ontstaat. Met een beetje handigheid heb ik er ook nog een soort vijfzijdig hok voor kleinvee in gemaakt. Een beetje veeboer is vast blij met zo'n kraal.

Veekraal op schaal Z

Stock loading Ramp

Maar nu komt het: Ik heb nóg twee pakketjes, van de firma GCLaser, met een stock loading ramp nr 5225, ook al zo Europees. Zo'n pakketje kost €4,95 en er zit veel minder in dan bij Microtrains, maar wat er in zit is perfect. Het is echt alleen een ramp, maar voorzien van een interessant klap-bruggetje.

Veekraal op schaal Z

De onderdelen zijn zeer zuiver gelaserd, niet doorgebrand en voorzien van een handleiding met exploded view. Er is een merkwaardig plastic onderdeeltje bij dat achteraf volslagen overbodige scharnierpennetjes blijkt te bevatten.

Veekraal op schaal Z

Ik bouw één van de ramps op een houten bodemplaatje, maar ook dat blijkt achteraf weinig moois toe te voegen. De tweede staat dus gewoon op eigen benen.

Veekraal op schaal Z

Scharnieren

De klaphekken scharnieren bij mij gewoon om afgeknipte kopspeldjes. Het voordeel daarvan is dat één kopspeld twee scharniertjes vormt zodat ze netjes op één lijn liggen. Zo klapt de veebrug tenminste netjes recht uit en dat wil je toch als je veetrein langskomt.

Veekraal op schaal Z

In dit stadium slaat bij de Z-veeboer 'het groot denken' toe, want aangezien de MTL-veekraal ruimte genoeg biedt zet hij daar de twee extra ramps in13. vanaf de industrieweg of spoorzijde gezien biedt de veekraal nu precies die georganiseerde complexiteit die ik voor ogen had. Het ziet eruit alsof ik er vele uren mee bezig ben geweest. O ja, dat is ook zo, maar het was gewoon erg leuk om te doen...

Veekraal op schaal Z

Meer gebouwen opZ