Hoffmanns vakwerkhuis

Vakwerkhuis | Z scenery 1:220

In het infoblad over de wijk Thalfluss wordt naast het historische verhaal ook behandeld hoe zo’n vakwerkhuisje wordt gebouwd. Hier een voorproefje.

Vakwerkhuis | Z scenery 1:220

Het diorama Thalfluss is helemaal uit karton gemaakt, maar in verschillende technieken. Zo zijn er kartonnen vakwerkhuizen, bekleed met heel dunne latjes uit fineer. Hier bouw ik het nieuwe woonhuis met wagenstal van de kolenboer Hoffmann aan de Hauptstrasse. (Bouwmethode F)

Tekenen

Eerst teken ik het wand voor wand uit op 1mm karton van een harde kwaliteit. Ik gebruik daarvoor een vulpotloodje 0.3mm, hardheid 2 tot 4H en een stalen liniaaltje met 0.5mm-verdeling.

Vakwerkhuis bouwen | Z scenery 1:220

Hierboven de voorgevel en twee kopgevels rechts. De grote poort in het midden is de wagenstal. Hoffmann zal wel blij zijn met z’n grote huis, maar ik vind het allemaal nogal nietig.

Vakwerkhuis bouwen | Z scenery 1:220

Snijden

Daarna snijd ik de gevels uit met een breekmesje. Dat breekt dan ook enthousiast. Het verdient aanbeveling om af en toe je vingers na te tellen. De rondingen snijdt je in kleine steken en vijlt ze bij met een sleutelvijltje. Vooral het snijden van de kleinste raampjes moet voorzichtig. Ik versterk alle randjes met secondelijm. Dat maakt de raampjes strakker en minder kwetsbaar.

Hier liggen de uitgesneden wanden naast elkaar te wachten op het beschilderen met acrylverf. De verschillende kleurvakken zijn alvast met potlood aangegeven.

Vakwerkhuis bouwen | Z scenery 1:220

Kleuren

De woonetages van de heer Hoffmann geef ik een leemachtig gele kleur. Zijn wagenstal krijgt de kleur grijsgroen. De blinde muur rechts op het plaatje is een oefeningetje.

Vakwerkhuis bouwen | Z scenery 1:220

Achter de  raampjes die zijn uitgesneden plak ik horrengaas als roedeverdeling. Dit gaas is niet exact vierkant gemaasd, zodat je het dwars kunt gebruiken voor brede, en rechtop voor hoge ramen. Ik kleur het met acrylverf en wissel het af met dikkere roeden van eiken fineer. Het glas is een printable sheet. Vervolgens snijd ik zeer dunne repen alvast voorgeverfd karton, variërend tussen 0,25 en 1mm, voor vensterbanken, raambogen en gevelkoppen, kortom alles met randjes.

Vakwerk

Nu komt het spannende werk. Van fineer snijd ik, met papiersnijder, repen variërend van 0.25 tot 0.5mm. Ik kort ze af met het breekmesje tot vakwerk dat ik bevestig met boekbinderslijm. Die lijm blijft namelijk nog een beetje soepel en corrigeerbaar terwijl je met secondelijm wel heel trefzeker moet zijn. Eerst maak ik van fineer de grote omramingen, daarna verfijn ik het vakwerk tot het er realistisch genoeg uitziet. ’t is wel even priegelen.

Vakwerkhuis bouwen | Z scenery 1:220

Montage

Na het voltooien van de gevels volgt de montage. Eerst sneed ik het karton netjes in verstek, maar bij het lijmen bleek het daar heel kwetsbaar van te worden. Ik snijd ze nu gewoon recht, maar zó dat de 1mm-dikte in de buitenmaten wordt opgelost. Dan lijm ik ze stomp op elkaar en verberg de naad met een ‘reepje’ stenen of fineer als vakwerk. Zijn de gevels tot een rechthoek gelijmd dan kunnen ze op de grondplaat. Daarin snijd ik eerst nog een opening voor de latere verlichting. Achter de ramen plak ik dan een interieur en verf de muren zwart. Zo schijnt er later geen licht door de gevels.

Vakwerkhuis bouwen | Z scenery 1:220

Het dak van Hoffmann is ook van karton. Hierin snijd ik pannetjes tot halverwege de kartondikte. Dat is een hele kunst want het moet met een bot mes om er niet doorheen te gaan. Met twee uitgesneden extra geveldriehoeken (die geen ramen afdekken) lijm ik het dak stevig in de juiste hoek. Dat dak blijft nog even los om er later licht in te kunnen maken.

Detailleren

De schoorstenen bouw ik op uit lagen karton tot de gewenste dikte en dek ze af met een vierkantje. De pijpen zelf rol ik uit messing 0.15mm om de punt van mijn vulpotloodje. De dakgoten zijn zeer dunne koperkleurige reepjes karton, de gootpijpjes uit gegalvaniseerd koperdraad van 0,5mm die in de juiste vorm worden geknikt.Vakwerkhuis bouwen | Z scenery 1:220

Dan lijm ik er nog deurknoppen aan en ook een schoenschraper, reclameborden en andere details. Een klepraampje in het dak is ook altijd aardig. In de wagenstal komt zelf geprint klinkertjeskarton, de raam- en deurranden werk ik met acrylverf bij, de dorpels bevuil ik, de muren verweer ik. Op straat laat ik nog wielsporen achter enz.

Wil je mee toeren door Thalfluss lees dan het infoblad de wijk Thalfluss.

Meer gebouwen opZ