Gelaser in de schuurtjes 4

Schuurtjes op schaal Z

Als je het over perfectie hebt dan kun je de schuurtjes van GCLaser niet missen.

De tool shed nr 5201 kost $12,75, maar ik heb ze van Gonard en die houdt niet van winst maken. Tot mijn verrassing zitten er twee in één frame. Er zijn papieren shingles, acetaat ramen en een perfecte beschrijving mét exploded view, kortom ideale schuurtjes voor Z-dummies!

Schuurtjes op schaal Z

Na mij enige tijd te hebben verlustigd in ladders, consoles, kistjes en kastjes spoed ik me naar nummer 1 van de handleiding. Ik wordt daar uitgenodigd een kopwand aan te kleden met allerlei ragfijne details, maar dat doe ik niet.

Gezien mijn idee van visueel nut ga ik eerst beide schuurtjes 'casco' bouwen en pas daarna, liefst verschillend, afwerken. De vier wandjes van een schuur zijn aansluitend gelaserd en vallen er samen in één keer uit. Aangezien ik nog geen idee heb van wat ik allemaal uit dit setje kan bouwen maak ik nog geen kartonnen grondplaat. Het eerste schuurtje springt bijna vanzelf in elkaar

03 schuurtjes 3

Ramen en deur

Ik lijm de acetaat raampjes erachter en de deur erin met de planken aan de zichtbare kant. Zet je hem dus helemaal open dan moet je de deur 'binenstebuiten' plakken

Schuurtjes op schaal Z

Het dak

Er is een houten dak bij waarop je papieren shingles kunt plakken. Dat heb ik weleens gedaan, maar ik vind ze niet mooi dus neem ik een A4-tje kunstkarton, Canson, in terracottakleur ca €0,65 voor 36 dakjes. Daar print ik mijn zelfgetekende dakpannetjes op.

Met een vulpotlood zonder stift en een lineaal rits ik er strepen in zodat de dakpannetjes er écht uit gaan zien. Ik vouw het dak scherp en rits er met een nagel langs de rand een nokvorst aan. Dan lijm ik eerst de korte kant vanuit de nok, maak het schuurtje exact haaks en plak dan de lange kant vast.

Schuurtjes op schaal Z

Aanbouwseltjes

Nu zie je op de hoek nog vertandingen. Die dek je af met speciale plankjes, 12 t/m 15 op de exploded view.

Schuurtjes op schaal Z

Aan verdere cosmetica doe ik nog niks want nu komen al die aanbouwseltjes. Er zijn twee consoles voor een afdakje en twee voor de ladder aan de achterkant. Verwissel ze niet: die twee met weerhaakjes zijn voor de ladder. De ladder zélf knip ik uit horrengaas.

Schuurtjes op schaal Z

De dakjes maak ik niet van hout, maar opnieuw van mijn geïmproviseerde dakpannen. Slim is om nu eerst een tweede schuurtje te bouwen, maar ook weer casco. Pas als ze staan krijgen ze grondplaten.

Aus vier macht viel!

Nu pas inventariseer ik wat ik allemaal over heb. Dit is het stadium voor de echte Z-fantast:

Nu ontstaan hondenhokken, kippenschuurtjes, houtstapeltjes, een duiventil of kasje om sla in te kweken (met acetaatglas). Gewoon een stuk hek of een rek of een schoenenschraper, een houten plantenbak onder een raam, eventueel met fijne groene vlokjes als planten, het wordt er allemaal steeds mooier van.

Schuurtjes op schaal Z

In mijn geval zijn de schuurtje van twee olieboeren. De ene verkocht Olex, de andere Shell. Hun borden staan nog bij ieders schuur. De Olex-boer heeft een konijnen- en een hondenhok, de andere een tuinbank, een hondenhok en een slakas. Er zwerven hier en daar nog wat planken en rekken omheen, want gepensioneerde olieboeren zitten nooit stil zoals iedereen weet. Zo knip je uit de restanten van het laserframe net zolang bruikbare onderdeeltjes tot er niets meer over is.

Slim bouwen

Het wonderlijke is dat je door slim bouwen met twee of drie sets schuurtjes een heel complex bouwseltjes opZ uit de grond kunt stampen waar de gemiddelde volkstuinier enthousiast van zou worden.

Schuurtjes op schaal Z