Gelaser in de schuurtjes 3

Schuurtjes op schaal Z

In Thalfluss wonen handige werkers met veel spullen. Ze bouwen meerdere schuurtjes uit één pakketje.

Daar heb ik een setje van Fox Valley Models te pakken, een section house, FVM051 en dat kost maar € 3,10. Dat is ruwweg nog geen derde van een Micro-trains tool shed, dus wat kun je nou helemaal verwachten. Nou dat valt dus nogal mee.

Schuurtjes op schaal Z

Het hele setje bestaat uit vier wandjes een deur en een dak. De handleiding stelt weinig voor, maar ja, 't is niet bepaald de Nôtre Dame, dus daar kom ik wel uit.

Schuurtjes op schaal Z

Ramen

Deze schuur heeft echte raamroeden dus hoef je ze alleen maar te verglazen met printable inkjetsheet. Die sheet heeft aan een kant een inktabsorberende emulsielaag. Wil je glasheldere ramen dan kun je die er afwassen, maar je kunt er ook nog fijnere roeden op printen. In dat geval lijm je altijd de emulsiekant, maar niet de sheet zelf. Je doet de lijm heel dun aan de binnenkant van de versteropeningen en legt de sheetraampjes er losjes op. Zo blijven ze helder.

De wandjes staan al gauw overeind, maar 't is even opletten welke je kops plakt aangezien er geen vertanding is op de hoeken (zoals bij GC of MTL). Met een beetje improviseren krijg ik de zaak wel passend. Ik print een bodem op beige fotokarton en plant de schuur er zo op dat er nog wat ruimte is voor 'improvisatie'

Schuurtjes op schaal Z

Deur & dak

Nu moet er een soort horizontaal beplankte garagedeur in, maar die vind ik niet mooi dus ik knip er twee deuren van. Die zet ik met de plankenkant rechtop, zichtbaar in de deuropening, in dit geval wijd open. Dan hoeft alleen het dak er nog op. Maar dat dak zou gaan bestaan uit twee plankjes hout en een laag schuurpapier korreltje 80. Dat is me veel te dik, dus alleen het schuurpapier lijkt me genoeg. Zo houd ik de twee dakplaten over voor die improvisaties.

Schuurtjes op schaal Z

Aus null macht eins

Als je zo'n pakketje niet als section house bekijkt, maar gewoon als setje bruikbare onderdeeltjes, dan valt je iets bijzonders op. Ook het frame waaruit de schuurtjes zijn gelaserd is bruikbaar als onderdeel. Dat toon ik hier door er twee portalen uit te knippen waarin de kopkanten zaten. Ik knip één zijwand uit de omlijsting van de garagedeur en nog een andere uit het frame waarin de zijwand met garage zat. Samen vormen die ook weer een hele schuur, wel een beetje open, maar toch.

Schuurtjes op schaal Z

Detailleren

De wanden maak ik dicht met heel fijn gaas dat ik bij Action heb gekocht. Mijn vrouw noemt dat 'organza' en het is er in diverse kleuren. De kippen vinden zwart het mooist dus dat wordt het. Het dak maak ik van roodbruin karton. Het is van een oude snelhechter uit mijn studietijd. Dat karton is niet helemaal glad, maar heel fijn geribbeld en dat is ideaal.

Doorwrochte Z-bouwers gaan mettertijd aan de merkwaardige afwijking lijden dat ze overal materiaal in zien. Je kijkt dan als het ware 'opZ-schaal' naar de dingen: Fijn schuurpapier wordt grind, fineer wordt plankhout, organza wordt kippengaas en een heel klein batterijtje een enorme dieseltank. Verder wordt alles in de wereld reusachtig onbruikbaar. Op het karton print ik dakpannetjes die ik met een tekenprogramma heb getekend. De schuur zelf is nu af.

Restjes opmaken

Bij zo'n schuur wordt altijd geklust. Ik zet er dus nog een paar 'planken' tegenaan om de restjes van het gelaser een beetje op te maken. Een kraaltje wordt een afvalbak, een miniplukje schuurspons een struik en met een hoop fantasie heb je voor een habbekrats weer een leuk minidiorama...

Schuurtjes op schaal Z