Gelaser in de schuurtjes 2

Schuurtjes op schaal Z

De mensen in Thalfluss hebben heel wat zaken die onder dak moeten. Schuurtjes hebben ze nooit teveel. Ze bouwen die dan ook zo zuinig mogelijk.

Ik weet nog dat ik als jongen pogingen deed een radio te repareren of mijn fiets. Hoewel ik ordelijk werkte hield ik aan het einde toch altijd nog wat schroefjes over of een onderdeeltje. Mijn radio reed dan feilloos en op mijn fiets ontving ik alle zenders, maar wat deed ik met de 'scrap'? Zoiets heb ik bij die schuurtjes nou ook.

In zo'n laserpakketje zit van alles en volg je de handleiding dan krijg je inderdaad wat is afgebeeld, maar ik wil altijd meer. Liefst superschuurtjes of iets dat nog niemand heeft. Dus bekijk ik zo'n pakketje niet meer als 'schuurtje' maar als een verzameling bruikbare onderdeeltjes. Abstraheren heet dat en het is leuk.

Schuurtjes op schaal Z

Aus ein macht drei.

Daar heb je nou van Micro-trains bij voorbeeld een tool shed kit, setje 799-90-902. De kwaliteit ervan is hoog. Er zit een keurig gelaserde bodemplaat bij, maar ik print liever een stukje straat op bruin fotokarton en mijn schuurtje staat er nog mooier op. Ik zet twee kopwandjes en zijwandjes op en meteen heb je al wat. Die mooie bodemplaat heb ik straks dus over.

Schuurtjes op schaal Z

Ramen zitten er niet bij, maar ik wil immers een superschuur, dus knip ik de roedeverdeling van horrengaas en het glas van printable inkjetsheet. De deuren gebruik ik wél. Ze zijn mooi gedetailleerd, maar aangezien ik ze wijd openzet houd ik de 'planken' aan de zichtbare kant. Maak je één of twee deuren dicht, dan draai je ze natuurlijk om. Nu hoeft er in principe alleen nog maar een dak op.

Schuurtjes op schaal Z

Massa's dakpannetjes.

Ik heb weinig zin om me gek te gaan zitten plakken aan losse papieren shingletjes. Ik heb toevallig oranjerood karton van oude archief mappen gevonden bij een kringloopwinkel.

Schuurtjes op schaal Z
Ze kostten mij een dikke € 0,10 per stuk (ca 72 dakjes) en daar heb ik massa's dakpannetjes op geprint. Ik knip mijn dak op maat en met de botte kant van mijn breekmesje trek ik er langs een liniaal strepen op zodat de dakpannen door hun profiel beginnen te 'leven'. Dan vouw ik de nok scherp dubbel en rits er met mijn nagel langs zodat er aan de rand een nokvorst ontstaat. Dak erop met secondelijm en klaar is mijn eerste schuur.

Schuurtjes op schaal Z
En tsja, daar zit ik dan met een bodemplaat, twee zelfklevende dakplaten en een heleboel gelaserde balkjes die aan detail weinig visueel nut toevoegen. De twee gelaserde 'portaaltjes' ga ik gebruiken voor een extra overkapping, zeg maar carport. Eerst maak ik weer een dak, deze keer van strogeel karton. Dat is eigenlijk een geribbelde kaart uit het scrapvak van een knutselwinkel (€ 0,35 ca. 36 dakjes groot) Daar print ik shingles op en met mijn breekmes schraap ik er hier en daar van onderaf een gaatje in. Het is immers een verweerd dak.

Restjes

De twee tympaantjes voor de kopgevels haal ik uit het restframe. Ik trek er met een fineliner plankjes op en plak ze onder dak. De carport is zo min of meer af. Ik zet hem dwars naast zijn schuur en ben trots op mijn rendement. Maar nu heb ik nog steeds genoeg dingetjes over voor een kleiner kapje, een fietsenstalling bij voorbeeld. Die krijgt een dakje van lichtgrijs karton om de zaak speels te houden. De resten van de resten gebruik ik nog om de zaak een beetje aan te kleden want bij schuurtjes vind je altijd wat zooi, een stukje pergola of een leeg kozijn. Zo heb ik voor mijn vrekkige € 10,70 drie leuke gebouwtjes.

Schuurtjes op schaal Z