Ganz geen Porsche 2

Auto trailer | Z scenery 1:220

In techniekmuseum Tal Tec staat een Ganz. Een Ganz?. De museumwagen van 2019 gedenkt 60 jaar Porsche 356 met alleen een goederenwagen in een blikje, maar ik heb er Ganzen bijgemaakt, zie Ganz geen Porsche 1. Toch vind ik er iets kaals aan. Misschien omdat er geen verband lijkt te bestaan tussen die autootjes en de wagen. Maar gelukkig, wie dubbele museumwagens heeft kan creatief doen.

Van één Magirus vrachtwagen bij de stenenwagen uit 2013 ga ik een trailer maken waar drie Ganzen op kunnen in rood, geel en zwart. Zo’n Magirus heet een Rundhaube en is van mijn bouwjaar 1957. Hij krijgt een oplegger. Die wordt al even blauw als de lkw en is uit diezelfde tijd. Natuurlijk moet het bovendek ook écht omlaag kunnen, zodat de Ganzen kunnen opstijgen.

Donorwagen voor de Auto trailer | Z scenery 1:220

Eerst maak ik de trekker. Onderaan zit een puntlas die ik voorzichtig losboor. Dan lift ik de bovenbouw eraf. De blauwe cabine moet nu van zijn bakje worden gescheiden. Van onderaf slijp ik met de diamantschijf, heel voorzichtig het bakje los, maar zo dat hij nog net een heel dun voorwandje houdt. Ik breek hem niet af, dan gaat dat voorwandje eraan. Ik werk de achterzijde van de cabine glad af. Nu ik de hem tóch van z’n onderstel heb kan er ik meteen een interieurtje in maken: een bank, een stuur en ramen met ruitenwissers. Voorzichtig lijm ik de verglaasde cabine terug op zijn onderstel.

Auto trailer | Z scenery 1:220

3mm zadel en 4.5mm reservewiel

Dan moet er nog een zadel op met en gaatje voor de oplegger. Leve de gaatjestang: in no time heb ik een zwart kartonnen zadel van 3 mm rond, waar ik met een handboortje een gaatje van 0,5mm in boor. Ik lijm het op het chassis net voor de achterwielen. Met diezelfde tang knip ik nog een kartonnen reservewiel. Eerst met 2,5 en dan met 4,5 mm daar omheen, waardoor ik een mooie dikke band krijg. De velg komt uit het bouwplaatje.

Auto trailer | Z scenery 1:220

Dat bouwplaatje van de trailer heb ik zelf getekend en afgedrukt op 170 grams fotokarton. Ik knip de rechterzijde van de oplegger uit. Die krult meteen helemaal om dus vouw ik hem terug, werk de randjes af en versterk de dunste delen met gel. De linkerzijde gaat net zo. Het korte onderdek snijd ik uit en geef hem zijn golfvorm zodat hij de zijkanten volgt. Met twee pincetten en supergel lijm ik hem tussen zijn zijden in. Voorts snijd ik een dwarsbalk uit voor tussen het voorste portaal. Daar komt meteen een kartonnen lipje aan dat straks als scharnier werkt.

Auto trailer | Z scenery 1:220


Scharnieren buigen

Nu is het bovendek aan de beurt. Ik snijd die uit en de zijkanten ervan en lijm die op dezelfde wijze in elkaar. De achterklep snijd ik uit, vouw hem in tweeën en lijm de delen op elkaar. Pas dan snijd ik de opening uit. Met zilverdraad 0,25 buig ik twee scharnieren en een scharnierpen. Dan monteer ik de klep aan de trailer. Het bovendek lijm ik zo aan het lipje dat de klep de bodems evenwijdig houdt.

Auto trailer | Z scenery 1:220

Tien maal Ganz

Tenslotte komt de gaatjestang er weer aan te pas om de wielen te maken. Eerst voor de velg en dan twee lagen zwart karton voor de dubbele bandjes. De spatborden snijd ik weer uit het bouwplaatje op fotopapier. Tenslotte buig ik dan nog de trekhaak van 0,25mm zwart gelakt draad. Voor de haastige chauffeur komt er nog een veiligheidshekje aan de voorkant van de trailer en dan... opladen maar en gauw de Ganzen afleveren!!

Auto trailer | Z scenery 1:220

Museumwagens+++

De infobladen museumwagens+++ deel 1 en deel 2 wil je op ideeën brengen om museumwagens extra interessant te maken. Zo worden ze museumwagens+++ door ze, laten we zeggen, óp te Zétten! met opZétten maak je ze uniek. Lees hoe ik zelf aan het opZétten van diverse museumwagens begon. Hopelijk inspireert het je als rechtgeaarde Zettie om dat opZetten ook eens uit te proberen. Of bekijk in de galerie meer museumwagens.

Meer museumwagens+++   Meer auto's