Graafmachine opZ

00 Graafmachine opZ
Er wordt opZ tegenwoordig heel wat af ge-3D-print. Daar zijn fraaie producten bij, maar ook dingen waarbij Duitsers het woord 'klobig' laten vallen. 

Bpl Thomas Flyabout opZ

12 Adler opZ

Ik bouw graag modellen uit de vróegste periode van de auto. Rond 1964 bracht een olieboer met Jacobsschelp een aantal gratis bouwplaatjes uit van oldtimers die je nu nog kunt downloaden en verkleinen naar Z.

Graafmachine vervoer opZ

graafmachine 01

Hierboven zie je een scène met een graafmachine van onze Z collega Gérard Blaaubeen. Na het maken van deze 'werf' besloot hij het antwoord te bouwen op een vraag die maar niet werd gesteld.

De pronkslede van Ludwig II opZ

Pronkslede van Ludwig II

Nu het zo koud blijft en midden Europa weer een pak sneeuw over zich heen krijgt, moest ik ineens denken aan die prachtige slede van Koning Ludwig II. In het DB-Museum te Neurenberg hangt een replica van de afbeelding waar deze pronkslede opZ van is afgeleid.

Loodsje opZ

Loodsje op schaal Z

Wie geluk had heeft hem te pakken gekregen: een loodsje. Hij is er in vier kleuren: rood, groen, blauw en grijs. Nu moet je hem alleen nog bouwen. Hij is weliswaar klein, maar er kan veel fout gaan. Het is dus wel slim om dit eerst even door te lezen.

Preisertjes in klederdracht opZ

Klederdracht in Thalgau

Ooit was de Thalgau één der honderden streken die tot zo'n veertig Länder werden verenigd. Maar elke streek behield zijn eigen karakter en klederdracht.

Lijm plaktijk

plaktijk1

Hieronder beschrijf ik een denkbeeldig plaktraject. Een module bouw je bij voorbeeld uit hardschuim in een multiplex kader.

Raillas verwijderen

01 lijm temmen

Vraag: Hoe krijg je raillassen eraf?
Er is een truc met een micro schroevendraaiertje:

Lijm wat wanneer?

01 lijm temmen

Welke soort lijm gebruik ik nou bij het modelbouwen?

Methode H: Hybride bouwen

Rotonde4

Eén van de bouwmethoden opZ is methode H (Hybride bouwen). Op deze manier stelt Robert een brug samen met twee torens. Die brug verbindt twee diorama's op zijn module, maar ook twee materiaalsoorten: karton en kunststof.

Methode K+: kunststof kitbashen

Rotonde4

Kunststof Kitbashen is één van Roberts bouwmethoden voor gebouwen opZ. Op MIM module nr1 van Gonard komt een rotonde met winkelgalerij van kunststof huizen. En wat is er leuker dan met een zaag een flinke hoeveelheid oudere huizen onder handen te nemen.

Klv 20 wordt tram


13 160jaarmaerklin02

Weet je nog in januari 2019? In Märklin 160 jaar werd de diplorrie Klv 20 van de DB voorgesteld: het technische wondertje van Märklin uit periode III. (88025)