wereldopZ  De wereld opZ     treinspoor  Trein & Spoor     bouwscenery  Bouw & Scenery     landboom  Land & Boom

info12De ware Adler

In het infoblad beschrijf ik de Adler als reconstructie uit 1935. Ik wil nu net weer de andere Adler maken, die slanke uit 1835, die eigenlijk een Engels koetsje was.

info05Museumwagens+++ 1

Onder Zetties zijn de museumwagens van Märklin overbekend. Dit infoblad brengt je op ideeën om deze wagens extra interessant te maken. Ze worden museumwagens+++.

info05Museumwagens+++ 2

In dit verhaal komt een aantal andere museum  wagens aan de orde. Het leek mij leuk om niet alleen wat aan de wagens zelf te doen, maar ook iets aan de museale groei.

info19De Paardenbaan

Wat in vroeger tijden als een bergpad begon met zwaar bepakte ezels, ontwikkelde zich mettertijd tot de paardenbaan. De eerste paardenbaan was écht een vrachtspoor...

info15Ploegen en Smijten

In modelbouwland wordt aan sneeuw weinig aandacht besteed. Het valt er gewoon nooit. Hier wordt verteld wat er zoal is ontwikkeld om de sporen vrij te houden.

info08Spoorwegperioden of Epochen

De artistieke modelbouwer beeldt met zijn diorama graag een tijdvak uit. Dit vraagt wat basiskennis over spoorwegperioden. De spoorwereld kent zeven perioden.

info13Treinen naar Thalbrück 1

Al in 1970 wil ik er één op mijn schaal, zo'n antieke trein, maar heel Märklin Z-spoor bestaat nog niet. Maar dan in 1972 ontdek ik een trein die ze tot mijn verbazing op mijn schaal hebben gemaakt!

Treinen naar Thalbrück 2Treinen naar Thalbrück 2

De nadruk in dit infoblad ligt op hoftreinen en pronkrijtuigen. Zelf bouwen blijft daarbij een belangrijk hoofdstuk. Door de tijd heen ontwikkelde ik een viertal bouwmethoden voor materieel opZ.

info09De opzet van een trein opZ

In andere schalen zijn er talloze modellen voor periode I, maar er is schaarste opZ. Vaak moet je zelf aan de slag. Verzamelaars bouwen bestaande modellen om, of helemaal zelf. Maar de echte fanatici willen nét die ene loc...

info14Warme Wagens

Wie 's-winters in het stationshotel van Thalbrück logeert vraagt zich af hoe de mensen vroeger reisden in hun onverwarmde open treinen. In de bibliotheek ter plaatse duik ik in de historie.