7 Schip op Schaal

scheepsjournaal opZWie langere tijd in Thalbrück toeft kan het niet ontgaan: Je komt aan de haven, want de stad ligt aan de Thalsee. Wie daar komt doet zichzelf tekort als er niet een bezoek wordt gebracht aan de scheepswerf met een schip speciaal voor toeristen, het museumschip de St Alexandra. Dit legendarisch gerestaureerd 17de eeuws zeilschip bevoer de wereldzeeën met in haar ruimen thee, specerijen en andere kostbare waren.

Hoe is het er gekomen en waarom wordt dat ouderwetse zeilschip eigenlijk gerestaureerd?

In het infoblad: Schip op Schaal 1. vind je een historisch én een modelbouw antwoord. Het eerste lees je in een antiek boekwerk, het scheepsjournaal.

schip st alexandra opZ

De scheepswerf

Als je besluit eens een kijkje op de scheepswerf te nemen, waar het schip de St Alexandra wordt gerestaureerd, vind je de bouwers al bezig. Over een wirwar van tekeningen voeren zij druk overleg. Bezoekers mogen meekijken... Het wordt een Duits handelsschip uit de Gouden Eeuw dat indruk maakt op de Z-toerist. Een fantasieschip met een realistische opzet.

Hthalse voetaar lengte is honderddrieëndertig Thalse Fuß, haar breedte dertig en haar diepsteek veertien, Maar echt onder de indruk raak je van haar mast en zeilen die honderdvijftig Fuß de blauwe hemel in torenen. In het Infoblad: Schip op Schaal 2: De romp kun je meer lezen over de bouw van dit schip. scheepsromp st alexandra

schip Rheintal opZToekomstige infobladen:
Infoblad: Schip op schaal 3: Tuig
Infoblad: Schip op Schaal 4: Detailllering
Infoblad: De scheepswerf (Diorama).
 

 

IJs

In een zeer zuidelijk land aan de andere zijde der Alpen vingen vissers in de herfst in plaats van prooi een blok ijs. Nu leed de bisschop aan pijnlijke voeten en zij tracteerden hem op deze koeling teneinde zijn pijn te verzachten. Terwijl hij daarvan genoot kwam een stem uit het ijs die kermde... 

Uit de Historiae Thalgovensii