5 De Adler en Station Fürth

5.1 Station Fürth
5.2 Station Thalbrück

De 19de eeuw is ook in Thalbrück vol contrasten. Men koestert zijn oude kathedraal en burcht uit de middeleeuwen, maar streeft óók naar modern. Het heeft lang geduurd voor de trein hier kwam. Men nam de eerste trein in Bayern, de Adler, als voorbeeld voor de spoorwegen in Thalgau.

10 Adler ontwerp opZ

Lees meer in het infoblad De ware Adler

tipZ Tip!

5.1 Station Fürth

diorama Frth opZ

Niemand verwacht dat juist het agrarische Bayern in 1835 de eerste wordt met een ijzeren trekpaard op rails. De Ludwigs spoormaatschappij was de eerste in het koninkrijk Bayern. Deze eerste Duitse pionier was technisch een voorbeeld voor latere spoorlijnen. Eerst zijn het vooral echte paarden die de trein trekken van Neurenberg helemaal naar Fürth, 6km.

Lees meer in het infoblad Station Fürth 1

overkapping station Fürth 2 opZ

Station Fürth opZ overkapping station Fürth opZ

 
Om station Fürth te bezoeken moet je een heel eind met de trein en ook nog terug in de tijd, maar men zegt dat het de moeite waard is. Het is daar in 1836 een drukte van belang, want men vervoert er nu ook vracht. Je vraagt voor de aardigheid eens naar die vaatjes Lederer bier. De stationschef lacht meewarig: "Dat is toch een fabel! Wij vervoeren koeien!" Neem in het infoblad Station Fürth 2
een kijkje hoe dit diorama Fürth tot stand kwam...

 

diorama Fürth 2 opZ

5.2 Station Thalbrück

Vanuit Fürth reed de eerste trein, de Adler, naar station Neurenberg. Dit station werd rond 1844 in Gotische grandeur uitgebouwd.
Maar op zo'n zelfde type station kwam men in 1848 aan te Thalbrück. Daar bevindt zich ook het luxe hotel met zijn mooie karakteristieke kamers en een fraai uitzicht op het spoor. Het hoogseisoen loopt van Pasen tot oktober maar dit hotel is bijna altijd vol. Hier bevindt zich dan ook een prachtige bibliotheek met een grote variëteit aan buitenlandse kranten en tijdschriften. Voor liefhebbers van Thalgau's historie is deze bibliotheek met zijn oude boeken en specialistische werken onontbeerlijk.

Lees meer in het infoblad station Thalbrück 1