wereldopZ  De wereld opZ     treinspoor  Trein & Spoor     bouwscenery  Bouw & Scenery     landboom  Land & Boom     historisch  Historisch nieuws

Koloniale waren in Thalbrück

"Ik weet het nog, ja achter het station van Thalbrück. Af en toe stond er op het laatste goederenspoor een bijzondere treinwagon. Daar ging ik voor mijn moeder koffie halen, een halve pond. Het werd zó uit de wagen verkocht. Die wagon stond daar een paar dagen tot de voorraad op was en was dan weer vertrokken.

Er zat van alles in. Je kon koffie kopen en pepers. Mijn vader kocht er zijn tabak en als ik er boodschapte kreeg ik een takje zoethout.
Het was een vreemde wagen, aan twee kanten open en in het midden gesloten, net een kar met twee balkons. Je kwam er mensen tegen uit Thalbrück, maar soms ook uit de arbeiderswijk Thalfluss. Nou, zo heb ik mijn Grete ontmoet."

Kolonialwagens opZ.

Kolonialwagens waren vaak het particuliere bezit van één bedrijf, maar werden soms gedeeld. Ze werden in allerlei uitvoeringen gebouwd, maar kwamen steeds overeen in die merkwaardige vorm met twee open bakken en deksels.

kolonial6

Bak- en bananenwagens.

Schaal Z kent een soort lelijk eendje. Het is de bananenwagen uit 1967. Daar moeten er vele duizenden van zijn, want ze zijn voor een habbekrats te koop. Zelf ben ik er dol op, net als op dat lage bakwagentje. De oudste zijn over het algemeen krom, slecht bedrukt of beschadigd. Mooi! Precies wat ik wil, want ik bouw ze om.

 

Fantasiekolonie

Kolonialwagens zijn niet te koop opZ. Daarom wilde ik ze maken. Ik googelde een aantal uitvoeringen bij elkaar en ontdekte dat er ook wagens waren van Persil en met logo's die niets met koloniale waren hebben uit te staan.

Deels zijn dat fantasiemodellen, maar sommigen zijn overgenomen door andere bedrijven. Een aantal is ook door de latere D.R.G. gebruikt als apparatenwagens.

kolonial7

D.R.G. aparatenwagen uit een vroegere kolonialwagen (Märklin 47893, foto: frits Osterthun)

 

Maakwerk

Ik heb er een aantal uitgetekend op schaal, zoals de wagens van Maggi, Kathreiners Nachfolger, Dallmayr Kaffee en Persil. Ik heb er zelf nog twee bij gefantaseerd van Sunlight en Makli om meer kleuren te hebben.

kolonial5

 

Ze zijn afgedrukt op 170 grams fotopapier, uitgeknipt en in laagjes opgebouwd. Ik gebruik het chassis van bak- of bananenwagens. Dat chassis kort ik in tot een lengte die bij de koloniaalwagen past.

Het zijn wagons uit periode I dus ze moeten ook spaakwielen krijgen. Ook die heb ik getekend en geprint, maar uitgeknipt met een gaatjestang (3,5mm).

Hieronder vind je van links naar rechts
het maakproces in drie plaatjes:

1 De Sunlight wagenbak in aanbouw opZ.

2 Het inkorten van het ba-na-nen chassis.

3 Het maken van de spaakwielen opZ.

kolonial1 kolonial2 kolonial3

Zes stuks a.u.b.

Het zijn er in totaal zes geworden. Hiernaast  staan ze in een waaier mooi te zijn. De randjes moeten nog worden afgewerkt.

op-zet.nl 22/11/2018

Meer over Perioden I lees je in het infoblad Spoorwegperioden of Epochen

 info08

kolonial4
English French German Italian Spanish Swedish