wereldopZ  De wereld opZ     treinspoor  Trein & Spoor     bouwscenery  Bouw & Scenery     landboom  Land & Boom     historisch  Historisch nieuws

N opZ

20 NopZ01

Als bewoner van het land Thalgau leef je natuurlijk niet geïsoleerd. Zo kregen we deze maand post uit een buitenland. Dat buitenland is gecreëerd door Roel Nieuweboer. Zijn land is gebouwd op twee modelbouwschalen N (1:160) en Z (1:220). Hieronder vertelt hij zelf wat over diepte werking en digitale sturing:


Hoe kleiner hoe uitdagender

Een modelspoorbaan op schaal N én Z? Dat kan natuurlijk, maar dan heb je twee banen in je kamer of op zolder staan...
Maar je kunt ze ook combineren. Dat wil ik je laten zien op bijgaande foto’s!

Mijn uitgangspunt is: hoe kleiner hoe uitdagender.
Met N op de voorgrond en Z daarachter, ontstaat zo dieptewerking. Dat is mogelijk op een model-spoorbaan van 7.5 m bij 0.75 m.

Digitale besturing

Ook wil ik een digitale besturing! Ik heb gekozen voor de combinatie iTrain en Rautenhaus als besturings-systeem.

Dan heb je de mogelijkheid voor handmatige, halfautomatische en automatische bediening. Het is mij gelukt om beide schalen digitaal te besturen! De ombouw van analoog naar digitaal bij Z was wel een uitdaging. Maar met wat kennis van elektronica en véél geduld en tijd is ook dat goed gegaan.


20 NopZ02


Nog niet af

Het geheel is nog niet af. Ik blijf bezig met reparatie, onderhoud en de verdere aankleding van de spoorbaan.

 

Of je Z-spoor nu analoog of digitaal bestuurt, het blijft kwetsbaar en onderhoudsgevoelig. Hoe beter het onderhoud des te meer plezier heb je ervan. Er is steeds meer mogelijk op Z. Wat op de grotere schalen kan, kan (bijna) óók allemaal in Z.

Probeer het maar en praat er met anderen over.
Bezoek winkels en beurzen en verzamel zo de informatie die je nodig hebt om er mee te beginnen.

Roel Nieuweboer, Z-spoorder sinds 2010

 

Gelukkig is het nog niet af. In modelbouwlanden is juist het altijd door bouwen veel leuker dan een eindpunt. Beste Roel, tot dusver is het geweldig! De foto’s laten inderdaad het effect zien dat de twee schalen op elkaar hebben. Ga door, want dat is heel inspirerend voor je medebouwers...


20 NopZ03

 

op-zet.nl 28/03/2019

Dutch English French German Italian Spanish