Baureihe 0310: dag 1

De Blaue Mauritius  & De Blaue Franziskus

01 Br03 Blaue Mauritius en Blaue Franziskus
De Bauereihe 0310 als blaue Mauritius en blaue Franziskus ontstaan hier opZ in zes dagen. Dit is dag 1 van 6 artikelen met ruim 50 foto's ter verduidelijking.

Baureihe 0310: dag 2

De Blaue Mauritius & De Blaue Franziskus

14 Br03 wegslijpen dom

Ik ga het dus echt doen: twee blauwe locs Br03 maken. Na het demonteren (zie dag 1) moeten de voorste twee dommen van de locs worden verplaatst. Dat wordt dus slijpen!

Baureihe 0310: dag 3

De Blaue Mauritius & De Blaue Franziskus

22 Br03 gaatjestang
Na een heleboel gefrees en gevijl (zie dag 2) is het tijd om de twee blauwe locs Br03 weer op te bouwen.

Baureihe 03: dag 4

De Blaue Mauritius & De Blaue Franziskus

30 Br03 chassissteunen knippen
Het blaue Franziskus en Mauritius epos wordt soms onderbroken door wat mantelzorg en huiselijke dingen, maar vandaag kan ik weer verder.  Na de extra deur (zie dag 3) zijn de chassissteunen aan de beurt. Ze zijn bedoeld om de zogenaamde 'Schwinge' op te hangen, een banaanvormige beugel, waarmee de machinist de loc in zijn achteruit kan zetten.

Baureihe 03: dag 5

De Blaue Mauritius & De Blaue Franziskus

BR 03

Langzaam maar zeker beginnen de Br03 Franziskus en Mauritius hun vorm te krijgen. Waarom wij van de firma Märklin vroeger altijd dwars door de vuurkast moesten kijken weet ik niet, want met die tandwielen ging nooit wat mis. Dus wordt die keurig afgedekt met een zwarte plaat 'ijzer' en voorzien van een rij stevige klinknagels of standbouten.

Baureihe 03: dag 6

De Blaue Mauritius & De Blaue Franziskus

BR 03
Op de laatste dag, de eindsprint, moeten er straks twee fraaie blauwe locs staan om te gaan rijden. Op de bufferbalken komen eerst nog twee gripstangen, op de lampen korte rechthoekige beugels, want dat zijn inmiddels geen gaslampen meer.

Baureihe 53: Märklins Mini-Kolos

BR 53

In 2007 kwam Märklin met als insidermodel loc Br53 met condenstender. Dat sloeg nergens op. Die mega-loc heeft nooit gereden en dan die belachelijk grote condenstender! Maar wie denkt dat ze bij Märklin dom zijn zit fout: Die loc is juist wél zeer realistisch!

Baureihe 03: de Bullet

BR 03

Rond 1930 wordt de aerodynamica hot: alles moet er opeens snel uitzien, tot broodroosters toe. Dus moest er ook een supersnelle stoomloc komen om te concurreren met snelle dieseltreinstellen. Dat vereiste heel wat onderzoek.

Kittel Dampftriebwagen

Kittel Dampftriebwagen

Al sinds hij door Märklin werd aangekondigd in 2016 prijkte de Kittel DW (nr 88145) boven aan mijn lijstje. Een subliem model, maar wees voorzichtig met die details!

P8 met vracht

P8

Dit is een antieke Pruis om van te watertanden en inmiddels heb ik hem ook! Märklins Länderbahntrein komt met een Pruisische P8 en vier goederenwagens uit periode I. Ooit bedoeld als sneltreinloc doet de beroemde personentreinloc hier dienst als goederenloc, maar eigenlijk kan hij zo'n beetje alles.