Auto bouwen

Thomas Flyabout

Hoe bouw je zo'n oldtimer opZ globaal in zeven stappen?

Auto typen

marcus09

In de 19de eeuw waren heel wat uitvinders bezig met autotypen. Er ontstond een heel scala naar ieders wens. Hier worden acht autotypen beschreven, ieder met een voorbeeld opZ. Om het leuker te maken komen daar nog wat buitenbeentjes bij.

 Auto uitvinders

marcus09

Dit is de eerste van een rijtje artikelen over auto's opZ. Aanleiding was de museumwagen 2019 waaraan de Porsche ontbrak. Ik maakte eerst een Ganz en later een Marcus, maar ik heb er nog veel meer, vooral oldtimers. Er zijn veel bouwmethoden. Mijn Belgische Z-genoot Gérard kitbasht juist weer moderne vrachtauto's en ook die komen hier aan de orde. Nu eerst wat historie:

De korenkap opZ

00 korenkapEen korenkap was een tijdelijk bouwwerk om de oogst tegen slecht weer te behoeden. Dit leuke bouwwerk is opZ gemakkelijk te maken.

Bouwmethode gebouwen

gebouwen op schaal ZEr zijn vele methoden om gebouwen te maken opZ. Hier bespreek ik wat ik door de tijd aan methoden heb ontwikkeld met leuke voorbeelden.

 De Speicher

Speicher opZ

Eén van de oudste gebouwen van het Freilichtmuseum van Kommern spreekt mij meteen aan. Daarvoor is nog plaats in mijn Freilichtmuseum fase 1, de post-Romeinse tijd.

 De molen van Archistories

Molens op schaal Z

Gewoonlijk maak ik niets uit bouwpakketten met het idee dat veel mensen dan hetzelfde hebben. Maar in Altenbeken zag ik voor het eerst de Bock-windmühle Mariënfehn opZ draaien en was er meteen weg van. Jaren later kreeg ik hem pas in handen en nu heb ik hem gebouwd, zeven keer!

Fokker Dr1

Fokker DR1 op schaal Z

7 x Dr. 1 + 7 x 20'-containers = 1 x A4 !
Nee, ik plan geen snelcursus wiskunde voor modelbouwers, maar een zevental vliegtuigen. Eerder schreef ik een verhaal over de Fokker E.VII. en een Fokker E.I. Nu heb ik ook een Fokker Dr.1 uitgetekend en wel in zeven verschillende uitvoeringen. Die zijn allemaal perfect 1:220, dus opZ! Ik stel ze je hier voor.

Fokker D7 & E1

07 Fokker D7Mijn eerste vliegtuig stelde een Fokker D7 voor, maar hij bleek te groot voor schaal Z dus begon ik aan een tweede vliegtuig de Fokker E.I. Er is ook een bouwplaat bij.

De pronkballon van Ludwig II

ballon opZ00

Terwijl smid Stern zich bezig houdt met een railvoertuig, ontwikkelt hij in het geheim een pronkballon voor koning Ludwig II van Bayern.