De korenkap opZ

00 korenkapEen korenkap was een tijdelijk bouwwerk om de oogst tegen slecht weer te behoeden. Dit leuke bouwwerk is opZ gemakkelijk te maken.

Bouwmethode gebouwen

gebouwen op schaal ZEr zijn vele methoden om gebouwen te maken opZ. Hier bespreek ik wat ik door de tijd aan methoden heb ontwikkeld met leuke voorbeelden.

 De molen van Archistories

Molens op schaal Z

Gewoonlijk maak ik niets uit bouwpakketten met het idee dat veel mensen dan hetzelfde hebben. Maar in Altenbeken zag ik voor het eerst de Bock-windmühle Mariënfehn opZ draaien en was er meteen weg van. Jaren later kreeg ik hem pas in handen en nu heb ik hem gebouwd, zeven keer!

 De Speicher

Speicher opZ

Eén van de oudste gebouwen van het Freilichtmuseum van Kommern spreekt mij meteen aan. Daarvoor is nog plaats in mijn Freilichtmuseum fase 1, de post-Romeinse tijd.

Hoffmanns vakwerkhuis

Huis opZ09

Kolenboer Hoffmann heeft een nieuw huis laten bouwen. In het infoblad over de wijk Thalfluss wordt naast het historische verhaal ook behandeld hoe zo’n vakwerkhuisje wordt gebouwd. Hier alvast een voorproefje.

Marcusine

marcus00

Van wie was eigenlijk de eerste auto? Niet van Carl Benz in 1886 maar al van Sigfrid Marcus in 1869. Hij verandert de schadelijke rest na de raffinage van aardolie in een nuttige brandstof.

Ganz geen Porsche 2

GanzgeenPorche01Bij de museumwagen van 2019 heb ik een Ganz gemaakt, de echte voorloper van de VW-kever. Daar hoorde natuurlijkook een trailer bij.

Auto types

marcus09

Dit is de eerste van een rijtje artikelen over auto's opZ. Aanleiding was de museumwagen 2019 waaraan de Porsche ontbrak. Ik maakte eerst een Ganz en later een Marcus, maar ik heb er nog veel meer, vooral oldtimers. Er zijn veel bouwmethoden. Mijn Belgische Z-genoot Gérard kitbasht juist weer moderne vrachtauto's en ook die komen hier aan de orde. Nu eerst wat historie:

Een mammoet in 7 stappen

mammoet opZ 00

In het infoblad Zootje in  Z deel 2 gaat het over allerlei dieren en een mammoet. Hiermee laat ik het maakverhaal van dieren stap voor stap zien.

De stoomcarrousel

carrousel03

Op de jaarmarkt te Rosenthal kwam je hem tegen: de stoomcarrousel die hier al rond 1850 is gekomen. Ik neus weleens op andere websites dan opZ, ik geef toe, een dwaling. Zo vond ik een forum over karton en deze mooie ouderwetse stoomcarrousel. Het was een gratis bouwplaat van Kallboys en gratis is voor de rechtgeaarde modelbouwer een toverwoord.