De korenkap

de korenkap opZ

Een korenkap werd goedkoop en met weinig moeite, ja, zowat in een handomdraai op poten gezet. Balken, palen en gordingen lagen op het erf klaar. Bij ons modelbouwers opZ zijn het dunne reepjes fineer.

 Bouwmethode gebouwen

gebouwen op schaal Z

Al vanaf 1970 bouwde ik huisjes van karton. Nu, vijftig jaar en tientallen huisjes later heeft dat een hele evolutie doorgemaakt. Er is dus een geschiedenis van het bouwen opZ. Ik heb ze hier globaal in perioden gedeeld...

 Duikboot U9

Duikboot U9 op schaal Z

Modelbouwen is leuk, maar ik heb bijna alles al een keer gedaan. Huizen, treinen, auto's schepen, alleen nog geen duikboot. Dat ga ik nu doen! Er bestaat op schaal een platte 6-asser Ssym46 met daarop een duikboot...

 De Speicher  

Speicher opZ

Op een mooie meidag in 2017 bezoeken we voor het eerst het Freilichtmuseum te Kommern. Eén van de oudste gebouwen spreekt me meteen aan. Het is een zogenaamde Speicher uit de veertiende eeuw, een voorraadschuur.

 De molen van Archistories

Molens op schaal Z

Gewoonlijk maak ik niets uit bouwpakketten met het idee dat veel mensen dan hetzelfde hebben. Maar in Altenbeken zag ik voor het eerst de Bock-windmühle Mariënfehn op schaal Z draaien en was er meteen weg van.

 Fokker DR.1

Fokker DR1 op schaal Z

7 x Dr. 1 + 7 x 20'-containers = 1 x A4 !
Nee, ik plan geen snelcursus wiskunde voor modelbouwers, maar een zevental vliegtuigen. Eerder schreef ik een verhaal over de Fokker  E.I. Nu heb ik ook een Fokker Dr.1 uitgetekend.

 Fokker D7 & E1

07 Fokker D7

Mijn eerste vliegtuig stelde een Fokker DVII voor van 1918. Hij is ontworpen door R.Platz en wel 800 keer gebouwd. Uit documentatie bleek dat ik hem te groot had gemaakt. Dus begon ik aan een tweede vliegtuig, de Fokker E.I.

  Vorst in de (V)lucht

ballon opZ00

Ludwig II (1845-1886) wordt in 1864 koning van Beieren, maar het valt hem zwaar. Al twee jaar later wil Otto Bismarck Oostenrijk verdringen en dwingt Ludwig II aan zijn kant tegen Frankrijk. Ludwig zou er wel vandoor willen gaan...

 Baanwachtershuis opZ

Baanwachtershuisje op schaal Z

Wie geluk had heeft hem mee gekregen op de beurs in Houten: een baanwachtershuisje of Blockstelle. Nu moet je hem alleen nog bouwen. Hij is weliswaar klein, maar er kan veel fout gaan. Het is dus slim om dit eerst te lezen.

 Hoffmanns vakwerkhuis 

Huis opZ09

Kolenboer Hoffmann heeft een nieuw huis laten bouwen. Er is een infoblad over de wijk Thalfluss. Naast het historische verhaal wordt ook behandeld hoe zo’n vakwerkhuisje wordt gebouwd. Hier alvast een voorproefje.

  Een stoomreuzenrad 

stoomreuzenrad op schaal Z

Ik was weer eens op kermispad, nu voor een reuzenrad. Ooit vond ik een stoomcarousel en een bootjesschommel op de website van de Kallboys, maar nu vond ik er niks. De kunst was om dit keer zelf een reuzenrad te ontwerpen.

 De stoomschommel 

scheepjes schommel000

Op de jaarmarkt te Rosenthal kwam je een stoomschommel tegen van rond 1850. Ik neus weleens op andere websites en zo vond ik deze mooie ouderwetse scheepjesschommel. Ik heb het weer gedaan, de “Dampfyacht” van Kallboys.

  De stoomcarrousel 

carrousel03

Op de jaarmarkt te Rosenthal kwam je hem tegen: de stoomcarrousel die hier rond 1850 is gekomen. Ik neus weleens op andere websites bij voorbeeld een forum over karton en vond deze stoomcarrousel, een bouwplaat van Kalboys.

  Een veekraal opZ

Veekraal op schaal Z

Het maken van een veekraal wordt al gauw geassocieerd met Amerikaans uitziende model banen, maar vee levert op alle banen prachtige plaatjes op. Bij Micro-trains weten ze dat. Ze bieden dus een hoogst internationale...

  Gelaser in de schuurtjes 1

Schuurtjes op schaal Z

De mensen in Thalfluss zijn zuinig en gewiekst. Ze bouwen meerdere schuurtjes uit één pakketje: Daar ben ik weer op de beurs in Houten. Neem maar mee, zegt Gonard, want hij kent mij. Het is een bouwpakketje met twee schuurtjes.

  Gelaser in de schuurtjes 2

Schuurtjes op schaal Z

De mensen in Thalfluss hebben heel wat zaken die onder dak moeten. Schuurtjes bouwen ze zo zuinig mogelijk: Ik weet nog dat ik pogingen deed een radio te repareren of mijn fiets. Ik hield dan aan het einde altijd nog wat onderdeeltjes over. 

  Gelaser in de schuurtjes 3

Schuurtjes op schaal Z

In Thalfluss wonen handige werkers met veel spullen. Ze bouwen meerdere schuurtjes uit één pakketje:  Daar heb ik een setje te pakken van maar €3,10. Dat is nog geen derde van een Micro-trains schuur, dus wat kun je verwachten.

  Gelaser in de schuurtjes 4

Schuurtjes op schaal Z

Als je het over perfectie hebt dan kun je de schuurtjes van GCLaser niet missen. De tool shed nr 5201 kost $12,75, maar ik heb ze van Gonard en die houdt niet van winst maken. Tot mijn verrassing zitten er twee in één frame.

 Een mammoet in 7 stappen 

mammoet opZ 00

Ten zuid oosten van Thalbruck ligt een klassieke 19de eeuwse dierentuin. Voor dit diorama heb ik zelf alle dieren gemaakt en uiteindelijk ook een mammoet, omdat vrijwel geen leverancier voorziet in wilde dieren op schaal Z.

 Marcusine 

marcus00

Halverwege de 19de eeuw wordt aardolie gestookt, maar men houdt na raffinage een schadelijke rest over waar men niks mee kan. De Oostenrijkse Sigfrid Marcus (1831-1898) kan dat spul kort na 1860 laten ontploffen!