Modulenbaan in de maak 3

   (Google Translate) DE  EN

Diorama's opZ modulen

Het timmerwerk voor module twee is achter de rug. Deze is nu ook 120cm lang en klaar voor het rails leggen. Hij is het spiegelbeeld van Gonards module voor wat betreft de modulekoppen.

 

Ro Robert:

"Misschien kan ik er een paar van mijn prefab diorama’s op gebruiken. Dat ziet er leuk uit. Gonard, heb jij al ideeën over jouw module? Ik brainstorm vast een beetje over wat er op jouw module kan. Vooral zo'n autobaantje wordt dikke pret. Als je wil kan ik vast wat schetsen maken."

 

Go Gonard:

"Ik vind het in het geheel niet erg als je al een schets maakt. Ik heb daar voorlopig toch geen tijd voor. Ik had de afgelopen beurs ook nog 12 locjes ter reparatie gekregen. Die moet Ik nog in orde maken..."

z module3 01

Gonard's module

Als je de module van links naar rechts overziet valt eerst het indrukwekkende brugseinhuis op met op de voorgrond een depot waar diesellocs worden behandeld. (Klik op de kaart.)
Daar heerst allerlei bedrijvigheid en er moet uiteraard ook een olietank komen (opslag). Naar achteren toe is een vrij steile heuvel met veel bos, waar tussen zich de autoweg slingert. Auto’s stijgen en dalen daar in een echte haarspeld- bocht. De dalers (rood) beginnen daar aan de magistrale boulevard die langs het romantische stadspark loopt.

Daar kan nog een fontein in of iets van een kinderboerderijtje met hertjes en konijnen. Vervolgens kom je bij het stoombedrijf op de voorgrond waar locs hun slakken lossen en worden voorzien van water en kolen voor ze via de draaischijf op stal gaan. Ook daar wordt druk gerangeerd. Op het zijspoortje naast de loods staat nog een reservetender en een sneeuw-schuiver die op de winter wacht.

 

Tussen het stadspark en de draaischijf heb je een rotonde met monument. De auto’s rijden daar omheen, maar ook over het drukke verkeersplein op de achtergrond waar achter Rosenthal begint. Dat ligt al op de volgende module.
De bebouwing breidt zich naar voren uit met een winkelgalerij en een trots hoekpand waar de auto’s echt omheen moeten. Ze komen dan in een “doorkijkstraat”, een echte stadsstraat met op de achtergrond brouwerij Thalbrau, ook weer op de andere module.

Eén van de rijrichtingen (rood) breidt zich daar uit en komt door de stadspoort weer terug. De andere (blauw) blijft alleen op deze module. Achter de driestandige locloods, met servo deuren, loopt het stadsbeeld nog een beetje door. Helemaal rechts is een fabriek of een AW, een Ausbesserungs-Werk, waar spoormaterieel wordt gereviseerd. Ook daar weer een rangeermogelijkheid voor stoom en diesel.

Go Gonard:

"Geweldig!"

Ro Robert

"Hier een paar plaatjes van:
- diorama woud en weiden op module twee.
- station Rosenthal op module twee.
- diorama "thalbrück"
Deze is verwisselbaar met “woud en weiden” en kan op dezelfde module. Alles sluit aan ook bij de drie andere diorama’s die ik al heb."

z module3 02

Roberts module

Om station Rosenthal op deze module te leggen moet ik mijn eerdere diorama slopen. Dat is wel even slikken aangezien daar alles al tot in detail was uitgewerkt. Het probleem is, en dat was het vroeger ook al, dat sporen geen onderdeel moeten uitmaken van verwisselbare diorama’s.

z module3 06

De sporen komen dus nu vast op de module. Het station én het locstation, dat is Länderbahn taal voor locloods, worden nu twee aparte diorama’s. Het locstation staat los op de voorgrond van de onderste foto. Daarachter staat station Rosenthal. Het was een dagje zweten, maar zonder al te veel schade gelukt.

z module3 04

Diorama Woud en weiden

De diorama's Woud en weiden en de Thalbrück zijn tweelingen. De Thalbrück ziet er zo uit:

z module3 03


Nu grenzen deze twee ook aan drie gelijkvormige diorama’s: landbouw, bosbouw en veeteelt én bovendien aan een diorama Koetjes in het water. Het is dagen werk om al die dioramagrenzen te camoufleren. Daarna moet Woud en weiden zélf nog verder worden gedetailleerd.

Dat is gigantisch veel werk, maar ik doe het in gedeelten als ik er zin in heb. Het moet wel leuk blijven. De beschrijving volgt later. Morgen begin ik aan de derde module, want ik wil er een beetje vaart achter zetten.

 op-zet 06/06/2019

z module3 05