Klv 20 wordt tram


13 160jaarmaerklin02

Weet je nog in januari 2019? In Märklin 160 jaar werd de diplorrie Klv 20 van de DB voorgesteld: het technische wondertje van Märklin uit periode III.

Met zijn 21,7mm lengte is hij ook nog voorzien van een klokankermotortje. Die wilde iedereen wel hebben! En nu is hij er. Weliswaar een beetje anders dan werd verwacht. Hij heeft een dikke dakdoos en oogverblindende ramen, maar toch... 't is een klein mirakel en wat loopt hij mooi!

Diplorrie1

z module9 04Zo mooi, dat hij nu uit elkaar wordt gehaald en omgebouwd tot een elegant stoomtrammetje. Dat gaat in 2021 door de stad rijden op Gonards module nr 5.
(Zie MIM 9 Het plan voor 2020.)

En nu we toch los gaan, verandert hij ook nog in een smaakvolle paardentram, die door noeste paarden moeiteloos door de Thalgau wordt gesleurd.

Na heel wat geteken en gereken wordt een prototype van de stoomtram in elkaar gezet. Maar dan, AAAAAAH hij is te hoog!!!!

Diplorrie2

Dan moet je terug naar de tekentafel. Je ziet dat het tekenen en ombouwen van een model opZ veel tijd kost. Vaak worden meerdere prototypetjes gebouwd voordat het op de module als exclusieve stoom- of paardentram zijn rondjes door de stad kan rijden.

13 160jaarmaerklin02

Op de foto hierboven kun je zien dat de tweede poging al veel beter uitpakt. De volgende stap is binnen in het dak een extra verzwaring te bevestigen zodat hij straks goed spoort!

Diplorrie1

Hierboven het resultaat. Naast een V80 zie je ineens hoe klein zo'n Strassbourger stoomtram is. Als de tram afgewerkt en gedatailleerd is kan hij rijden door de stad. Nu nog even een stadsdiorama maken!