Lijm plaktijk

plaktijk1

Hieronder beschrijf ik een denkbeeldig plaktraject. Een module bouw je bij voorbeeld uit hardschuim in een multiplex kader.

Raillas verwijderen

01 lijm temmen

Vraag: Hoe krijg je raillassen eraf?
Er is een truc met een micro schroevendraaiertje:

Lijm wat wanneer?

01 lijm temmen

Welke soort lijm gebruik ik nou bij het modelbouwen?

Hardschuim heuvelweide

Hardschuim 3

Het infoblad Diorama Heuvelweide staat nu op de site! Dit verwisselbare diorama is al vroeger gemaakt en nu beschreven in het infoblad. De basis is van hardschuim, een veelzijdig materiaal waarmee diorama's, modulen en zelfs bruggen worden gebouwd.

Lijnen op treinen

lijnen op treinen1

Hoe trek je een lijn op een trein.

Bouwplaat tekenen

Gebouwen op schaal Z

Hoe teken je een bouwplaatje opZ digitaal?

Een loc lakken

Hoe lak ik een lok

Vraag: "Ik heb een loc met lakschade die ik een andere kleur wil geven. Moet ik eerst de verf strippen of kan ik er overheen lakken?"

Spoorbreedten tabel

Sneltreinloc Br05

Elke Länderbahn moest zichzelf uitvinden. Zo ontstonden eigen regels. Niet alleen de stations gebouwen verschilden in bouwstijl, ook de perronhoogten verschilden. Zo kon de hoftrein van koning Ludwig lang niet alle stations passeren zonder zijn treeplanken te riskeren.

Lijm temmen

01 snijden houtfineer

Hoe lijm je bouwplaatjes van karton?

Rillen en snijden!

01 snijden houtfineer

Hoe snijd ik karton en fineer?

Schrootgrijpers

12 Adler opZ

De museumwagen van 2015 is een schrootwagen van Falk Adler, met de bijbehorende Fuchs kraan als schrootgrijper. Die vond ik zo intrigerend dat ik er zelf een bouwplaatje van heb getekend en hem een paar keer heb gebouwd.

Fokker E1

12 Adler opZ

Eerder schreef ik een verhaal over de Fokker D.VII. en een Fokker E.I. Daarna kreeg ik prompt de vraag of men ze bij mij kon aanschaffen. Maar die eerste waren nog houten modellen en dus knap lastig te reproduceren. Maar nu heb ik het E.I. van Columbus!