Bpl: De Adler opZ 

12 Adler opZ

Elders beschrijf ik de Adler als reconstructie uit 1935. Uit pure tegendraadsheid wil ik nu net weer de andere Adler maken, die slanke uit 1835, die eigenlijk een Engels koetsje was, een grotendeels houten rijtuigje waarin de heer Stephenson zijn vrolijk pruttelende kooktoestel had geplaatst.

Bpl: Fokker E1 opZ

12 Adler opZ

Eerder schreef ik een verhaal over de Fokker D.VII. en een Fokker E.I. Daarna kreeg ik prompt de vraag of men ze bij mij kon aanschaffen. Maar die eerste waren nog houten modellen en dus knap lastig te reproduceren. Maar nu heb ik het E.I. van Columbus!

Bpl: Schrootgrijpers opZ

12 Adler opZ

De museumwagen van 2015 is een schrootwagen van Falk Adler, met de bijbehorende Fuchs kraan als schrootgrijper. Die vond ik zo intrigerend dat ik er zelf een bouwplaatje van heb getekend en hem een paar keer heb gebouwd.

Bpl: Spiegelwagens opZ

08 spiegel8

Natuurlijk is een spiegelwagen nét exotisch genoeg om voor mij te worden gewenst opZ. Dus ging ik aan het tekenen en sloopte mijn zoveelste bananenwagen. Na flink wat gepruts is hij er na drie pogingen gekomen. De eerste twee belanden in de kachel, maar deze is het!

Bouwplaat tekenen

Gebouwen op schaal Z

Hoe teken je een bouwplaatje opZ digitaal?

Bpl Thomas Flyabout opZ

12 Adler opZ

Ik bouw graag modellen uit de vróegste periode van de auto. Rond 1964 bracht een olieboer met Jacobsschelp een aantal gratis bouwplaatjes uit van oldtimers die je nu nog kunt downloaden en verkleinen naar Z.

Hardschuim heuvelweide

Hardschuim 3

De verwisselbare diorama's van Thalgau hebben een basis van hardschuim, een veelzijdig materiaal waarmee diorama's, modulen en zelfs bruggen worden gebouwd.

Lijm plaktijk

plaktijk1

Hieronder beschrijf ik een denkbeeldig plaktraject. Een module bouw je bij voorbeeld uit hardschuim in een multiplex kader.

Lijm temmen

01 snijden houtfineer

Hoe lijm je bouwplaatjes van karton?

Lijm wat wanneer?

01 lijm temmen

Welke soort lijm gebruik ik nou bij het modelbouwen?

Lijnen op treinen

lijnen op treinen1

Hoe trek je een lijn op een trein.

Fotoanstrich, vroeg grijs

z module2 01

Vraag: "Waarom zijn sommige stoomlocs eigenlijk grijs?"