Een veekraal opZ

gelaser1

Het maken van een veekraal wordt al gauw geassocieerd met Amerikaans uitziende model banen, maar vee levert op alle banen prachtige plaatjes op. Bij Micro-trains weten ze dat. Ze bieden dus een hoogst internationale...

  Het Zwijnensnuitje

kolonial4

Rond 1920 werd alles te traag en te duur. Men zocht naar slimme gemengde treinen op lokale sporen. In 1932, verschijnt er een omkeerbare railomnibus, afgeleid uit de autowereld met de bijnaam Schweineschnäuzchen of Ameisenbär.

  De Blauwe Krokodil

kolonial4

De krokodil is een elektrische loc en dus geheel niet interessant voor mijn 19de eeuwse Thalgau. En toch...
Ik kwam hem voor een “schrootprijsje” tegen op de beurs in Houten en kon hem niet weerstaan:

  Gelaser in de schuurtjes 1

gelaser1

De mensen in Thalfluss zijn zuinig en gewiekst. Ze bouwen meerdere schuurtjes uit één pakketje: Daar ben ik weer op de beurs in Houten. Neem maar mee, zegt Gonard, want hij kent mij. Het is een bouwpakketje met twee schuurtjes.

  Gelaser in de schuurtjes 2

gelaser1

De mensen in Thalfluss hebben heel wat zaken die onder dak moeten. Schuurtjes bouwen ze zo zuinig mogelijk: Ik weet nog dat ik pogingen deed een radio te repareren of mijn fiets. Ik hield dan aan het einde altijd nog wat onderdeeltjes over. 

  Gelaser in de schuurtjes 3

gelaser1

In Thalfluss wonen handige werkers met veel spullen. Ze bouwen meerdere schuurtjes uit één pakketje:  Daar heb ik een setje te pakken van maar €3,10. Dat is nog geen derde van een Micro-trains schuur, dus wat kun je verwachten.

  Gelaser in de schuurtjes 4

gelaser1

Als je het over perfectie hebt dan kun je de schuurtjes van GCLaser niet missen. De tool shed nr 5201 kost $12,75, maar ik heb ze van Gonard en die houdt niet van winst maken. Tot mijn verrassing zitten er twee in één frame.

  Baureihe 030-2

kolonial4

Door het verdrag van Versailles na WOI had de DRG het moeilijk. Men zat met een chaos aan oude Länderbahnlocs. Er was nét geld voor twee nieuwe snel-treinlocs, maar die waren te zwaar. Er moest een lichtere sneltreinloc komen...

  Der Blaue Rytter

vliegen001

Vertaling van de
Historieën van Thalgau
De Blauwe Ridder
om voor te dragen
door Edubaert

 Sparren voor een spotprijs

09 sparren

Je wilt veel goedkope mooie sparren, maar niet van plastic of de bekende sisal pijpenragers. Het beste wat je dan kunt doen is je partner wijsmaken dat je alleen nog groene wollen truien wilt...

 Een winterboom opZ

00 boompje opZ

Het is gewoonlijk mijn man die de hele wereld tot Z verkleint. Maar toen ik zijn infoblad  "boompje opZetten" las, dacht ik: “Laat ik ook eens proberen zo’n klein boompje te maken.”
Eerst verzamel ik alle benodigdheden...

 Een mammoet in 7 stappen 

mammoet opZ 00

Ten zuid oosten van Thalbruck ligt een klassieke 19de eeuwse dierentuin. Voor dit diorama heb ik zelf alle dieren gemaakt en uiteindelijk ook een mammoet, omdat vrijwel geen leverancier voorziet in wilde dieren op schaal Z.

 Marcusine 

marcus00

Halverwege de 19de eeuw wordt aardolie gestookt, maar men houdt na raffinage een schadelijke rest over waar men niks mee kan. De Oostenrijkse Sigfrid Marcus (1831-1898) kan dat spul kort na 1860 laten ontploffen!

 Hoffmanns vakwerkhuis 

Huis opZ09

Kolenboer Hoffmann heeft een nieuw huis laten bouwen. Er is een infoblad over de wijk Thalfluss. Naast het historische verhaal wordt ook behandeld van hoe zo’n vakwerkhuisje wordt gebouwd. Hier alvast een voorproefje.

 Modulen opZ bouwen 

z modulen04

Hier begint het verhaal van de wereld opZ in modulen. Maar aan dat verhaal gaat heel wat vooraf.Voor wie het maakverhaal wil volgen of ook zelf modulen wil bouwen is er nu een pagina Z modulen.

  Ganz geen Porsche 1

GanzgeenPorsch00

In techniekmuseum Tal Tec staat een Ganz. Een Ganz? Voor het eerst in 32 jaar bestél ik een Z-museumwagen. Die van 2019 gedenkt 60 jaar Porsche 356 met een wagon. Gespannen maak ik mijn blikje open, maar: geen Porsche!!!

  Ganz geen Porsche 2

GanzgeenPorche00

In techniekmuseum Tal Tec staat een Ganz. Een Ganz? De museumwagen 2019 gedenkt 60 jaar Porsche 356 zonder Porsche, maar ik heb er Ganzen bijgemaakt. Toch moet er nog wat bij. Ik ga een trailer bouwen voor drie Ganzen...

  De stoomcarrousel 

carrousel03

Op de jaarmarkt te Rosenthal kwam je hem tegen: de stoomcarousel die hier al rond 1850 is gekomen. Ik neus weleens op andere websites bij voorbeeld een forum over karton en vond deze stoomcarrousel, een bouwplaat van Kalboys.

 De stoomschommel 

scheepjes schommel000

Op de jaarmarkt te Rosenthal kwam je een stoomschommel tegen van rond 1850. Ik neus weleens op andere websites en zo vond ik deze mooie ouderwetse scheepjesschommel. Ik heb het weer gedaan, de “dampfyacht” van Kallboys.

  Baureihe 64: Bubikopf

bubikopf(Br64)06

Midden in de 1920er jaren was het locbestand van de DRG een bejaardenhuis. C-locs waren voornamelijk geërfd van vroegere Länderbahnen. In het plan voor eenheidslocs wilde men dus ook een nieuwe C-loc voor zijlijnen...