Duikboot U9

Duikboot U9 op schaal Z

Modelbouwen is leuk, maar ik heb bijna alles al een keer gedaan. Huizen, treinen, auto's schepen, alleen nog geen duikboot. Dat ga ik nu doen! Er bestaat op schaal een platte 6-asser Ssym46 met daarop een duikboot...

 Plastic-Pest!

Plastic Pest

De oceanen worden langzamerhand vergiftigd met tonnen microdeeltjes kunststof die maar niet willen verteren. Maar oudere Märklinwagens doen braaf hun best om niet aan die milieuramp bij te dragen.

 De Speicher  

Speicher opZ

Op een mooie meidag in 2017 bezoeken we voor het eerst het Freilichtmuseum te Kommern. Eén van de oudste gebouwen spreekt me meteen aan. Het is een zogenaamde Speicher uit de veertiende eeuw, een voorraadschuur.

 Köf II op

Köf II op schaal Z

Köf, Köf, Köf, Köf, Köf, en... Köf
Dit is geen Britse hoestbui, maar een verhaal over kleine rangeerlocomotieven met de naam Köf, een kleine hydraulisch aangedreven dieselloc. Het begon in 1932...

 De molen van Archistories

Molens op schaal Z

Gewoonlijk maak ik niets uit bouwpakketten met het idee dat veel mensen dan hetzelfde hebben. Maar in Altenbeken zag ik voor het eerst de Bock-windmühle Mariënfehn op schaal Z draaien en was er meteen weg van.

 Fokker DR.1

Fokker DR1 op schaal Z

7 x Dr. 1 + 7 x 20'-containers = 1 x A4 !
Nee, ik plan geen snelcursus wiskunde voor modelbouwers, maar een zevental vliegtuigen. Eerder schreef ik een verhaal over de Fokker  E.I. Nu heb ik ook een Fokker Dr.1 uitgetekend.

 Fokker D7 & E1

07 Fokker D7

Mijn eerste vliegtuig stelde een Fokker DVII voor van 1918. Hij is ontworpen door R.Platz en wel 800 keer gebouwd. Uit documentatie bleek dat ik hem te groot had gemaakt. Dus begon ik aan een tweede vliegtuig, de Fokker E.I.

  Vorst in de (V)lucht

ballon opZ00

Ludwig II (1845-1886) wordt in 1864 koning van Beieren, maar het valt hem zwaar. Al twee jaar later wil Otto Bismarck Oostenrijk verdringen en dwingt Ludwig II aan zijn kant tegen Frankrijk. Ludwig zou er wel vandoor willen gaan...

 Baanwachtershuis opZ

Baanwachtershuisje op schaal Z

Wie geluk had heeft hem mee gekregen op de beurs in Houten: een baanwachtershuisje of Blockstelle. Nu moet je hem alleen nog bouwen. Hij is weliswaar klein, maar er kan veel fout gaan. Het is dus slim om dit eerst te lezen.

 Hoffmanns vakwerkhuis 

Huis opZ09

Kolenboer Hoffmann heeft een nieuw huis laten bouwen. Er is een infoblad over de wijk Thalfluss. Naast het historische verhaal wordt ook behandeld hoe zo’n vakwerkhuisje wordt gebouwd. Hier alvast een voorproefje.

 NS 3505: De Goudvink

NS 3505 de Goudvink

Herhaaldelijk kwam de vraag naar een Hollandse locomotief. En opeens schoot hij mij te binnen: De Goudvink! Dat is eigenlijk een Zwitser maar met een beetje abacadabra leer je hem zo Nederlands...

 Baureihe 44: 'Kurze Heinrich'

Br 44

In 2017 brengt Märklin een ertstrein uit, die je de 'Kurze Heinrich' zou kunnen noemen. Een gelimiteerde editie van 500 stuks. Het is de Br44 met zes OOtz43 ertswagens, elk met een eigen bedrijfsnummer.