Fokker DR.1

07 Fokker D7

7 x Dr. 1 + 7 x 20'-containers = 1 x A4 !
Nee, ik plan geen snelcursus wiskunde voor modelbouwers, maar een zevental vliegtuigen. Eerder schreef ik een verhaal over de Fokker  E.I. Nu heb ik ook een Fokker Dr.1 uitgetekend.

 Fokker D7 & E1

07 Fokker D7

Mijn eerste vliegtuig stelde een Fokker DVII voor van 1918. Hij is ontworpen door R.Platz en wel 800 keer gebouwd. Uit documentatie bleek dat ik hem te groot had gemaakt. Dus begon ik aan een tweede vliegtuig, de Fokker E.I.

 Baanwachtershuis opZ

Huis opZ09

Wie geluk had heeft hem mee gekregen op de beurs in Houten: een baanwachtershuisje of Blockstelle. Nu moet je hem alleen nog bouwen. Hij is weliswaar klein, maar er kan veel fout gaan. Het is dus slim om dit eerst te lezen.

 NS 3505: De Goudvink

kolonial4

Herhaaldelijk kwam de vraag naar een Hollandse locomotief. En opeens schoot hij mij te binnen: De Goudvink! Dat is eigenlijk een Zwitser maar met een beetje abacadabra leer je hem zo Nederlands...

 Baureihe 44: 'Kurze Heinrich'

kolonial4

In 2017 brengt Märklin een ertstrein uit, die je de 'Kurze Heinrich' zou kunnen noemen. Een gelimiteerde editie van 500 stuks. Het is de Br44 met zes OOtz43 ertswagens, elk met een eigen bedrijfsnummer.

  Een stoomreuzenrad 

scheepjes schommel000

Ik was weer eens op kermispad, nu voor een reuzenrad. Ooit vond ik een stoomcarousel en een bootjesschommel op de website van de Kallboys, maar nu vond ik er niks. De kunst was om dit keer zelf een reuzenrad te ontwerpen.

 De stoomschommel 

scheepjes schommel000

Op de jaarmarkt te Rosenthal kwam je een stoomschommel tegen van rond 1850. Ik neus weleens op andere websites en zo vond ik deze mooie ouderwetse scheepjesschommel. Ik heb het weer gedaan, de “dampfyacht” van Kallboys.

  De stoomcarrousel 

carrousel03

Op de jaarmarkt te Rosenthal kwam je hem tegen: de stoomcarousel die hier al rond 1850 is gekomen. Ik neus weleens op andere websites bij voorbeeld een forum over karton en vond deze stoomcarrousel, een bouwplaat van Kalboys.

  Een veekraal opZ

gelaser1

Het maken van een veekraal wordt al gauw geassocieerd met Amerikaans uitziende model banen, maar vee levert op alle banen prachtige plaatjes op. Bij Micro-trains weten ze dat. Ze bieden dus een hoogst internationale...

  Het Zwijnensnuitje

kolonial4

Rond 1920 werd alles te traag en te duur. Men zocht naar slimme gemengde treinen op lokale sporen. In 1932, verschijnt er een omkeerbare railomnibus, afgeleid uit de autowereld met de bijnaam Schweineschnäuzchen of Ameisenbär.

  De Blauwe Krokodil

kolonial4

De krokodil is een elektrische loc en dus geheel niet interessant voor mijn 19de eeuwse Thalgau. En toch...
Ik kwam hem voor een “schrootprijsje” tegen op de beurs in Houten en kon hem niet weerstaan:

  Gelaser in de schuurtjes 1

gelaser1

De mensen in Thalfluss zijn zuinig en gewiekst. Ze bouwen meerdere schuurtjes uit één pakketje: Daar ben ik weer op de beurs in Houten. Neem maar mee, zegt Gonard, want hij kent mij. Het is een bouwpakketje met twee schuurtjes.

  Gelaser in de schuurtjes 2

gelaser1

De mensen in Thalfluss hebben heel wat zaken die onder dak moeten. Schuurtjes bouwen ze zo zuinig mogelijk: Ik weet nog dat ik pogingen deed een radio te repareren of mijn fiets. Ik hield dan aan het einde altijd nog wat onderdeeltjes over. 

  Gelaser in de schuurtjes 3

gelaser1

In Thalfluss wonen handige werkers met veel spullen. Ze bouwen meerdere schuurtjes uit één pakketje:  Daar heb ik een setje te pakken van maar €3,10. Dat is nog geen derde van een Micro-trains schuur, dus wat kun je verwachten.

  Gelaser in de schuurtjes 4

gelaser1

Als je het over perfectie hebt dan kun je de schuurtjes van GCLaser niet missen. De tool shed nr 5201 kost $12,75, maar ik heb ze van Gonard en die houdt niet van winst maken. Tot mijn verrassing zitten er twee in één frame.

  Baureihe 030-2

kolonial4

Door het verdrag van Versailles na WOI had de DRG het moeilijk. Men zat met een chaos aan oude Länderbahnlocs. Er was nét geld voor twee nieuwe snel-treinlocs, maar die waren te zwaar. Er moest een lichtere sneltreinloc komen...

  Der Blaue Rytter

vliegen001

Vertaling van de
Historieën van Thalgau
De Blauwe Ridder
om voor te dragen
door Edubaert

 Sparren voor een spotprijs

09 sparren

Je wilt veel goedkope mooie sparren, maar niet van plastic of de bekende sisal pijpenragers. Het beste wat je dan kunt doen is je partner wijsmaken dat je alleen nog groene wollen truien wilt...

 Een winterboom opZ

00 boompje opZ

Het is gewoonlijk mijn man die de hele wereld tot Z verkleint. Maar toen ik zijn infoblad  "boompje opZetten" las, dacht ik: “Laat ik ook eens proberen zo’n klein boompje te maken.”
Eerst verzamel ik alle benodigdheden...

 Een mammoet in 7 stappen 

mammoet opZ 00

Ten zuid oosten van Thalbruck ligt een klassieke 19de eeuwse dierentuin. Voor dit diorama heb ik zelf alle dieren gemaakt en uiteindelijk ook een mammoet, omdat vrijwel geen leverancier voorziet in wilde dieren op schaal Z.