Baureihe 0310:

De Blaue Mauritius  & De Blaue Franziskus 1

01 Br03 blaue mauritius en franziskus
De Bauereihe 0310 als blaue Mauritius en blaue Franziskus ontstaan hier opZ. Dit is deel 1 van 6 artikelen met ruim 40 duidelijke foto's.

Baureihe 53: Märklins Mini-Kolos

BR 53

In 2007 kwam Märklin met als insidermodel loc Br53 met condenstender. Dat sloeg nergens op. Die mega-loc heeft nooit gereden en dan die belachelijk grote condenstender! Maar wie denkt dat ze bij Märklin dom zijn zit fout: Die loc is juist wél zeer realistisch!

Auto bouwen

Thomas Flyabout

Hoe bouw je zo'n oldtimer opZ globaal in zeven stappen?

Baureihe 03: de Bullet

BR 03

Rond 1930 wordt de aerodynamica hot: alles moet er opeens snel uitzien, tot broodroosters toe. Dus moest er ook een supersnelle stoomloc komen om te concurreren met snelle dieseltreinstellen. Dat vereiste heel wat onderzoek.

Auto typen

marcus09

In de 19de eeuw waren heel wat uitvinders bezig met autotypen. Er ontstond een heel scala naar ieders wens. Hier worden acht autotypen beschreven, ieder met een voorbeeld opZ. Om het leuker te maken komen daar nog wat buitenbeentjes bij.

 Auto uitvinders

marcus09

Dit is de eerste van een rijtje artikelen over auto's opZ. Aanleiding was de museumwagen 2019 waaraan de Porsche ontbrak. Ik maakte eerst een Ganz en later een Marcus, maar ik heb er nog veel meer, vooral oldtimers. Er zijn veel bouwmethoden. Mijn Belgische Z-genoot Gérard kitbasht juist weer moderne vrachtauto's en ook die komen hier aan de orde. Nu eerst wat historie:

De korenkap opZ

00 korenkapEen korenkap was een tijdelijk bouwwerk om de oogst tegen slecht weer te behoeden. Dit leuke bouwwerk is opZ gemakkelijk te maken.

Kittel Dampftriebwagen

Kittel Dampftriebwagen

Al sinds hij door Märklin werd aangekondigd in 2016 prijkte de Kittel DW (nr 88145) boven aan mijn lijstje. Een subliem model, maar wees voorzichtig met die details!

P8 met vracht

P8

Dit is een antieke Pruis om van te watertanden, maar hij is er nog niet! Märklin brengt een Länderbahntrein uit met een Pruisische P8 en vier goederenwagens uit periode I. Ooit bedoeld als sneltreinloc doet de beroemde personentreinloc hier dienst als goederenloc, maar eigenlijk kan hij zo'n beetje alles.

Bouwmethode gebouwen

gebouwen op schaal ZEr zijn vele methoden om gebouwen te maken opZ. Hier bespreek ik wat ik door de tijd aan methoden heb ontwikkeld met leuke voorbeelden.