Sequoia van een cent

00 Sequoia

Ik wil best wat geks, maar niet te duur. Mijn zoon vloog met zijn nieuwe ega naar Californië en nam daar foto's van Sequoia's. Ze zijn indrukwekkend, vooral die Sempervirens met zijn bijna 116m hoog! Maar ze zijn totaal ongeschikt voor schaal Z, toch?

Baureihe 0310: dag 1

De Blaue Mauritius  & De Blaue Franziskus

01 Br03 Blaue Mauritius en Blaue Franziskus
De Bauereihe 0310 als blaue Mauritius en blaue Franziskus ontstaan hier opZ in zes dagen. Dit is dag 1 van 6 artikelen met ruim 50 foto's ter verduidelijking.

Baureihe 0310: dag 2

De Blaue Mauritius & De Blaue Franziskus

14 Br03 wegslijpen dom

Ik ga het dus echt doen: twee blauwe locs Br03 maken. Na het demonteren (zie dag 1) moeten de voorste twee dommen van de locs worden verplaatst. Dat wordt dus slijpen!

Baureihe 0310: dag 3

De Blaue Mauritius & De Blaue Franziskus

22 Br03 gaatjestang
Na een heleboel gefrees en gevijl (zie dag 2) is het tijd om de twee blauwe locs Br03 weer op te bouwen.

Baureihe 03: dag 4

De Blaue Mauritius & De Blaue Franziskus

30 Br03 chassissteunen knippen
Het blaue Franziskus en Mauritius epos wordt soms onderbroken door wat mantelzorg en huiselijke dingen, maar vandaag kan ik weer verder.  Na de extra deur (zie dag 3) zijn de chassissteunen aan de beurt. Ze zijn bedoeld om de zogenaamde 'Schwinge' op te hangen, een banaanvormige beugel, waarmee de machinist de loc in zijn achteruit kan zetten.

Baureihe 03: dag 5

De Blaue Mauritius & De Blaue Franziskus

BR 03

Langzaam maar zeker beginnen de Br03 Franziskus en Mauritius hun vorm te krijgen. Waarom wij van de firma Märklin vroeger altijd dwars door de vuurkast moesten kijken weet ik niet, want met die tandwielen ging nooit wat mis. Dus wordt die keurig afgedekt met een zwarte plaat 'ijzer' en voorzien van een rij stevige klinknagels of standbouten.

Baureihe 03: dag 6

De Blaue Mauritius & De Blaue Franziskus

BR 03
Op de laatste dag, de eindsprint, moeten er straks twee fraaie blauwe locs staan om te gaan rijden. Op de bufferbalken komen eerst nog twee gripstangen, op de lampen korte rechthoekige beugels, want dat zijn inmiddels geen gaslampen meer.

Baureihe 53: Märklins Mini-Kolos

BR 53

In 2007 kwam Märklin met als insidermodel loc Br53 met condenstender. Dat sloeg nergens op. Die mega-loc heeft nooit gereden en dan die belachelijk grote condenstender! Maar wie denkt dat ze bij Märklin dom zijn zit fout: Die loc is juist wél zeer realistisch!

Auto bouwen

Thomas Flyabout

Hoe bouw je zo'n oldtimer opZ globaal in zeven stappen?

Baureihe 03: de Bullet

BR 03

Rond 1930 wordt de aerodynamica hot: alles moet er opeens snel uitzien, tot broodroosters toe. Dus moest er ook een supersnelle stoomloc komen om te concurreren met snelle dieseltreinstellen. Dat vereiste heel wat onderzoek.