Baureihe 80: grijze muis

BR80 00

Ik heb ‘m! In een keurig houten doosje: de Br80 in fotografiekleurstelling. Voor de leek is het een beetje een grijze muis, maar voor mij een juweel. Dit is het laatste ‘state of the art’ product van Märklin op Z.

  N opZ

20 NopZ00

Als bewoner van het land Thalgau leef je natuurlijk niet geïsoleerd. Zo kregen we deze maand post uit een buitenland. Dat buitenland is gecreëerd door Roel Nieuweboer. Zijn land is gebouwd op twee modelbouwschalen...

 Tenderlocs KPEV 7x opZ

18 KPEV tenderlocs opZ

Al jaren heeft de firma Märklin tenderlocs als Baureihe 74. Hij is er in allerlei kleuren: een groene Belg, rood-groen-zwarte Württembergers, een blauwe (jubileum 140 jaar) en verder natuurlijk zwarte van de DRG en de DB.

  Vier Vette Vaten

19 biervaten opZ01

Een transport van zulke grote vaten is natuurlijk een lust voor het oog op je baan. Er is alleen een gering probleempje: Ze zijn niet te vinden. Natuurlijk kun je alle beurzen afstruinen voor vaatjes, maar dat is meer werk dan zelf maken.

  Thomaswagen

17 thomaswagen00

In eerste instantie doet hij me denken aan een rij ouderwetse keukenkastjes met verschillende kleuren en hoogten, maar juist daarom vind ik hem leuk. Hij is een schakel in een logische ontwikkeling, de Thomaswagen

  Ganz geen Porsche

GanzgeenPorsch00

Voor het eerst in 32 jaar bestél ik de Z-museum-wagen. Die van 2019 gedenkt 60 jaar Porsche 356 met een goederenwagen in een blikje. Gespannen maak ik mijn blikje open, maar: geen Porsche!!!

  Treinen naar Thalbrück

15 opZ infoblad

De infobladen van opZ vormen samen een rondreis door het fictieve land Thalgau en zijn historie. Die rondreis begint al bij het infoblad Welkom in Thalbrück. Hier gaat het over hoe er treinen naar Thalbrück komen.

  Rheingold 90 jaar

11 rheingold00

Hij is bijzonder als laatste telg uit een dynastie. Al vóór 1928 reed een oerversie van de Rheingold langs de Rijn naar Basel. Volgens de wet mocht er geen rijtuig achter de loc, dus werd er steeds met twee bagagewagens gereden...

  KPEV T9.3 uit T12

14 kpev00

KPEV T9.3 (BR91.3-18) uit T12 (BR74)
Wie de titel hierboven kan lezen moet maar eens proberen zelf een T9.3 te maken. Al jaren lang heeft Märklin de BR74 ofwel de T12 op de markt. Sinds 2017 is er zelfs...

  Märklin 160 jaar

13 160jaarmaerklin00

Had Theodor Märklin in 1859 kunnen bedenken dat zijn blikken speelgoed ooit één van de Fenikssymbolen zou worden van de Duitse economie. Want steeds staat dit merk, net als zijn thuisland, weer op uit zijn eigen as...

  Smalspoor opZ

12 smalspoor01

Ik ben Zettie. Nooit zal ik me nog aan een andere schaal wagen, hoewel… In 2014 zag ik voor het eerst een treintje van het Japanse Eishendo in een modelbouwzaak in Aken. Die schaal is 1:450 en dat heet T. Het spoor is ca. 3mm...

  Bellende Bolle 1

09 bolle04

Wie kent hem niet, de bellende Bolle? Nee? Nou, dat was vroeger de melkwagen die door de dorpen en steden reed. Daar ging je met je kannetje naar toe. Achter aan de wagen was een glanzend koperen pomp...

  Bellende Bolle 2

10 bolle10

In Bellende Bolle deel 1 werd de zogenaamde Bolle-wagen genoemd. Hij is niet te koop op Z en daarom gewild. Hier beschrijf ik hoe je zo’n wagen zelf kunt maken. Het is raadzaam dit artikel eerst helemaal door te lezen...

  Spiegelwagens opZ

08 spiegel1

Wie spiegels bezit, stelt wat voor, vond Lodewijk XIV. Rond 1850 nam de vraag naar glas enorm toe. Men ontwikkelde een spezialwagen die er uit ziet als een rijdende kampeertent voor giraffen. Hier lees je hoe je hem maakt opZ.

  De vliegende mens

vliegen001

Wy berichten u heden in ons dagblad. Onlangs werden eenige Bewoners van Thalbrück met name die der Stads Gracht Odulphsgraben opgeschrikt door een merkwaardig Verschynsel, eene vliegende Mens!

  Warme Wagens

warme wagens01

Het is winter in de pionierstijd van de TEG. De reizigers zitten dicht opeengepakt. Ze zijn het nog gewend van de postkoets: dikke warme reiskleren, wollen dekens om zich tegen de urenlange kou te wapenen.

  Groóóósse Herman ist doof!

herman2

Ik heb een hekel aan alles wat doodt, zelfs aan een spuitbus tegen insecten. De grootste weerzin heb ik van kanonnen, maar toch... Als je zo’n spoorkanon van voor WOII op de rails ziet staan boezemt dat je toch een zeker ontzag in.

  Boxcab logger

boxcab01

Meestal zitten modelbouwers vol met plannen. Bij mij is dat niet anders. Vaak zijn het plannen voor een hele tijd vooruit. Maar van tijd tot tijd doet zich iets voor wat je niet had verwacht: een uitdaging. Dit verhaal gaat over zoiets.

  Rosenthaler Jubileum

jubileum1

Wy berichten u heden in ons dagblad dat voor twee dagen te Rosenthal de heer Steinmetz is gehuldigd wegens vyfentwintig jaren ongemeene verdiensten. Dit leverde meer dan kon worden voorzien eene grote drukte op in het volksparkje.

  Kolonialwagens opZ

kolonial4

Kolonialwagens waren vaak het particuliere bezit van één bedrijf, maar werden soms gedeeld. Ze werden in allerlei uitvoeringen gebouwd, maar kwamen steeds overeen in die merkwaardige vorm met twee open bakken en deksels.

  Gelaser in de schuurtjes

gelaser1

Daar ben ik weer op de modelbouwbeurs in Houten. Neem maar mee, zegt Gonard, want hij kent mij. Ik kan het niet laten. Zodra ik zoiets heb moet ik er wat geks mee doen. Het is een bouwpakketje van GCLaser met twee schuurtjes.