Thalgau's Bibliotheek

Thalgau's bibliotheek | Z-modelbouw 1:220

Van weinig bibliotheken kan worden gezegd dat ze avontuurlijk zijn, maar wél van die in Thalbrück. Daar bevinden zich enerzijds de legenden van de Thalgau, maar ook de oeroude volkskroniek Historia Thalgovensii met oeroude verhalen.

Pelgrims op pad

Pelgrims op pad | Z-scenery 1:220
Waarom bezoeken zoveel pelgrims onze landstreken? Het is natuurlijk de Elisabeth kathedraal, zou men daarbij denken...

VW-railbus wordt tramVW-raibus wordt een tram | spoor Z 1:220

Weet je nog in januari 2019? In Märklin 160 jaar werd de diplorrie Klv 20 van de DB voorgesteld, het technische wondertje van Märklin uit periode III (88025):

Sequoia van een cent

Sequoia | Z scenery 1:220

Ik wil best wat geks, maar niet te duur. Mijn zoon vloog met zijn nieuwe ega naar Californië en nam daar foto's van Sequoia's. Ze zijn indrukwekkend, vooral die Sempervirens met zijn bijna 116m hoog! Maar ze zijn totaal ongeschikt voor schaal Z, toch?

Graafmachine opZ

Graafmachine | spoor Z 1:220
Er wordt opZ tegenwoordig heel wat af ge-3D-print. Daar zijn fraaie producten bij, maar ook dingen waarbij Duitsers het woord 'klobig' laten vallen. 

Baureihe 0310: dag 1

De Blaue Mauritius  & De Blaue Franziskus

Loc Br03 Blaue Mauritius en Blaue Franziskus | 1:220
De Bauereihe 0310 als blaue Mauritius en blaue Franziskus ontstaan hier opZ in zes dagen. Dit is dag 1 van 6 artikelen met ruim 50 foto's ter verduidelijking.

Baureihe 0310: dag 2

De Blaue Mauritius & De Blaue Franziskus

Slijpen van de loc Br03 | spoor Z 1:220

Ik ga het dus echt doen: twee blauwe locs Br03 maken. Na het demonteren (zie dag 1) moeten de voorste twee dommen van de locs worden verplaatst. Dat wordt dus slijpen!

Baureihe 0310: dag 3

De Blaue Mauritius & De Blaue Franziskus

Opbouwen van de Br03 Blaue Mauritius | spoor Z 1:220
Na een heleboel gefrees en gevijl (zie dag 2) is het tijd om de twee blauwe locs Br03 weer op te bouwen.

Baureihe 03: dag 4

De Blaue Mauritius & De Blaue Franziskus

Chassissteunen knippen voor de Br03 | spoor Z 1:220
Het blaue Franziskus en Mauritius epos wordt soms onderbroken door wat mantelzorg en huiselijke dingen, maar vandaag kan ik weer verder.  Na de extra deur (zie dag 3) zijn de chassissteunen aan de beurt. Ze zijn bedoeld om de zogenaamde 'Schwinge' op te hangen, een banaanvormige beugel, waarmee de machinist de loc in zijn achteruit kan zetten.

Baureihe 03: dag 5

De Blaue Mauritius & De Blaue Franziskus

Askast afdekken van de Br03 | spoor Z 1:220

Langzaam maar zeker beginnen de Br03 Franziskus en Mauritius hun vorm te krijgen. Waarom wij van de firma Märklin vroeger altijd dwars door de vuurkast moesten kijken weet ik niet, want met die tandwielen ging nooit wat mis. Dus wordt die keurig afgedekt met een zwarte plaat 'ijzer' en voorzien van een rij stevige klinknagels of standbouten.